Aarhus Universitet: Arts

Niels Brügger nyudnævnt professor i Medievidenskab

Del
De digitale mediers historie er i dansk og international sammenhæng et næsten ubeskrevet blad, men på Katrinebjerg i Aarhus sidder en forsker, der bidrager til en større forståelse af www. Hans navn er Niels Brügger. Han er nyudnævnt professor i Medievidenskab på Aarhus Universitet og holder tiltrædelsesforelæsning 12. april.
Foto af Niels Brügger.  Fotokredit: Lars Kruse AU Foto
Foto af Niels Brügger. Fotokredit: Lars Kruse AU Foto

Niels Brügger forsker og skriver om de digitale mediers historie, for det er, ifølge ham, vanskeligt at forstå vores samtid og vores samtids medier uden også at inddrage de digitale mediers historie. Men forskningsfeltet har indtil nu ikke været så velbeskrevet nationalt og internationalt. Det har han selv gjort sit til at ændre på. Blandt andet har han været initiativtager til den internationale konferenceserie RESAW (A Research Infrastructure for the Study of the Archived Web) og søsat et nyt internationalt tidsskrift Internet Histories: Digital Technology, Culture and Society, men han er også aktuel med to store forskningspublikationer inden for området. Resultaterne af Niels Brüggers forskning kan således også læses i de to seneste publikationer:

-The Archived Web: Doing History in the Digtal Age er næsten lige udgivet på MIT Press. Det er den første monografi om arkiveret web som historisk kilde. Her giver jeg et bud på, hvordan vi kan forstå ”det digitale”, og så søger jeg at indkredse, hvordan arkiveret web adskiller sig fra andet digitalt materiale, og hvilke konsekvenser det får for forskning, som bygger på den type materiale,” fortæller Niels Brügger, der i sin anden udgivelse har været med til at samle alt, hvad man i dag kan sige om feltet ”webhistorie”.

-”The SAGE Handbook of Web History er skrevet af førende internationale forskere inden for webhistorie. Det er historieskrivning om web og historieskrivning med web som kilde,” fortæller Niels Brügger, der for tiden arbejder med et helt tredje projekt. 

Det danske webs historiske udvikling
Materialet er ganske omfattende, for ifølge Niels Brügger består det danske web af ca. 1 million websites. De er indsamlet og gemt i Netarkivet på Det Kgl. Bibliotek, og det arbejde, han for tiden er i gang med, går ud på at analysere hele det danske webs historiske udvikling 2005-2015.

Og hvordan gør man så det?

-Vi laver forskellige Big Data-analyser - for eksempel undersøger vi, hvor store websites egentlig er, hvilke filtyper der er de mest fremtrædende, hvor mange links der er, og hvor de linker til – herunder også hvordan links fra websites til sociale medier har udviklet sig over tid,” fortæller Niels Brügger, der ved at supplere disse Big Data-analyser med andre kildetyper har et mål om at få skrevet de første 20 år af det danske webs historie.

12. april holder han sin tiltrædelsesforelæsning med titlen: ”Digitale medier og digital medievidenskab” . Den holdes i Åbogade 15, InCuba Store Auditorium, Bygning 5510-103, 8200 Aarhus.

CV
Professor i Medievidenskab (2019-), leder af NetLab under Digital Humanities Lab (2014-) samt af Center for Internetforskning, Aarhus Universitet (2010-). Koordinator af det europæiske netværk RESAW, a Research Infrastructure for the Study of Archived Web Materials (2013-). Managing editor af det internationale tidsskrift Internet histories: Digital technology, culture and society. Har været medinitiativtager til forskningsinfrastrukturprojektet NetLab (2012-17) under Digital Humanities Lab, samt til forskningsprojekterne "Probing a Nation's Web Domain — the Historical Development of the Danish Web" (2014-) og "dr.dks historie 1996-2006" (2007-). Har tidligere taget initiativ til forskningsprojekterne "Metodestudie om integrering af internetmateriale, der modtages direkte fra producenter" (2007) og "Medie- og kommunikationsvidenskabernes teorier — historie og aktualitet" (2003-04).



Kontakter

Yderligere information
Niels Brügger, professor i Medievidenskab
Institut for Kommunikation og Kultur
Aarhus Universitet
Mail: nb@cc.au.dk
Mobil: +45 2945 3231

Billeder

Foto af Niels Brügger.  Fotokredit: Lars Kruse AU Foto
Foto af Niels Brügger. Fotokredit: Lars Kruse AU Foto
Download

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Trivselsfremme i skolen kræver helhedsorienteret indsats19.4.2024 10:08:16 CEST | Pressemeddelelse

Trivsel og mistrivsel blandt skoleelever er et af tidens helt store spørgsmål, men hvad siger forskningen om trivsel og trivselsfremme i skolen? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien ’Pædagogisk indblik’ giver en indføring i både dansk og international trivselsforskning. Den anbefaler, at vi løfter blikket fra enkeltelever og anlægger et helhedssyn på trivsel, og at skolerne i deres arbejde med at fremme trivsel altid tager udgangspunkt i de konkrete elever i den konkrete skole.

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye