National indsats skal styrke børn og unges læseglæde

Den nationale indsats skal hjælpe folkeskolens pædagogiske læringscentre (de tidligere skolebiblioteker) og folkebibliotekerne til at få flere børn og unge til at få lyst til at læse. Indsatsen skal udvikles nationalt og derefter afprøves i en række kommuner i hele landet.
Børn og unges læseglæde falder med alderen. Eksempelvis nyder 64 procent at læse i 5. klasse, mens det samme gælder 49 procent i 8. klasse. Det viser den aktuelle læsevaneundersøgelse ’Børn og unges læsning 2021’ lavet af Center for Anvendt Skoleforskning for Tænketanken Fremtidens Biblioteker.
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
”Den danske børnelitteratur bugner af fantastiske fortællinger og hverdagshistorier med sjove, stærke og modige karakterer. Litteraturen er en vigtig del af den ballast, vi giver vores børn. Men desværre er det ikke alle børn, der får del i bøgernes verden. Erfaringer fra tidligere indsatser viser, at børn gerne vil læse bøger, særligt når de har nem adgang til dem og får dem præsenteret på en aktiv og levende måde. Med den nye nationale indsats vil vi styrke samarbejdet mellem de forskellige biblioteker og fagpersoner, børnene møder, så de både kan give børnene adgang til flere gode og spændende læseoplevelser og guide dem endnu bedre. Målet er få flere børn til at læse mere, uanset hvor de bor i landet, og hvilken baggrund deres forældre har.”
Fakta om den nye nationale indsats
Med den nationale indsats ”Børn og unges læseglæde – et styrket samarbejde mellem folkeskolens pædagogiske læringscentre og folkebibliotekerne” er der sat 8 millioner kroner af til initiativer, der kan øge læseglæden blandt børn og unge.
Pengene kommer fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre. Indsatsen er iværksat på baggrund af anbefaling fra Strategisk Biblioteksudvalg, som rådgiver kulturministeren om den strategiske udvikling af biblioteksområdet og brug af udviklingsmidlerne.
Open call
De 8 millioner kroner til indsatsen udmøntes via et open call, hvor folkebiblioteker, folkeskolens pædagogiske læringscentre samt relevante foreninger og sammenslutninger, opfordres til at gå sammen og søge i fællesskab. Herefter vil Strategisk Biblioteksudvalg behandle ansøgningerne.
Nøgleord
Kontakter
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon
Tlf:22 61 19 95Billeder

Links
Information om Slots- og Kulturstyrelsen
Slots- og Kulturstyrelsen yder faglig rådgivning til kulturministeren og bidrager til gennemførelse af regeringens målsætninger på kulturområdet. Styrelsen forvalter desuden statens slotte, haver og kulturejendomme.
Følg pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
Dele af Aarhus Universitet fredes9.3.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Slots- og Kulturstyrelsen freder Universitetsparken, Vennelystparken og ni bygningskomplekser på Aarhus Universitets campus. Dermed følger styrelsen indstillingen fra Det Særlige Bygningssyn.
Her er de nominerede til Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger23.2.2023 10:35:47 CET | Pressemeddelelse
Tre forfattere og tre illustratorer er i år nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger. Prisen uddeles af kulturministeren til marts, og med hver pris følger 75.000 kroner.
Her er årets Top 10 over arkæologiske fund i Danmark27.12.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Pyntesyge jernalderfolk i ternet tøj, Nibes store sildeeventyr og 11.000 år gamle træplatforme fra jægerstenalderen. Det er bare nogle af de ting, der har fundet vej til Slots- og Kulturstyrelsens årlige Top 10 over de mest opsigtsvækkende arkæologiske fund i det forgangne år
Bredt samarbejde skal stå bag ny national indsats for børn og unges læseglæde19.12.2022 00:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det bliver Tænketanken Fremtidens Biblioteker, der i samarbejde med et bredt udsnit af institutioner på tværs af skole- og biblioteksområdet skal stå i spidsen for at udvikle en national indsats for børn og unges læseglæde.
Nu kan det blive lettere at have fortidsminder i baghaven28.11.2022 00:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye regler betyder, at man som ejer ikke længere skal søge dispensation ved visse mindre ændringer af beskyttede fortidsminder. Slots- og Kulturstyrelsen har lavet nyt vejledningsmateriale, der skal hjælpe borgere, der har et fortidsminder på deres ejendom.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum