Kræftens Bekæmpelse

Når unge har aftaler om alkohol, drikker de mindre

Del
Som forælder bør du tage stilling, tale sammen og lave aftaler med din teenager om alkohol. Det er budskabet fra ’Fuld af liv’, Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats. Et højt alkoholforbrug i ungdommen kan have alvorlige konsekvenser.
Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’ opfordrer forældre til at lave aftaler om alkohol med deres teenagers. Foto: Unsplash.com
Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’ opfordrer forældre til at lave aftaler om alkohol med deres teenagers. Foto: Unsplash.com

Har du og din teenager klare aftaler om alkohol? Hvis ikke, er det en god ide at få det - for unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre end andre unge.

Kun 27 pct. af hjemmeboende unge har aftaler med deres forældre om alkohol. Det viser tal fra rapporten ’Unges alkoholvaner 2021’, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag. Og det er selvom 8 ud af 10 faktisk angiver, at de har talt med deres forældre om alkohol.

Alkoholvaner grundlægges i ungdommen
Der er god grund til at lave aftaler med sin teenager om alkohol, for et højt alkoholforbrug i ungdommen kan have alvorlige konsekvenser. Det øger eksempelvis risikoen for ulykker, vold og konflikter.

- Forældre spiller en afgørende rolle, når det kommer til unges alkoholvaner. Vi er rollemodeller for vores børn, og samtidig er det vores ansvar at skabe nogle rammer, som vores børn kan handle indenfor, når det kommer til alkohol, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’.

I 2018 havde 1.722 unge i alderen 15-24 år kontakt med sygehuset pga. alkohol, og hver måned er alkohol skyld i gennemsnitligt ét dødsfald blandt unge. På den længere bane øger alkohol risikoen for over 200 tilstande og sygdomme, herunder mindst syv forskellige kræftformer. Og unge, der starter tidligt med at drikke alkohol, og drikker meget alkohol, har øget risiko for et højt alkoholforbrug senere i livet.

Far og søn har underskrevet kontrakt om alkohol
17-årige Johannes Rosengren og hans far Jacob er begge med i ’Fuld af liv’-indsatsens nye kampagnefilm, der sætter alkoholaftaler ind i en fodboldsetting: Her bliver en alkohol-kontrakt mellem teenager og forældre fremstillet som en kontrakt mellem en fodboldklub og en ung professionel fodboldspiller. Og hele Danmarks fodboldkommentator Flemming Toft medvirker i filmen for at skabe den rette stemning. Se kampagnefilmen her: Få aftalen i hus med din teenager

For far og søn er aftaler om alkohol dog ikke kun noget, der foregår foran kameraerne. Også derhjemme snakker de meget om alkohol og de skader, indtagelse af alkohol kan medføre.

- Ligesom i filmen har vi også derhjemme en aftale om, at Johannes skal være hjemme senest kl. 2; med mindre han sover hos en ven eller kæreste. Og så må han ikke drikke sig fra sans og samling, siger far Jacob Rosengren.

Johannes Rosengren er glad for, at de har en åben dialog omkring alkohol i familien:

- Det betyder meget for mig, at vi kan snakke om alt omkring alkohol derhjemme. Der er ikke rigtig noget, jeg skal holde hemmeligt. Vores aftale gør det lidt mere overskueligt at vide, hvornår jeg skal være hjemme. Så slipper man også konstant for at skulle skrive sammen med sine forældre. Når jeg er til fest ved jeg, hvad mine forældre forventer, siger Johannes Rosengren, og fortsætter:

- Måske overholder jeg ikke aftalen fuldstændigt hver gang, men jeg prøver på det.

------------------------------------------------------------------------------------

Få hjælp til at tage snakken med din teenager

Det kan være svært for forældre at tage snakken om alkohol, når ens børn pludselig bliver teenagere, der tager til fester og drikker alkohol. Hvordan skal man tage emnet op? Og lytter mit barn overhovedet til mig? Det er nogle helt naturlige spørgsmål at stille sig selv. Men heldigvis er der hjælp at hente. På www.alkoholdning.dk kan forældre hente inspiration til både at tage stilling, tale sammen og laver aftaler med deres teenager om alkohol. Det er Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsat ’Fuld af liv’, der står bag.

------------------------------------------------------------------------------------

Nye podcasts om forældre, unge og alkohol

Kræftens Bekæmpelse har udgivet en mini podcastserie, der kan gøre forældre og andre interesserede klogere på forældrenes rolle med teenagebørn, hvad der sker i en ung teenage-hjerne og hvordan man taler med sin teenager om alkohol:

  • Teenagehjernen og alkohol: I podcasten medvirker er Ann E. Knudsen. Ann er uddannet cand. mag. og er lektor i dansk og psykologi.  Ann er aktuel med foredraget ”Værd at vide om teenagehjernen” samt ny bog: ”Teenagehjerner – er der nogen hjemme?” I episoden kan du lære, hvad der sker i teenagehjernen, hvordan alkohol påvirker teenagehjernen og hvordan vi som forældre kan trænge igennem til en hjerne under ombygning.
  • Sådan taler du med dit barn om alkohol: I podcasten medvirker Kenn Ladegaard Hansen. Kenn er cand.mag. i Retorik fra Københavns Universitet med speciale i PowerPoint – derudover træner han topledere i personlig gennemslagskraft, er personlig rådgiver og forfatter. Kenn L. Hansen er også TedX træner og har gennem en årrække været Superliga-dommer. I episoden kan du få tips og tricks til at levere overbevisende budskaber til din teenager og til at skabe en god dialog. Du kan også blive klogere på, hvad vi som forældre lære af erfaringer fra en superliga dommer.
  • Det er bare en fase – fra barn til teenager: I podcasten medvirker Julia Lahme. Julia Lahme er en dansk forfatter, etnolog og livsstilsekspert. Hun er også direktør i sit eget kommunikationsbureau. Julia Lahme er aktuel med bogen, ’Det er bare en fase – scener fra et hjem med teenager’, som er en personlig beskrivelse af det år, hvor hendes ældste søn Elias går i pubertet. I episoden kan du høre, hvordan Julia Lahme har oplevet livet med en teenager, hvilken kultur unge vokser op i i dag og om Julias egne erfaringer med at skulle tage snakken om alkohol med sin søn.

Alle tre episoder kan høres på www.alkoholdning.dk/podcastserie

-----------------------------------------------------------------------------------

Om rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2021’

I rapporten kortlægges unges alkoholvaner samt deres holdninger til alkohol og deres viden om sammenhængen mellem alkohol og kræft. Rapporten er baseret på data fra en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 1.015 unge danskere i alderen 15-25 år. Dataindsamlingen er gennemført af analyseinstituttet Voxmeter i efteråret 2021, og data er nationalt repræsentativt i forhold til køn, alder og region. Rapporten er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens indsats ’Fuld af liv’. Læs hele rapporten her: Unges alkoholvaner 2021.

Nøgleord

Kontakter

Til citat: Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats 'Fuld af liv'. pd@cancer.dk / 3038 1502


Til baggrund: Christine Behrens, specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats 'Fuld af liv'. behrens@cancer.dk / 2684 4446

Billeder

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’ opfordrer forældre til at lave aftaler om alkohol med deres teenagers. Foto: Unsplash.com
Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’ opfordrer forældre til at lave aftaler om alkohol med deres teenagers. Foto: Unsplash.com
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye