Sparta Atletik og Motion

Nils løber maraton efter 35 års pause

Del

Nils Aaskilde fra Virum stod klar på startstregen ved de første fem udgaver af Copenhagen Marathon, og i anledning af det 40-års jubilæum er han klar igen den 19. maj.

Nils Aaskilde løb de første fem udgaver af Copenhagen Marathon. Den 19. maj er han klar igen. (Foto: Sparta)
Nils Aaskilde løb de første fem udgaver af Copenhagen Marathon. Den 19. maj er han klar igen. (Foto: Sparta)

’Bare rolig vi venter på jer’. Det er en sætning, som stadig står ganske klart i hovedet på 56-årige Nils Aaskilde fra Virum. Det på trods af, at sætningen er 39 år gammel og stammer fra den første udgave af Copenhagen Marathon tilbage i 1980. Her stod Nils i en alder af 17 år klar på startstregen, og han var en af de kun 784 som gennemføret den første udgave af løbet.

”Jeg havde absolut ingen forudsætninger for at løbe det maraton, og før løbet tilkendegav jeg over for en anden deltager, som spurgte mig, at jeg nok ville løbe omkring 2:30:00 minutter. Det gjorde jeg på ingen måde, jeg tror min sluttid blev 4:37:00, og sætningen stammer fra Niels Jørgen Holdt, som var løbsleder. Han blev ved med at gentage det undervejs i løbet, og da jeg lørdag aften cirka klokken 19.00 kom løbende op af en mennesketom Købmagergade mod målet ved Vor Frue Plads, der gav sætningen mening,” siger Nils Aaskilde.

Oplevelsen skræmte ham dog på ingen måde, og han stod klar igen i både 1981,1982,1983 og 1984. En periode hvor han oplevede at løbet udviklede sig meget.

”Allerede året efter havde man lært noget, og det hele var sat mere i system. Jeg synes generelt, at man var god til at tage ved lære år for år, men det er klart, at løbet på ingen måde kan sammenlignes med det, jeg nu skal opleve den 19.maj. Byen København var jo en helt anden dengang, og når vi eksempelvis løb ved Kalvebod Brygge eller ud i Nordhavnen, så var der absolut ingenting,” siger Nils Aaskilde.

Krydsede maratonkongen

Det var ikke kun ruten, som var anderledes dengang i forhold til nu. I forhold til afspærring af biler, var det også en anden oplevelse i de første år af Copenhagen Marathons historie. Nils husker blandt andet en episode med en taxa i store Kongensgade, som bestemt ikke havde lyst til at holde tilbage, og det endte nærmest ud i, at løberne stod og slog på bilen. Han har dog heldigvis langt flere gode minder for løbene i perioden 1980-1984.

”Allerede dengang havde man lidt musik ude på ruten, og man fik hurtigt skabt et rigtig fint målområde med forplejning, og så husker jeg især året 1983, hvor maratonkongen Henrik Jørgensen vandt løbet. Han krydsede mig på ruten cirka halvvejs, og han spurtede nærmest, hvilket jeg var dybt imponeret over.”

Nils løb også året efter, men siden 1984 har han ikke løbet maraton. Formen er dog blevet holdt ved lige med fodbold, tennis og masser af cykling, ligesom løbeskoene også stadig bliver luftet en gang imellem.

”Jeg har flere gange i løbe af årene haft lyst til at løbe maraton igen, men jeg har aldrig rigtig fået gjort noget ved det, men nu skal det være. Formen er fin, men jeg mangler helt sikkert de lange løbeture, så nu må vi se, hvad der sker på dagen, men jeg glæder mig,” lyder det fra Nils Aaskilde

Kontakter

Billeder

Nils Aaskilde løb de første fem udgaver af Copenhagen Marathon. Den 19. maj er han klar igen. (Foto: Sparta)
Nils Aaskilde løb de første fem udgaver af Copenhagen Marathon. Den 19. maj er han klar igen. (Foto: Sparta)
Download

Information om Sparta Atletik og Motion

Sparta Atletik og Motion
Sparta Atletik og Motion
Gunnar Nu Hansens Plads 11
2100 København Ø

35 26 69 00https://sparta.dk/

Sparta Atletik & Motion arrangerer op mod 20 løb årligt, heriblandt Telenor Copenhagen Marathon, Copenhagen Half Marathon og DHL Stafetten Kbh. 

I Sparta Atletik får børn og unge mulighed for at løbe, springe og kaste sig ud i atletikkens discipliner. Desuden udvælges unge talenter, som udvikles til at præstere deres absolut bedste.

Derudover kan man med Sparta Motion kombinere løbetræning med socialt samvær, og der er plads til løbeglade medlemmer på alle niveauer

Følg pressemeddelelser fra Sparta Atletik og Motion

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sparta Atletik og Motion

Records fall at Copenhagen Marathon (Short version)19.5.2019 12:34:40 CESTPressemeddelelse

A line of records were all broken at Sunday´s Telenor Copenhagen Marathon. Not only did Jackson Kibet Limo smash the course record in the Danish capital with a winning time of 2:09,54 hours; the 30-year-old Kenyan also produced the fastest time ever on Danish soil, lowering the previous best set in Odense back in 2012 with nearly two minutes. In the women´s race, Ethiopia took the first three spots. The winner, Etalemahu Habtewold, covered the classic 42,195 km in a personal best of 2:29,29, thereby improving the course record from 2010. As with the men, this is also a new all-comer´s record. With 13.280 participants, the 40th anniversary edition of the race could as well register another record as the biggest marathon race in Denmark ever. 40th Telenor Copenhagen Marathon (IAAF Bronze Label) – 19th May Men 1. Jackson Kibet Limo, Kenya 2.09,54 – Course Record 2. Victor Kiplimo, Kenya 2:11,04 3. Gebre Roba Yadete Ethiopia 2:11,58 Women 1. Etalemahu Zeleke Habtewold, Ethiopia 2:29,29 – C

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum