Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring

Nationalmuseet overdrager dansk ubåd til Langelandsfortet

Del
Den dansk producerede ubåd ”Spækhuggeren”, som opererede under den kolde krig, overdrages nu af Nationalmuseet til Langelandsfortet, hvor den får nyt liv. ”En ret unik formidlingsgenstand,” siger museumslederen. Torsdag d. 8. september fragtes ubådens tunge periskop til Langeland.
"Spækhuggeren" ca. 1985. Foto: Nationalmuseet
"Spækhuggeren" ca. 1985. Foto: Nationalmuseet

Ubåden ”Spækhuggeren” blev søsat i 1957 og indgik kort efter i den danske flåde, hvor den opererede under den kolde krig og særligt patruljerede i Østersøen frem til 1989. I 1992 blev den ophugget.

Omkring en tredjedel af ubåden blev udtaget og opsat på Orlogsmuseet, indtil museet i 2016 blev nedlagt. Det er disse dele af ”Spækhuggeren”, som Nationalmuseet nu overdrager til Langelandsfortet. Det drejer sig blandt andet om ubådens kommandorum, officersmesse, kabys og radioradarrum samt periskop.

Langelandsfortet er et maritimt anlæg og var ligesom ubåden en del af flåden under den kolde krig. Både fort og ubåd er derfor et produkt af samme militære tankegang. Mens ubåden markerede fronten langt inde i Østersøen, udgjorde Langelandsfortet og Stevns fort en fysisk front på dansk jord.

En vigtig del af danmarkshistorien

”Ubåden er en ret unik formidlingsgenstand, som på mange forskellige måder hører rigtig godt hjemme på vores museum. Den er dansk produceret og i sig selv en fortælling fra en svunden tid. Ubåden er en del af vores nationalhistorie og indgår også i en bredere international fortælling om Danmarks rolle som frontlinjestat,” siger Peer Henrik Hansen, museumsleder for Langelands Museum, som Langelandsfortet er en del af.

”Vi er meget glade for, at Nationalmuseet har taget initiativ til at lade flere genstande komme ud i landet, så de kan gavne flest mulige danskere, og vi vil da se nærmere på, om der er flere genstande, som fremover kunne være relevante at bringe i spil på vores museum.”

Ubåden hører hjemme på Langeland

Nationalmuseet kontaktede selv Langelandsfortet om muligheden for at overtage den historiske ubåd.

”Det vigtigste for os er, at ubåden kommer ud og får et nyt liv, så den kan formidle historien om den kolde krig fra et dansk perspektiv. Vi mener, ubåden hører rigtig godt hjemme på Langelandsfortet, som har specialiseret sig i at formidle om den kolde krig,” siger Jørgen Walseth, der er museumsinspektør ved de krigshistoriske samlinger på Nationalmuseet.

Der vil gå lidt tid, før gæster på Langelandsfortet kan opleve den nye ubåd, da det kræver et par omrokeringer at få ubåden udstillet i sin rette kontekst. Det kan blive i den hal, hvor Draken-flyet står i, eller muligvis ved siden af ubåden ”Springeren”, som museet i forvejen råder over.

Fakta om ubåden ”Spækhuggeren”

Ubåden ”Spækhuggeren” er en af fire dansk producerede ubåde i Delfinen-klassen, som opererede under den kolde krig. Den blev bygget på Orlogsværftet på Holmen og søsat i 1957. Den indgik i flåden i 1961 frem til 1989 og blev ophugget i 1992. Ubåden var i sin helhed 53,9 meter lang og 4,7 meter bred. Den vejede 573 ton i overfladen og 649 tons neddykket. Ubåden kunne armeres med otte torpedoer, og besætningen var på 33 mand (7 officerer og 26 befalingsmænd og menige).

Kontakt:

Peer Henrik Hansen, museumsleder, Langelandsfortet – 6110 3850, phh@langelandkommune.dk

Jørgen Walseth, museumsinspektør, Nationalmuseet – 4120 6370, Jorgen.Walseth@natmus.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

"Spækhuggeren" ca. 1985. Foto: Nationalmuseet
"Spækhuggeren" ca. 1985. Foto: Nationalmuseet
Download
"Spækhuggeren" på overfladesejlads. Foto: Nationalmuseet
"Spækhuggeren" på overfladesejlads. Foto: Nationalmuseet
Download
"Spækhuggeren" set indefra. Foto: Nationalmuseet
"Spækhuggeren" set indefra. Foto: Nationalmuseet
Download
"Spækhuggeren" på vej til Langelinie i 1984. Foto: Nationalmuseet
"Spækhuggeren" på vej til Langelinie i 1984. Foto: Nationalmuseet
Download

Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring

Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring



Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.

Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.

Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.

Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye