Når små børn sørger: Daginstitutioner vil rustes mere
Kræft og anden alvorlig sygdom: Selvom de fleste vuggestuer og børnehaver har sorghandleplaner og fokus på barnet, hvis en forælder bliver alvorligt syg eller dør, efterlyser 40 pct. af lederne redskaber, hjælp og uddannelse. Det viser ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Hvert år oplever omkring 11.000 små børn i alderen 0-6 år, at mor eller far bliver alvorligt syge eller dør.
Derfor er der brug for, at daginstitutionerne er godt rustede til at håndtere de svære følelsesmæssige udfordringer, der opstår, når små børn sørger eller er i krise.
En ny undersøgelse ’Når små børn sørger – Kvaliteten af sorgberedskabet i daginstitutioner’ viser, at stort set alle daginstitutioner har sorghandleplaner, men at 40 pct. af daginstitutionslederne efterlyser redskaber og mere hjælp og uddannelse til at håndtere de små børns sorg og krise.
- Selvom det er glædeligt, at så mange daginstitutioner har fokus på sorg og krise hos børnene, så er det også bekymrende, at så mange ledere efterlyser forbedringer, siger Martin Lytje, post.doc og psykolog hos OmSorg i Kræftens Bekæmpelse.
- Små børn tilbringer mange af deres vågne timer i vuggestuen eller i børnehaven. Derfor har institutionerne en stor rolle at spille, når barnet sørger eller er i krise. Og her taler vi ikke kun om kræftsygdomme, men om alvorlig sygdom generelt i familierne, siger Martin Lytje.
Pædagoger skal rustes
59 pct.af lederne peger på, at pædagogerne ikke er godt nok rustede uddannelsesmæssigt til at stå i de svære situationer. Og 95 pct. mener, at 'sorg og krise' hos børn bør være en del af pensum på pædagoguddannelsen.
- Død, sygdom, sorg og smerte er svære følelser at rumme for os mennesker. Når små børn sørger eller er bekymrede for mor eller far, gør pædagogerne uden tvivl deres bedste. Men det en rigtig vanskelig opgave, og derfor er det vigtigt at få meget træning og undervisning i emnet, så man føler sig mere sikker, siger Martin Lytje.
Svært med den langsigtede sorg
Undersøgelsen viser, at stort set alle daginstitutioner har en sorghandleplan, som beskriver, hvilke initiativer, der skal sættes i gang under et alvorligt sygdomsforløb eller ved dødsfald.
80 pct.af lederne siger, at sorghandleplanerne er et effektivt værktøj i de første par uger af et krise- og sorgforløb, men tilfredsheden falder til 64 pct., hvis planen skal bruges i et forløb, der strækker sig over flere måneder eller år.
- Et barns forløb er ekstremt individuelt, fordi børn ofte går ind og ud af svære følelser. Hvis et barn mister en forælder, kan man tænke, at nu går det godt – men så kommer sorgen tilbage. I takt med at børn vokser og lærer nye ting om sig selv, vil de også lære nye betydninger af, hvad det vil sige at have mistet eller at leve med en meget syg mor eller far. Det skal de voksne i daginstitutionerne også have øje for, siger Martin Lytje.
Derfor vil Kræftens Bekæmpelse udsende ny og opdateret sorghandleplan til alle landets dagsinstitutioner i 2021. Den nye plan vil være baseret på viden fra interviews med 47 forældre, børn og pædagoger.
--------------------------------------------
Om undersøgelsen: ’Når små børn sørger – Kvaliteten af sorgberedskabet i daginstitutioner’:
Epinion har for Kræftens Bekæmpelse gennemført telefoniske interviews med 603 vuggestuer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner. Både offentlige, private og selvejende dagtilbud blev inkluderet i undersøgelsen. Der er i forbindelse med undersøgelsen blevet udarbejdet en sampleplan, som sikrer repræsentativitet på institutionstype samt på region.
Undersøgelsen spørger ind til al form for alvorlig sygdom - og ikke kun kræftsygdom.
Hovedresultater:
- 87 pct. af danske daginstitutioner har en sorghandleplan
- 40 pct. af daginstitutionerne har benyttet sig af sorghandleplanen inden for de seneste to år
- 80 pct. synes sorghandleplanen er effektiv i de indledende uger. Dette falder til 64 pct. på sigt
- 34 pct. er enige i, at der kan ske forbedringer relateret til at støtte sorgramte børn og deres forældre
- 59 pct. af daginstitutionslederne mener, at pædagogerne ikke er godt nok rustede til at håndtere børn og familier i sorg via deres uddannelse.
- 95 pct. af daginstitutionslederne angiver, at læring om sorg og krise hos børn bør være en del af pensum på pædagoguddannelsen.
- Selvom de fleste vuggestuer og børnehaver har sorghandleplaner og fokus på sorg, erkender 40 % af lederne, at der er brug for bedre redskaber og mere hjælp og uddannelse på området.
Kontakter
Pressekontakt: Didder Oppermann 2115 1331
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Godtgørelse på vej til flere ofre for asbest16.1.2021 09:20:49 CET | Pressemeddelelse
Folketinget er på vej til at vedtage en lov, der udvider muligheden for godtgørelse til asbestofre, så også personer, der får kræft, blot fordi de har boet i nærheden af f.eks. den tidligere eternitfabrik i Aalborg, kan få en godtgørelse. Vi er meget glade for, at politikerne tager ansvar for asbestskandalens ofre, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
Vacciner til de mest sårbare kræftpatienter23.12.2020 16:59:42 CET | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen har præsenteret en udrulning af covid19-vaccinerne, og den betyder blandt andet, at nogle af de allermest sårbare kræftpatienter vil kunne modtage vaccinen. Kræftens Bekæmpelse glæder sig over, at vaccinerne nu er på vej og at dermed er bedre forhold for kræftpatienterne i sigte.
Ny handleplan er en sejr for børn og unges sundhed15.12.2020 13:40:00 CET | Pressemeddelelse
Folketinget har i dag vedtaget en handleplan, der skal forhindre børn og unge i at ryge. Det mest ambitiøse skridt mod en røgfri fremtid i 13 år og en stor sejr for folkesundheden, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Fire ud af fem danskere bakker op om planen.
Ny lovpakke bringer os tættere på en røgfri fremtid for børn og unge11.12.2020 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn og unge skal ikke ryge. For at forhindre dem i at begynde, stemmer Folketinget på tirsdag om en handleplan mod børn og unges rygning. Handleplanen vil betyde radikale ændringer i tobakslovgivningen. Fire ud af fem danskere bakker op om tiltagene, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.
Kræftens Bekæmpelse: Bekymrende fald i nye kræftdiagnoser under corona krise9.12.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Under forårets corona lockdown fik markant færre danskere stillet diagnosen kræft, end i samme periode tidligere år. Kræftens Bekæmpelse frygter, at de uopdagede sygdomme får alvorlige konsekvenser for patienterne og opfordrer til en massiv indsats for at finde dem.
Kræftens Bekæmpelse får penge til ambitiøst, interaktivt besøgscenter8.12.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er godt nyt på vej til alle nysgerrige børn og unge med interesse for kræftforskning, naturvidenskab og teknologi. Med en bevilling på seks mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden, sætter Kræftens Bekæmpelse nemlig nu gang i arbejdet med at skabe et storstilet besøgscenter om kræft.
Kræftens Bekæmpelse: Glædeligt at Højesteret med ny dom øger erstatningen til patienter4.12.2020 18:26:15 CET | Pressemeddelelse
Ulovlig beregning af renter hos patientskademyndighederne betyder, at de har udbetalt for lidt i erstatning til patienter, der har søgt erstatning for skader. Det afgør Højesteret i en dom, som netop er blevet offentliggjort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum