National indsats skal styrke børn og unges læseglæde

Den nationale indsats skal hjælpe folkeskolens pædagogiske læringscentre (de tidligere skolebiblioteker) og folkebibliotekerne til at få flere børn og unge til at få lyst til at læse. Indsatsen skal udvikles nationalt og derefter afprøves i en række kommuner i hele landet.
Børn og unges læseglæde falder med alderen. Eksempelvis nyder 64 procent at læse i 5. klasse, mens det samme gælder 49 procent i 8. klasse. Det viser den aktuelle læsevaneundersøgelse ’Børn og unges læsning 2021’ lavet af Center for Anvendt Skoleforskning for Tænketanken Fremtidens Biblioteker.
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
”Den danske børnelitteratur bugner af fantastiske fortællinger og hverdagshistorier med sjove, stærke og modige karakterer. Litteraturen er en vigtig del af den ballast, vi giver vores børn. Men desværre er det ikke alle børn, der får del i bøgernes verden. Erfaringer fra tidligere indsatser viser, at børn gerne vil læse bøger, særligt når de har nem adgang til dem og får dem præsenteret på en aktiv og levende måde. Med den nye nationale indsats vil vi styrke samarbejdet mellem de forskellige biblioteker og fagpersoner, børnene møder, så de både kan give børnene adgang til flere gode og spændende læseoplevelser og guide dem endnu bedre. Målet er få flere børn til at læse mere, uanset hvor de bor i landet, og hvilken baggrund deres forældre har.”
Fakta om den nye nationale indsats
Med den nationale indsats ”Børn og unges læseglæde – et styrket samarbejde mellem folkeskolens pædagogiske læringscentre og folkebibliotekerne” er der sat 8 millioner kroner af til initiativer, der kan øge læseglæden blandt børn og unge.
Pengene kommer fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre. Indsatsen er iværksat på baggrund af anbefaling fra Strategisk Biblioteksudvalg, som rådgiver kulturministeren om den strategiske udvikling af biblioteksområdet og brug af udviklingsmidlerne.
Open call
De 8 millioner kroner til indsatsen udmøntes via et open call, hvor folkebiblioteker, folkeskolens pædagogiske læringscentre samt relevante foreninger og sammenslutninger, opfordres til at gå sammen og søge i fællesskab. Herefter vil Strategisk Biblioteksudvalg behandle ansøgningerne.
Nøgleord
Kontakter
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon
Tlf:22 61 19 95Billeder

Links
Information om Slots- og Kulturstyrelsen
Slots- og Kulturstyrelsen yder faglig rådgivning til kulturministeren og bidrager til gennemførelse af regeringens målsætninger på kulturområdet. Styrelsen forvalter desuden statens slotte, haver og kulturejendomme.
Følg pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
Tag på tur til Fortidsmindedage25.4.2025 10:30:33 CEST | Pressemeddelelse
Årets Fortidsmindedage byder traditionen tro på spændende historier om Danmarks fortid. De finder sted i weekenden den 26.-27. april, hvor en lang række arkæologiske museer inviterer til en bred vifte af arrangementer, der giver unik mulighed for at opleve vores fælles kulturarv helt tæt på.
209 millioner kroner i bibliotekspenge er fordelt7.4.2025 10:13:15 CEST | Pressemeddelelse
Slots- og Kulturstyrelsen har i dag udbetalt bibliotekspenge til 10.226 forfattere, oversættere, illustratorer, billedkunstnere, komponister m.fl. Der er i år afsat i alt 209 millioner kroner i bibliotekspenge på finansloven.
Tidligere entreprenørskole i Ebeltoft fredes4.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter indstilling fra Det Særlige Bygningssyn har Slots- og Kulturstyrelsen truffet afgørelse om at frede den tidligere entreprenørskole i Ebeltoft.
Seks særlige bøger til børn og unge er nomineret til Kulturministeriets Forfatter- og Illustratorpris6.2.2025 10:02:59 CET | Pressemeddelelse
Årets nominerede til Kulturministeriets Forfatter- og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger sætter ord på og illustrerer mange af de følelser, der går igen gennem i livet – om man er barn, ung eller voksen.
De 10 mest opsigtsvækkende arkæologiske fund i 202429.1.2025 07:01:20 CET | Pressemeddelelse
Årets Top 10 over arkæologiske fund byder blandt andet på sjældne grav- og hustyper i Østdanmark fra den yngre stenalder, vigtige depot- og gravfund fra jernalderen og vikingetiden samt genstandsrige lossepladslag, der giver et unikt indblik i hverdagslivet i 1700-tallets København.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum