Danske Vandværker - Old

Nej Miljøstyrelse – den nye drikkevandsbekendtgørelse er ikke til gavn for forbrugerne

Del
Miljøstyrelsen melder i dag ud, at den nye drikkevandsbekendtgørelse er til gavn for forbrugerne. Det er ikke rigtigt. I Danske Vandværker synes vi selvfølgelig, at det er godt, at styrelsen har lyttet til vores synspunkter om, at alle har krav på rent drikkevand. Uanset om de får leveret deres vand fra en stor eller lille leverandør.

Men hvorfor skal reglerne overhovedet ændres?
Ændringerne er generelt ikke til gavn for forbrugerne, og vi forstår helt enkelt ikke, hvorfor reglerne skal ændres. EU har, så vidt vi ved, på intet tidspunkt klaget over vores praksis her i Danmark, som har været gældende siden 1998.

Hvem er ansvarlig for vandkvaliteten, og hvem skal betale for prøverne?
Noget af det, som ikke er til gavn for forbrugerne er, at vandværkerne fremover skal kontrollere vandet i forbrugernes vandhaner. Problemet er, at vandværket skal tage en ekstra prøve uden, at vandet har løbet først, og så begynder balladen. Det vil blive en meget stor opgave for vandværket at bevise, at der ikke var noget galt med vandet, da det forlod vandværket. De fleste forbrugere vil udfordre ’skyldsspørgsmålet’, for det kan jo blive en dyr affære, hvis der er fejl i deres installation. Og når man samtidig indtænker de lempelser, der er sket i reglerne om byggevarer, som kommer i kontakt med drikkevand, er det endnu vigtigere, at det understreges, at ansvaret for forbrugerens eget ledningsnet 100 % ligger hos forbrugeren selv.

Miljøstyrelsen siger ganske vist, at det ikke vil blive vandværkets problem, hvis vandkvaliteten hos forbrugeren ikke er i orden, men problemet er, at vandværket skal kunne bevise det. Og det kan blive både svært og dyrt. Den nye bekendtgørelse rejser i det hele taget en masse praktiske spørgsmål om prøvetagningen, som Miljøstyrelsen ikke har taget stilling til i det materiale, vi har set indtil nu.

Vi efterlyser klare og entydige regler, der fastsætter ansvarsfordelingen og præcist angiver, hvordan det bevises, at kvalitetskravene til vand fra vandværket er overholdt. Det skal også fremgå tydeligt af reglerne, hvem der skal betale for alle prøvetagninger.

Klar ansvarsfordeling
For os at se, er der tre centrale spørgsmål: Hvorfor skal reglerne ændres? Hvem er ansvarlig for vandkvaliteten, og hvem skal betale for prøverne? Omkring ansvarsfordelingen er vi ikke i tvivl. Det skal blive ved med at være, som det er i dag, vandværket er ansvarlig til skel, herefter er det ejeren af bygningens ansvar.

Spørgsmål? Kontakt pressemedarbejder Dorthe G. Rasmussen i Danske Vandværker. Tlf. 2670 7106, mail: dr@danskevv.dk

Kontakter

Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder
Mobil 26 70 71 06

Information om Danske Vandværker - Old

Danske Vandværker - Old
Danske Vandværker - Old
Solrød Center 20 C
2680 Solrød Strand

56 14 42 42http://www.danskevv.dk

Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.

Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker - Old

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker - Old

En rigtig god dag for de forbrugerejede vandværker22.11.2018 15:21:33 CET | Pressemeddelelse

Politikerne på Christiansborg har netop indgået et bredt forlig om, at vandværker, som udleder mindre end 800.000 kubikmeter vand, ikke behøver at være omfattet af de økonomiske rammer i vandsektorloven. Det betyder mindre bureaukrati og færre omkostninger på vandværkerne. Da forsyningssikkerheden er altafgørende, skal vandværkerne dog stadig være omfattet af performance benchmarkingen, som blandt andet viser, hvor godt vandværket drives.

Det lysner for beskyttelsen af de boringsnære områder24.8.2018 13:46:01 CEST | Pressemeddelelse

I går, torsdag 23. august, var der samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Emnet var de mange pesticider, som er fundet i vores grundvand i den seneste tid. Danske Vandværker arbejder for et fuld stop for brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Nu ser det ud til, at det arbejde bærer frugt, da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen under samrådet sagde, at han er åben for at indføre stramninger på pesticidområdet til gavn for drikkevandet.

Fuld stop for brug af pesticider i BNBO’erne23.8.2018 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Når Miljø- og Fødevareudvalget på samrådet i dag den 23. august sætter pesticider på menuen, er budskabet fra Danske Vandværker krystal klart: Danskerne skal kunne blive ved med at tappe sig et rent glas vand fra hanen. I lyset af den seneste tids mange fund af pesticider er det på tide at stoppe med at bruge sprøjtemidler i de boringsnære områder og få sat turbo på overvågningen af vores grundvand.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye