Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Naturen dæmper byens stress i ny terapihave

Del

I dag åbner en ny have i København – en have, hvor der tilbydes naturbaseret terapi mellem blomster og træer på Vestre Kirkegård. Her er der plads til både ro og restitution, og haven skal blandt andet hjælpe københavnere med stress. Københavns Kommune tilbyder forskellige sundhedsforløb i haven for at styrke den mentale sundhed i byen.

Foto: Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Foto: Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I et hjørne af Vestre Kirkegård, omkranset af store træer, vokser blomster og andre planter vildere og friere end de fleste andre steder i byen. Her fungerer naturen som terapi ved at invitere til at sætte farten ned, sænke skuldrene og give sig tid til f.eks. at høre vandets rislen eller nyde duften fra blomster og træer. Og her støtter naturen op om de aktiviteter, kommunen vil tilbyde bl.a. stressramte borgere.

- 1 ud af 4 københavnere har symptomer på stress og dårligt mentalt helbred. Stress er et meget alvorligt sundhedsproblem, som koster både den enkelte og samfundet dyrt, så det skal vi bekæmpe. I Terapihaven arbejder vi med at forebygge stress og styrke den mentale sundhed hos borgere med kroniske sygdomme på en ny måde – med naturen som omdrejningspunkt. Haven er netop indrettet, så den bidrager til lindring af symptomer på stress, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

- Flere af Københavns kirkegårde rummer fine grønne områder og rolige oaser, som kalder på at blive brugt på nye måder. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu har en terapihave på Vestre Kirkegård, hvor vi kan bevare stemningen og respekten for stedet og samtidig bruge naturen til gavn for borgere med stress, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Naturen lindrer

Forskning viser, at mennesker, der har stress eller på anden måde mistrives psykisk, har gavn af at være i naturen og deltage i naturbaseret terapi i et afskærmet, trygt og fredfyldt miljø. Terapihaven er indrettet i forskellige rum, hvor nogle f.eks. har skovstemning og hvor naturen vokser vildt. Og i et andet rum kan man f.eks. nye stemningen ved et vandløb. Haven er desuden fuld af blomster og urter, som dufter og kan tiltrække insekter og andre dyr.

De første terapiforløb er allerede i gang i den nye have, bl.a. stressforløbet ”Nærvær i Naturen”, som vil blive tilbudt året rundt. Det er et gruppeforløb, ledet af psykologer, der henvender sig til københavnere med stress.

- Terapihavens unikke rammer hjælper mennesker med stress og andre psykiske udfordringer. Og særligt borgere, som har svært ved at se sig selv i et traditionelt terapilokale. Terapihaven og naturen inviterer til alternative måder at være til stede i nuet, blive nærværende og arbejde med det, som er udfordrende. Som behandler åbnes der op for ens kreativitet og evne til at anvende havens mange rum og tilpasse indsatsen efter vejr og deltagernes behov, siger Christoffer Zeuthen, psykolog i Center for Mental Sundhed i Københavns Kommune.

Terapihaven bliver indviet i dag kl. 15 af sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

 

Fakta:

  • Terapihaven er designet af SSC Studio og anlagt af Opland på et særligt artsrigt område af Vestre Kirkegård, afskærmet fra kirkegårdens begravelsesområde
  • Haven tager udgangspunkt i beplantning, hvor lysninger og stier danner mindre rum i rummet. Det giver mulighed for at vælge rum efter behov og sindsstemning.
  • Haven skaber et trygt rum til sundhedsfremmende naturterapiforløb for borgere med symptomer på stress og anden psykisk mistrivsel. Haven kan ligeledes bruges af københavnere og foreninger til selvorganiseret fordybelse og ro.
  • Haven er åben for alle, undtagen når der er forløb i gang. I så fald vil der være skiltet.
  • Man kan kontakte sin læge eller jobkonsulent, hvis man er interesseret i et forløb.
  • Læs mere om terapihaven her

Yderligere information:  

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling via pressekonsulent i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Rune Gleerup, tlf. 2344 0979, e-mail: r168@kk.dk

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen via Teknik- og Miljøforvaltningens pressetelefon: 23 27 80 90

Billeder

Foto: Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Foto: Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Download

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Enigt udvalg har truffet afgørelse om Intervare20.9.2021 21:05:47 CEST | Pressemeddelelse

Et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg har besluttet at give Intervare frem til 1. november 2021 til at implementere den model, virksomheden har foreslået, der ifølge Intervare A/S skal skabe rammerne for, at chaufførernes vilkår er i overensstemmelse med Københavns Kommunes arbejdsklausuler. Et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg har herudover efter anbefaling fra Københavns Kommunes CSR-enhed besluttet at pålægge Intervare A/S bod samt besluttet at tilbageholde månedlige vederlag af 400.000 kr. op til et samlet tilbagehold på 3,2 mio. kr. med henblik på at sikre at Intervare efterbetaler chaufførerne, det beløb som kommunens CSR-enhed vurderer de har krav på. Samtidig forbeholder Sundheds- og Omsorgsudvalget sig ret til at ophæve kontrakten, hvis Intervare ikke fremadrettet loyalt medvirker til at oplyse sagen og retter op på tidligere overtrædelse af arbejdsklausulen, og/eller hvis Intervare ikke implementerer den ændrede forretningsmodel senest pr. 1. november 2021 som lovet. Da der er t

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum