Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden støtter 11 nye vigtige projekter i forbindelse med coronavirus-epidemien

Del
Efter offentliggørelsen af støtte til 6 vigtige projekter i går offentliggør Novo Nordisk Fonden 11 nye bevillinger vedrørende coronavirus-epidemien i Danmark. De 11 nye projekter beløber sig samlet til 24,4 mio. kr.

I de ny projekter bliver der blandt andet sat fokus på at:

  • Lave en national opsamling af biologiske prøver.
  • Undersøge, hvordan coronavirus-epidemien påvirker gravide, fødende og nyfødte børn.
  • Udvikle, teste og haste-implementere en national chatbot for COVID-19-relaterede spørgsmål.
  • Bruge trådløse glukosemålere til at give hospitalspersonalet et real-time indblik i blodsukkeret hos bl.a. COVID-19-smittede patienter.
  • Kortlægge omfanget af psykisk sygdom relateret til COVID-19-pandemien.

Novo Nordisk Fonden vil løbende orientere om de bevillinger, der bliver givet gennem det akutte støtteprogram. Ansøgerne skal være forankret på offentlige institutioner/myndigheder eller private ikke-for-profit organisationer i Danmark, der deltager i bekæmpelsen af coronavirus-epidemien. Næste runde af bevillinger vil blive offentliggjort i løbet af få dage.

Den samlede støtte fra fonden til projekter relateret til coronavirus-epidemien er nu oppe på 43,7 mio. kr.

Tidligere bevillinger til coronavirus-relaterede projekter kan ses her.

Læs mere om de 11 nyeste projekter herunder.

  1. Clinical testing of low dosage cortison treatment (applicable beyond COVID-19), Rigshospitalet: 5.000.000 kr.
    Projektet vil gøre det muligt for danske hospitaler at undersøge, om betændelsesdæmpende behandling med binyrebarkhormon kan hjælpe patienter med COVID-19. Projektet er bevilget uden om det akutte støtteprogram. Læs mere om projektet her. 

  2. Akut national forskningsinfrastruktur med blodprøver til COVID-19, Statens Serum Institut: 4.974.000 kr.
    Projektet vil etablere et akut, bredt og nationalt COVID-19-samarbejde de næste 6 måneder med henblik på at indsamle diagnostiske blodprøver fra hospitaler i hele Danmark. Formålet er at opbygge en unik forskningsinfrastruktur med 500.000 biologiske prøver fra alle typer patienter, inkl. patienter med meget tidlige stadier af COVID-19-infektion, patienter med akut og livstruende infektion og patienter, der er raske efter infektionen. Alle de opsamlede biologiske prøver stilles gratis til rådighed til COVID-19-relaterede forskningsprojekter de næste to år. 

  3. The effect of angiotensin-converting enzyme inhibition and angiotensin II receptor blockade on the course of acute respiratory distress syndrome in COVID-19 patients, Gentofte Hospital: 3.335.000 kr.
    Mange af de sværest ramte COVID-19-patienter har forhøjet blodtryk og/eller diabetes. Hovedparten af disse tager blodtrykssænkende medicin, der hæmmer renin-angiotensin-systemet (RAS). Ved hjælp af et randomiseret klinisk forsøg, danske registre og databaser samt patientjournaler vil dette projekt afgøre, om det er hensigtsmæssigt at fortsætte eller stoppe behandling med RAS-hæmmere hos indlæggelseskrævende COVID-19-patienter.

  4. GLYCOVID-19, Steno Diabetes Center Copenhagen, Herlev og Gentofte Hospital samt Hvidovre Hospital: 2.992.500 kr.
    Projektet vil belyse, hvordan COVID-19 påvirker hjertets pumpefunktion og blodets koagulationsevne på forskellige blodsukkerniveauer. Studier har vist, at en tredjedel af patienter, der dør af COVID-19, har eksisterende diabetes. En ændret blodsukkerkontrol under intensivbehandling kan potentielt resultere i negativ effekt på hjertefunktionen, især hos patienter med høje blodsukkerniveauer før indlæggelse. Projektet vil undersøge diabetespatienter ved ankomsten til hospitalet og COVID-19-positive patienter med og uden diabetes i løbet af de første 24 timer efter ankomst til intensivafdelingen. Desuden undersøges så mange deltagere som muligt 4 uger efter overstået akutforløb.

  5. NOVO COVID-19 fødende og nyfødte, Aarhus Universitetshospital: 1.950.000 kr.
    Formålet med projektet er at undersøge en population bestående af alle gravide og nyfødte, mens COVID-19-epidemien er på sit højdepunkt. I denne tid med en pågående, international sundhedskrise er der et stort behov for mere viden om COVID-19 (sygdommen) og SARS-CoV-2 (virussen) hos gravide, fødende og nyfødte børn. Selvom gravide ikke nødvendigvis er mere modtagelige for virale infektioner, har det længe været kendt, at de forandringer, der sker i deres immunsystem og deres fysik, kan være associeret med et mere alvorligt forløb af sygdommen end hos ikke-gravide. Projektet er et follow-up-studie, hvor alle gravide, der skal føde på Aarhus Universitetshospital og på Kolding Sygehus – Sygehus Lillebælt over en periode på nogle måneder, inkluderes.

  6. Fast-Track implementation of an advanced web-based self-triage and assessment Chatbot for COVID-19, Region Hovedstadens Akutberedskab: 1.531.827 kr.
    Formålet er at udvikle, teste og haste-implementere en national chatbot for COVID-19-relaterede spørgsmål. Det primære formål er at give borgerne opdateret, evidensbaseret online-information om, hvordan de skal håndtere COVID-19-symptomer samt give relevant information om, hvornår og hvor de skal henvende sig for yderligere medicinsk rådgivning eller assistance. Det andet formål med projektet er at reducere opkaldsvolumen og arbejdspresset på 1-1-2, 1813 og lægevagten samt hos praktiserende læger. Chatbotten vil være i stand til at levere videnskabelige data, der identificerer spredningen af COVID-19 i den generelle befolkning.

  7. Biomarkører til risikovurdering af patienter med COVID-19 - Interregionalt Biobank-projekt, Herlev og Gentofte Hospital: 1.372.200 kr.
    Formålet med projektet er at samle en stor, uselekteret biobank over patienter, der indlægges med COVID-19. Biobanken skal bruges til at 1) identificere og sammenligne etablerede og eksperimentelle biomarkører for alvorlig sygdom og død og 2) konstruere en risikomodel, som inkluderer en eller flere markører samt kliniske data. Risikomodellen kan bruges til at vurdere, hvilke patienter der er i risiko for alvorlig sygdom, og hvilke patienter der kræver mindre intensiv observation og eventuelt kan ses an i hjemmet. Projektet er et prospektivt kohortestudie.

  8. Remote Glucose Monitoring of Patients Isolated during the Covid-19 Pandemic, Endokrinologisk & Nefrologisk Afdeling, Nordsjællands Hospital:  1.105.755 kr.
    Formålet med projektet er at give hospitalspersonalet et real-time indblik i, hvordan blodsukkeret udvikler sig hos COVID-19-smittede og isolerede diabetespatienter via kontinuerlige trådløse glukosemålere. Normalt måles blodsukkeret på indlagte patienter fem gange i døgnet ved hjælp af traditionelle point of care-apparater. Ved at fjernmonitorere blodsukkeret kan personalet reducere brugen af værnemidler og spare personaleressourcer, og der kan hurtigt gribes ind, hvis blodsukkeret er enten for lavt eller for højt.

  9. Mental Health Consequences of the COVID-19 Pandemic, Aarhus Universitetshospital - Psykiatrien: 1.050.000 kr.
    Projektet vil kortlægge omfanget af psykisk sygdom relateret til COVID-19-pandemien. Det er forventeligt, at pandemien vil have negative konsekvenser for personer, som lever med eller som er i risiko for at udvikle psykisk sygdom. De første resultater vil være tilgængelige efter cirka to uger, og projektet vil derfor give værdifulde oplysninger, der kan bruges til at afbøde konsekvenserne af pandemien.

  10. Etablering af midlertidigt nødherberg samt suppekøkken til socialt udsatte i Aarhus by, Røde Kors: 730.000 kr.
    Målet med projektet at sikre overnatning og bespisning af særligt socialt udsatte i Aarhus. Covid-19-pandemien og implementeringen af forsamlingsrestriktioner har ændret vilkårene for de mest socialt udsatte i Aarhus dramatisk. Herberger har måttet begrænse kapaciteten, og nogle sociale væresteder har helt måttet lukke. Grundet smitterisiko og de vedtagne forsamlingsrestriktioner er der på nuværende tidspunkt hverken herbergspladser eller bespisningsmuligheder nok i Aarhus. For at imødekomme dette behov vil projektet etablere et midlertidigt nødherberg samt et suppekøkken i Aarhus.

  11. Psykologiske konsekvenser af COVID-19 hos patienter og pårørende i Danmark, Rigshospitalet og Københavns Universitet: 378.000 kr.
    Projektet har til formål at afdække de psykologiske konsekvenser af COVID-19. Det er velkendt, at der under en epidemi kan ske en stigning i forekomst af psykiske reaktioner, og at de forekommer blandt halvdelen af den eksponerede population. I en interviewundersøgelse undersøger projektet dels, hvordan det opleves at være i risiko for COVID-19, dels at have sygdommen, samt hvordan det opleves at have en svært syg pårørende eller at miste en pårørende til COVID-19. Projektet vil beskrive de psykologiske reaktioner blandt patienter og pårørende og opstille forslag til tiltag som minimerer de psykologiske konsekvenser.

Nøgleord

Kontakter

Christian Mostrup, pressechef, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 25 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. 

 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere for at sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer18.3.2024 23:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere. Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

Britiske pionerer inden for genomsekventering modtager Novo Nordisk Prisen15.3.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Professor Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian modtager Novo Nordisk Prisen 2024 for deres banebrydende arbejde, som gør det muligt at bestemme DNA-sekvensen af det menneskelige genom på blot én time. Dette har åbnet døren for brugen af invidualiseret behandling og har forbedret vores forståelse af såvel sygdom som menneskelig mangfoldighed. Med prisen følger et beløb på 5 mio. kr.

Forlængelse af succesfuldt pilotprojekt skal styrke forskningssamarbejde og bane vej for mere innovation7.3.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden afsætter op til 180,2 mio. kr. over fem år til at forlænge og udvide Open Discovery Innovation Network (ODIN), en patentfri samarbejdsplatform, der succesfuldt har etableret den første ramme for Open Innovation in Science (OIS) i Danmark. OIS er en samarbejdsmodel, hvor industrien og offentlige forskningsmiljøer går sammen om at skabe forskningsprojekter og dele deres resultater åbent med offentligheden. Pilotprojekt har vist gode resultater.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye