Codan Forsikring A/S

Netmobning bekymrer forældre – datasikkerhed er et større problem

Del

Danske forældre har stort fokus på sikkerhed, når deres børn er på nettet. Det handler dog primært om at beskytte børnene mod mobning på trods af, at børnene væsentligt oftere bruger penge ved en fejl. Og få forældre har taget it-sikkerhedsmæssige forholdsregler. Det viser en ny undersøgelse fra Codan.

De bløde værdier er i fokus rundt om i de danske familier, når børnene skal rustes til at færdes på nettet. It-sikkerheden fylder mindre i bevidstheden på trods af, at godt hver femte (17 pct.) familie har oplevet, at børnene har brugt penge på nettet ved en fejl. Det viser en ny undersøgelse udarbejdet af Epinion for Codan.

”Heldigvis har danske forældre hjertet det rette sted, og størstedelen af forældrene taler løbende med børnene om god skik på nettet, mobning osv. Til gengæld ser det ud til, at mange forældre kan blive bedre til at tage tekniske forholdsregler. Fx så er det ganske få, der har tildækket kameraet på børnenes enheder og næsten ligeså få, der har indstillet beskyttede søgninger på Google,” forklarer Camilla Amstrup, der er privatdirektør hos Codan, som også oplever en stigning i antallet af henvendelser om it- sikkerhed.

Og hver femte (18 pct.) forældre har slet ikke taget nogen tekniske forholdsregler. Codan sætter derfor fokus på emnet og indleder i marts en indsats, der skal klæde forældrene bedre på til at adressere de sikkerhedsmæssige, teknologiske og pædagogiske aspekter ved børns brug af internettet.

Noget tyder på, at råd om de tekniske forholdsregler skal rettes mod fædrene, da det mestendels er fædrene (43 pct.), der står for den tekniske del, mens mødrene (32 pct.) tager snakken med børnene om de blødere værdier som takt og tone i cyberspace.

Forældre slækker på reglerne
Der er god grund til et væsentligt fokus på børn og it-sikkerhed generelt. De nyeste tal fra Det Kriminalpræventive Råd viser nemlig, at der var 150.000 digitale forbrydelser i 2014, og tallet er i fortsat stigning (www.dkr.dk/media/8322/cybercrimefolder-web.pdf).

Særligt de yngre børn i aldersgruppen 6-9 år er i forældrenes søgelys, når det kommer til hjælp og vejledning, men alligevel er næsten en tredjedel (30 pct.) sjældent eller aldrig under opsyn, når de er på nettet.

Halvdelen af de 10-12-årige har ligeledes en Instagram- eller Facebook-profil, selvom aldersgrænsen er 13 år. En aldersgrænse som hver femte forælder slet ikke kender til. Errit Müller, der er specialist i it- sikkerhed, mener, at det er en udfordring:

”Det betyder måske, at det ikke er det eneste område, hvor forældrene ikke har sat sig ind i de grundlæggende regler og tekniske detaljer. Mange ved heller ikke, at de skal dække webkameraet på computeren til, fordi en potentiel hacker kan kigge med – og det gælder både børnenes og forældrenes pc’er,” forklarer Errit Müller, der er direktør i it sikkerhedsvirksomheden Ezenta.

Hver tiende forælder har ifølge undersøgelsen oplevet, at fremmede har fået kontakt til deres barn på nettet.

Codans indsats med vejledning om sikkerhed på nettet starter den 20. marts, og rådene er samlet på www.codan.dk/privat/forsikringer/onlinesikkerhed.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Epinion for Codan. Der er i alt gennemført 1.141 CAWI-interview i februar 2017.


Udvalgte resultater fra undersøgelsen
• Det bekymrer forældrene sig i meget høj grad eller i høj grad om, når børnene går på nettet:
o 41 pct.: Mobning
o 36 pct.: Deling af billeder mod deres vilje
o 34 pct.: Kontakt til fremmede mennesker
o 28 pct.: At familiens devices bliver sårbare for hacking eller misbrug
o 28 pct.: Identitetstyveri
o 25 pct.: Videregivelse af private oplysninger o 23 pct.: Download af ulovlige/skadelige filer o 16 pct.: Brug af penge på nettet

• Det har børnene faktisk været ude for på nettet ifølge forældrene:
o 17 pct.: Kommet til at bruge penge
o 10 pct.: Kontakt med fremmede
o 9 pt.: Download af ulovlige/skadelige filer
o 7 pct.: Mobning
o 7 pct.: At familiens devices er blevet hacket eller misbrugt
o 4 pct.: Videregive af private oplysninger
o 1 pct.: Identitetstyveri
o 1 pct.: Deling af billeder mod deres vilje

• Det gør forældrene for at beskytte børnene – på den tekniske side:
o 54 pct.: Har installeret antivirusprogram
o 46 pct.: Har lavet aftaler om, hvilke sider barnet/børnene må besøge
o 45 pct.: Har password-beskyttet køb i apps etc.
o 18 pct.: Har særlige børneindstillinger i streamingtjenester som Netflix, Viaplay mv.
o 18 pct.: Har ikke foretaget sig noget o 10 pct.: Forældrekontrol på Youtube o 8 pct.: Beskyttet søgning på Google
o 8 pct.: Har tildækket webkameraet på børnenes enheder
o 7 pct.: Har antivirussoftware med forældrekontrol
o 4 pct.: Har forældrekontrol på chatfora

• Forældre er gode til at tale med deres børn om sikker adfærd på nettet. Kun 7 pct. har ikke talt med deres børn om forskellige aspekter af færdsel på nettet.
• Næsten en tredjedel (30 %) af de 6-9-årige er sjældent eller aldrig under opsyn, når de er på nettet
• Det er i langt overvejende grad faren, der tager sig af de tekniske indstillinger. Hver tiende barn (9 %) bliver primært hjulpet af ældre søskende…
• 42 % af de 10-13-årige er på Facebook, selv om aldersgrænsen er 13 år. 4 % af de 6-9 årige er på Facebook.

Yderligere oplysninger
Mads Houe, pressechef hos Codan
Mobil: 3037 8353 / Email: mdq@codan.dk

Information om Codan Forsikring A/S

Codan Forsikring A/S
Codan Forsikring A/S
Gammel Kongevej 60
1790 København V

3355 5555https://www.codan.dk/

Om Codan Forsikring
Codan Forsikring har 255.000 danske husstande og godt 50.000 små og store virksomheder som kunder. Codan Forsikring er en del af Codan-koncernen, der bl.a. ejer det svenske forsikringsselskab Trygg-Hansa. Codan-koncernen er i dag 100 % ejet af den britiske forsikringskoncern RSA, der har 13.500 medarbejdere på verdensplan. Læs mere om Codan på www.codan.dk.

Følg pressemeddelelser fra Codan Forsikring A/S

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Codan Forsikring A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum