Aarhus Universitet: Science and Technology

Navnenyt: Ny professor forsker i mikrobielt liv på overfladen af is

Del

Alexandre Anesio er ansat som professor i Arktisk Biogeokemi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet, pr. 1. november 2018. Han kommer fra en stilling ved University of Bristol, England.

Professor Alexandre Anesio forsker i, hvordan mikrober der vokser på is påvirker og ændrer det fysiske og kemiske miljø på gletschere og iskapper. Hans forskning har stor betydning for at forstå de feedback-mekanismer, som isoverfladerne kan have i forhold til global opvarmning. Derudover er forskningen relevant for at forstå udviklingen af de tidligste livsformer på Jorden – og for muligheden for at der findes liv andre steder i Universet.

Resultaterne af Alexandre Anesios forskning har for nylig vist, at det pigmenterede mikrobielle liv, som vokser direkte på isens overflade og dermed gør den mørkere, kan påvirke isens smeltehastighed. Det skyldes, at den mørke is bidrager til at samle solens energi og gøre overfladen varmere. Disse resultater giver utvetydige tegn på, at mikrobiel vækst på overfladen af den grønlandske iskappe har direkte indvirkning på isens smeltning. Mikrobiel aktivitet i forbindelse med gletschere og iskapper har også potentiale til at øge mængden af næringsstoffer, som strømmer ud i økosystemer som Grønlands kystfarvande.

Alexandre Anesio anvender en bred flerfaglig tilgang i sin forskning og kombinerer geografiske, mikrobiologiske og kemiske aspekter i sit arbejde. Han er uddannet kandidat i økologi i 1994 fra Federal University of Rio de Janeiro, hvor han er født og opvokset, og fik sin ph.d.-grad i limnologi (viden om søer og vandløb) fra Lunds Universitet i Sverige i år 2000. Efter nogle års ansættelse ved Lunds Universitet flyttede han i 2003 til England, hvor han har været tilknyttet University of Nottingham, University of Wales og siden 2007 University of Bristol, hvor han i 2014 blev ansat som professor i biogeokemi.

Alexandre Anesio er født i 1969. Han flytter til København med sin kone Marie-Louise. Sammen har de en 19-årig datter, som læser på universitetet i Haag.

For yderligere oplysninger kontakt:

Institutleder Carsten Suhr Jacobsen
Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet
Frederiksborgvej 399
4000 Roskilde
Tlf: +4525377667
csj@envs.au.dk

Billeder

Alexandre Anesio, ny professor i Arktisk Biogeokemi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet. (Privatfoto)
Alexandre Anesio, ny professor i Arktisk Biogeokemi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet. (Privatfoto)
Download

Information om Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet: Science and Technology
Aarhus Universitet: Science and TechnologyFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Smag med alle sanser, når Michelin-stjernerne overrækkes i Aarhus12.2.2019 19:23:50Pressemeddelelse

Aarhus kommer til at syde og koge, når de nordiske Michelin-stjerner uddeles i Musikhuset mandag 18. februar. Det er første gang, The MICHELIN Guide Nordic countries Awards finder sted uden for en hovedstad, og gastronomien fejres i flere dage op til uddelingen. Aarhus Universitets Institut for Fødevarer er med assisterende professor Qian Janice Wang i spidsen medarrangør af en række side-events, der bogstaveligt talt er bevidsthedsudvidende, når det gælder måltider og smagsoplevelser.

Nyt forskningsprojekt går på jagt efter antibiotika i Danmarks nationalparker9.2.2019 06:02:00Pressemeddelelse

Om 20-30 år vil bakterieresistens være så stort et problem, at det vil kræve flere menneskeliv end kræft – selv i den vestlige verden. Sådan lyder den dystre profeti fra verdenssundhedsorganisationen WHO, der slår på tromme for, at der derfor gøres en aktiv, målrettet indsats for at finde ny antibiotika. En forsker fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har fået en idé, der kan hjælpe med netop dette, kolossale problem.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum