Danmarks Naturfredningsforening

Naturvenner: For længe at vente til 2030 med mindre affaldsforbrænding

Del
Glædeligt at bred politisk aftale tager hul på udfasning af affaldsforbrænding, men målet i 2030 er for langt ude i fremtiden, og der mangler indsats i forhold til forebyggelse og genbrug, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har netop indgået en aftale om affaldsområdet. Aftalen vil ifølge Klimaministeriet nedbringe Danmarks CO2-udledning i 2030 med 0,7 mio tons. Der skal samlet set findes reduktioner på 19 mio tons for at nå målet i klimaloven om 70 procents reduktion i 2030.

Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over, at regeringen og Folketinget nu endelig tager hul på udfasning af overkapaciteten til affaldsforbrænding i Danmark.

- Vi har i alt for mange år haft fokus på at øge affaldsforbrændingen i Danmark, og det har skabt store problemer med overkapacitet. Derfor er det rigtig glædeligt, at et så stor flertal i Folketinget nu vil sætte gang i at få nedbragt kapaciteten. Det er en god nyhed for klimaet, ingen tvivl om det, siger Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby.

Partierne bag den nye aftale er foruden regeringen; Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Lars Midtiby understreger, at selvom der er i aftalen er et mål om nedbringelse af overkapacitet til affaldsforbrænding i 2030, så burde nedbringelsen starte tidligere.

- Der er en overkapacitet i forbrændingssektoren på op mod 700.000 ton, og der kunne man godt have sat nogle krav til, at udfasningen skal i gang med det samme. Det kunne fx være nogle delmål for at nå målet i 2030, så man sikrer, at hele indsatsen ikke kommer til at ske i 2029, siger Lars Midtiby.

Den aktuelle forbrændingskapacitet er ifølge Klimaministeriet 3,95 mio. tons, mens den forventede kapacitet er sat til 2,6 mio. tons i 2030. Hvis regeringen havde valgt at følge ambitionen fra deres eget klimapartnerskab, så skulle der være 90 procent genanvendelse i 2030, og det er den nye aftale altså langt fra at nå.

Manglende fokus på forebyggelse og genbrug

Den nye aftale har primært fokus på plastaffald, og der sættes et mål om, at 80 pct. af plastikaffaldet skal være fjernet fra forbrændingsovnene i 2030.

- Det er rigtig godt, at man nu tager hånd om plastikaffaldet, for det er et stort problem for både klima og natur. Men vi savner fokus på andre affaldstyper – fx hvordan man bliver bedre til at udnytte madaffald til naturgas og kompost. Det mangler i den her aftale, siger Lars Midtiby.

Han understreger samtidig, at den nye aftale er mangelfuld i forhold til genbrug og cirkulær økonomi.

-Hvis vi skal nedbringe mængden af affald, så handler det først og fremmest om at undgå eller forebygge affald, og her halter den nye aftale. Vi håber, at der kommer mere om dette, når regeringen forhåbentlig meget snart fremlægger en samlet affaldsplan, siger Lars Midtiby.

Kontakter

Kasper Pihl Møller
Presserådgiver i Danmarks Naturfredningsforening
tlf: 26816228
Mail: Kpm@dn.dk

Information om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø

39 17 40 00https://www.dn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye