Nordjysk opfindelse får robotten til at adlyde dit mindste vink

Nu kan en ny opfindelse gøre det endnu lettere at bruge exoskeletter og at kontrollere dem meget nøjagtigt. Om få år vil exo-skeletter være langt mere udbredte end de er i dag. De udvendige påspændingsskeletter giver støtte og styrke til at løfte, bære og bevæge sig rundt ved at understøtte kroppens naturlige bevægelser med elektromotorer.
Opfindelsen hedder Human Intention Detection Sensor og er opfundet af lektor Shaoping Bai og videnskabelig assistent Muhammad Raza Ul Islam fra Aalborg Universitet (AAU). Ved hjælp af et armbånd med trykregistrerende sensorer (FSR: Force Sensing Resistor), der spændes fast om underarmen, kan systemet ud fra muskelbevægelser aflæse, hvordan man bevæger armen, hånden og fingrene ganske nøjagtigt og handle derefter.
- Man skal kun bevæge en muskel en lille smule, så reagerer systemet og udfører en bevægelse. Hvis man eksempelvis skal løfte noget mens man har exoskelettet på, kan Human Intention Detection Sensor også registrere, hvor tungt objektet er og tilføre en passende energi til at udføre løftet, siger Shaoping Bai fra AAU.
Et væld af anvendelsesmuligheder
I AAUs robotlaboratorium hjælper Shaoping Bai Muhammad Raza med at spænde sensorbåndet rundt om armen til en demonstration. Sensorerne skal sidde på musklen lige neden for albuen, hvor det er nemmest at aflæs musklernes impulser, hvis man bøjer hånden fra den ene side til den anden eller hvis man bevæger fingrene.
For at demonstrere hvordan det virker, har de to forskere koblet deres opfindelse til en fjernstyret LEGO-robot på hjul. Da Muhammad Raza har kalibreret sensorerne, reagerer robotten ved at køre fremad, når han peger nedad med flad hånd og dreje til siderne når han vipper hånden mod højre eller venstre. Når han knytter nævn, stopper robotten med det samme på det lille bord.
- Denne teknologi kan bruges til meget andet end exo-skeletter. Det er en helt ny måde at interagere med robotter på. Forestil dig at man styrede en stor, hydraulisk kran med denne form for teknologi. I stedet for at kranføreren skal sidde i sit lille styrehus højt oppe i luften og hive i håndtag og trykke på kontakter, kan man styre kranen helt nøjagtigt ved hjælp af håndbevægelser i den tomme luft. Eller tænk, hvordan det vil være at kunne styre et computerspil med denne form for kontrol, siger Shaoping Bai.
Peg på fremtiden
De to opfindere har sammen med professor Ole Madsen og den tidligere studerende Charles Xing oprettet virksomheden BIOX ApS. Her vil de forsøge at få opfindelsen ud på det kommercielle marked.
- Der er allerede stor interesse fra private investorer, der kan se potentialet i at styre robotter ved hjælp at håndbevægelser. Hvis der kommer investeringer til at fortsætte i samme tempo som nu, vil jeg tro at vi allerede kan have de første prototyper klar indenfor et års tid, siger Shaoping Bai.
Teknologien blev udviklet med støtte fra Innovationsfonden og AAU. BIOX har lavet en eksklusivaftale med AAU om videre kommercialisering af opfindelsen.
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Se video med Shaoping Bai og Muhammad Raza Ul Islam, der styrer en LEGO-robot ved hjælp af håndbevægelser med Human Intention Detection Sensor i AAUs robotlaboratorium
Kontakter
Lektor, Shaoping Bai: shb@m-tech.aau.dk, , 9940 9291
Kommunikationsmedarbejder, Nicole Winther Nedergaard: nwn@mp.aau.dk, 9940 8517
Billeder


Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum