Aalborg Universitet

Nordjyske virksomheder med fokus på genbrug og bæredygtighed

Del

Nordsøen Oceanarium i Hirtshals danner den 18. maj rammen for kåringen af Nordjyllands mest cirkulære virksomhed 2017. Nordjyderne har indstillet nordjyske virksomheder med øje for genbrug og bæredygtighed, hvilket har resulteret fem nominerede virksomheder, der hver på sin måde viser, at det er muligt både at være miljømæssig ansvarlig og drive en god forretning.

De fem nominerede virksomheder er:

  • Better World Fashion, der laver bæredygtige skindjakker af 98% genanvendte materialer. www.betterworldfashion.com (Aalborg)
  • BILA, som er totalleverandør inden for automatiseringsløsninger med robotter, og der med sin alsidige forretningsmodel viser, at det er muligt at drive god forretning i den cirkulære økonomi. www.bila.dk (Nykøbing Mors)
  • ELSK, der designer og sælger økologisk tøj til den bevidste forbruger. www.elsk.com (Klitmøller)
  • Pack and Sea, der udlejer fiskekasser. Kasserne er ejet af Pack and Sea, og de recirkuleres fra fiskefartøj til fiskeaktion til slutkunde. www.packandsea.dk (bl.a. Skagen, Strandby, Hirtshals og Hanstholm)
  • Aage Vestergaard Larsen, som arbejder med forædling af plastaffald til nye, genanvendelige råvarer. Mere end 97% af den plastaffald, som de modtager, kan oparbejdes til et højkvalitetsprodukt. www.avl.dk (Mariager)

Et ekspertpanel bestående af bestyrelsesformand Connie Hedegaard, CONCITO, miljøpolitisk chef Karin Klitgaard, Dansk Industri, og professor Arne Remmen, Aalborg Universitet, vil vurdere, hvilken af de fem, som får titlen: Nordjyllands mest cirkulære virksomhed 2017.

Bag arrangementet står Det Nordjyske Virksomhedspanel (Spar Nord Bank, HjulmandKaptain og Aalborg Universitet) sammen med Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark.

I forbindelse med arrangementet afholder de fem nominerede virksomheder workshops om cirkulær økonomi med udgangspunkt i deres produktion.

CIRKULÆR ØKONOMI

Cirkulær økonomi handler om optimal udnyttelse af de naturlige ressourcer i produktionen af varer til at understøtte forbrugerens umættelige krav om øget forbrug.

Ved cirkulær økonomi recirkuleres produkter og materialer gennem istandsættelse og genfremstilling, genbrug, materialegenanvendelse, vedligeholdelse og reparation samt lang levetid på produkterne. Det er derfor vigtigt, at anvendte materialer ikke indeholder miljø- og sundhedsfarlige stoffer, så disse kan genanvendes, samt at produkter er produceret, så reparationer og senere adskillelse med henblik på genanvendelse af materialerne er muligt.

Cirkulær økonomi er kort og godt et opgør med ”køb-og-smid-væk”-mentaliteten. Virksomheder skal således redesigne forretningsmodeller og produkter, mens forbrugeren skal overbevises om at vælge andre produkter eller leje frem for, at eje. Hvis dette lykkedes kan den cirkulære økonomi flytte bæredygtighedsdagsordnen fra at omhandle fravalg til i højere grad at omhandle tilvalg.

Politikere - såvel nationale som i EU - er enige om, at cirkulær økonomi er et satsningsområde. Dette kan ses via EU's handlingsplan for cirkulær økonomi og den danske regerings rådgivende udvalg, der inden sommer 2017 skal fremsætte anbefalinger til, hvordan dansk erhvervsliv kan omstilles til en mere cirkulær økonomi.

YDERLIGERE INFORMATION

Arrangementet Nordjyllands mest cirkulære virksomhed 2017 finder sted torsdag den 18. maj kl. 15.00-18.30 på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Inden kåringen vil der være taler og workshops om genbrug og bæredygtighed. Program og tilmelding på: https://nben.dk/2017/03/nordjyllands-mest-cirkulaere-virksomhed-2017

For spørgsmål vedrørende arrangementet, kontakt:

  • Rikke Dorothea Huulgaard, postdoc, ph.d., Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, tlf. 9940 8292, rda@plan.aau.dk
  • Direktør Jens Højer, formand for Netværk for Bærerdygtig Erhvervsudvikling Norddanmark, tlf. 9931 2169, nben@aalborg.dk
  • Keld Arenholt Christensen, seniorrådgiver, Aalborg Universitet, panelleder for Det Nordjyske Virksomhedspanel, tlf. 2010 5225, arenholt@business.aau.dk

Nøgleord

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Nyt studie fra AAU og Oxford Universitet: Særlige tekniske funktioner afgør hvor sikre robotplæneklippere er for pindsvin26.4.2021 09:49:59 CEST | Pressemeddelelse

Et stigende antal danskere bruger robotplæneklippere til at vedligeholde deres græsplæner. Samtidig er robotplæneklippere ofte blevet udnævnt som en alvorlig trussel mod pindsvin. Spørgsmålet er, om denne antagelse holder stik? I et nyt videnskabeligt studie har pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen sammen med kolleger fra Aalborg Universitet og Oxford Universitet kastet lys over sagen. Forskningen viser, at robotplæneklippernes evne til at opdage og dermed undgå at skade pindsvinene varierer væsentligt. Forskellige tekniske funktioner kan optimere robotplæneklippernes sikkerhed og dermed også pindsvinenes sikkerhed.

Filmtalenter og kreative medieteknikere skaber nye filmoplevelser18.3.2021 16:40:55 CET | Pressemeddelelse

Har du nogle gange lyst til at bryde ind i en film for med et trylleslag at ændre i handlingen? I film- og medieteknologi-projektet ViZARTS nøjes de ikke med at råbe ad skærmen, når helten kommer på afveje. Her har filmmagere, filmtalenter, animatorer, medieteknikere og spiludviklere forenet filmskabelse og real-time spilteknologi i nye virtuelle produktionsformer, hvor de sammen blandt andet har udforsket interaktive filmiske fortællinger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum