3F

Nedslidning handler om dårlige knæ og ondt i ryggen

Del

Fysisk nedslidning er den væsentligste årsag til at få tilkendt seniorførtidspension. Det viser en gennemgang af de 1.458 seniorførtidspensionstilkendelser, der er blevet tildelt siden ordningen trådte i kraft i 2012.

Når nedslidte får tilkendt seniorførtidspension, er årsagen i langt de fleste tilfælde nedslidning af det fysiske bevægeapparat, for eksempel dårlige knæ, ondt i ryggen eller skader på hænder og fødder.

Det viser en gennemgang af de 1458 seniorførtidspensionssager, der siden 2014 er endt med tildeling af pension.

Undersøgelsen viser, at i 38 procent af seniorførtidspensionssagerne er det skader på bevægeapparatet, der er årsagen til tildelingen af pensionen til de nedslidte danskere.

Hjerte- og karsygdomme er den næst hyppigste årsag til tildeling af seniorførtidspension med en diagnoseandel på 14 procent – samme procentdel som diagnosen ”psykiske lidelser”.

Lidelser relateret til fysisk nedslidning fylder samlet mere end hjerte- og karsygdomme, psykiske lidelser og sygdomme i åndedrætsapparatet, der kommer på hhv. 2., 3. og 4. pladsen over hoveddiagnoser. (se boks)

”Tallene peger på, at fysisk nedslidning er det klart største nedslidningsproblem for tusindvis af ældre danskere på arbejdsmarkedet. Når politikerne i disse uger diskuterer både den fremtidige arbejdsmiljøindsats og værdig tilbagetrækning for nedslidte danskere, så er man nødt til at have fokus på den fysiske nedslidning, som især rammer vores medlemmer,” siger Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk ansvarlig i fagforbundet 3F.

Politikerne på Christiansborg er i disse dage ved at lægge sidste hånd på en forbedring af seniorførtidspensionsordningen, så flere nedslidte får mulighed for at trække sig tilbage tidligere end pensionsalderen. Forhandlingerne om Socialdemokratiets forslag om at indføre en ret for alle til tidligere pension i forhold til, hvor mange år, man har været på arbejdsmarkedet, står imidlertid stille, fordi regeringen er modstander af forslaget.

”Det er klart, at vi skal have en bedre seniorførtidspensionsordning, så nedslidte ældre kan få et værdigt otium. Men det kan ikke stå alene. Vi er også nødt til at indføre en rettighed til tidligere pension, så folk, der har knoklet med fysisk arbejde hele livet, får mulighed for at trække sig tilbage lidt tidligere end andre. Vi må samtidig satse langt flere ressourcer til Arbejdstilsynet og på at forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladserne, så vi forebygger og undgår nedslidning i fremtiden og flere ressourcer på uddannelse og efteruddannelse, så arbejdsstyrken har de rette kompetencer til morgendagens arbejdsmarked,” siger Ulla Sørensen.

Boks:

Fysisk nedslidning i top

Hoveddiagnoser i tildelte seniorførtidspensionssager i perioden 2014 til 2018.

                                                    Antal                            Andel i procent

Bevægeapparatssygdomme               552                              38

Hjerte- og karsygdomme                     204                              14

Kræftsygdomme                                    83                                6

Nervesystemet og sanseorganser        102                              7

Psykiske lidelser                                   210                              14

Sygdomme i åndedrætsorganer            102                              7

Ulykkestilfælde, vold                               43                                3

Øvrige diagnoser                                   162                              11

Kilde: Svar på spm. Nr. 239 stillet til BEU

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger: Kontakt 3F's pressetelefon 88928892

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum