Når naturen performer

Lose og Seest har arbejdet med temaerne bæredygtighed, samarbejde og utopi og skabt en park bygget på både kulturelle, biodiverse og permakulturelle principper, hvor forskellige samtidskunstformater er blevet formidlet specifikt til børn og unge - og de voksne omkring dem. De to billedkunstnere får hen over de næste 6 måneder, fra april til og med september 2023, selskab af fire andre kunstnere, der i forbindelse med Performing Landscapes vil folde parkens vilde og anarkistiske potentiale yderligere ud via både performative installationer, offentlige sammenkomster, der markerer periodens månefaser, og have-handlinger, der følger parkens sæsonkalender.
Formand for Landdistrikter, Kultur og Fritids-udvalget, Ole K. Larsen, siger: "Vild Park og Performing Landscapes taler ind i flere af Guldborgsunds strategiske indsatser og politiske pejlemærker. I udvalget ønsker vi at udvikle flere kultur- og kunstprojekter med fokus på klima og bæredygtig udvikling, der involverer og engagerer alle borgere, ikke mindst vores børn og unge. Med Performing Landscapes udvikler vi, via en eksperimenterende og udfordrende kunst, lokale fællesskaber med fokus på naturindsigt, -respekt og handlekraft. Jeg glæder mig til herigennem at få nye og spændende perspektiver på bæredygtighed og sammenhængskraft."
Performing Landscapes er tredje etape af det 3-årige projekt Metropolis Landskab. I 2021 gennemførtes Walking Landscapes med 140 kunstnere, som skabte 140 vandringer, der følgende blev dokumenteret i 10 udstillinger. I Guldborgsund vandrede 10 kunstnere med hver sin særlige relation til kommunen: én kunstner hver dag i 10 dage. Vandringer, der blev dokumenteret via kortere live-streams hver time i de 12 timer, hver enkelt vandring varede.
I 2022 gennemførtes så Talking Landscapes – en række iscenesatte samtaler i, om og med landskaber, som udfordrede vores måde at tale sammen på.
Guldborgsund Kommune er glade for at kunne fortsætte partnerskabet med nogen af de kunstnere, der tidligere har arbejdet med og i kommunens landskaber, og som nu vil skabe nye produktioner specifikt til VILD PARK i form af bl.a. iscenesatte vandringer, sanselige installationer, performances, danse- og lydlandskaber. Et antal performative værker, der forholder sig til det stykke bynære natur, som VILD PARK er. Og som i et videre arbejde med den rewilding-ide, VILD PARK bygger på, undersøger, reflekterer over og understøtter naturens egen performativitet.
De 6 kunstnere tæller, ud over Søren Lose og Thomas Seest, danser og performer Stina Strange, billedkunstner Hartmut Stockter, koreograf og performancekunstner Annika B. Lewis og koreograf og performancekunstner Sarah Lee Armstrong. Hver kunstner overtager VILD PARK i én månefase, fra fuldmåne til fuldmåne, og afslutter sin værtsperiode med et fuldmåne-event, hvor proces og værk præsenteres, hvor der tændes bål, og hvor publikum inviteres til at gå på opdagelse i og dialog med Vild Park. Ved dette event gives stafetten også videre til den næste kunstner.
Kunstnerne vil undervejs forholde sig til, interagere med og inddrage materialer og elementer fra Vild Park. De vil desuden involvere forskellige borgergrupper i det kunstneriske og praktiske arbejde i parken. Der er i fri adgang til Vild Park, og alle opfordres til at lægge vejen forbi og følge processen i parken over det næste halve år. Performing Landscapes afsluttes med et fælles event den 29. september – på Kulturnatten i Nykøbing F. – hvor alle kunstnere deltager og skaber et fælles ritual.
Den første kunstner i Vild Park er Stina Strange, der arbejder i parken fra lige efter påske til og med den 5. maj 2023. Stina vil arbejde med de usynlige forbindelser mellem mennesker og natur i Vild Park og undersøge, hvordan man via kunstneriske greb kan gøre disse forbindelser synlige. Naturens genfødsel og forårets spirende liv skaber nye passager, ruter og linjer i Vild Park, som Stina vil følge, for herved at afdække de mulighedsfelter, der nu åbenbarer sig, og for at indfange naturens tyste sprog og særlige energier.
Efter Stina følger:
- Søren Lose, 2. måne: 5. maj – 4. juni
- Thomas Seest, 3. måne: 4. juni – 3. juli
- Hartmut Stockter, 4. måne: 3. juli – 1. august
- Annika B. Lewis, 5. måne: 1. – 31. august
- Sarah Lee Armstrong, 6. måne: 31. august – 29. september
Følg Facebook-siden ’Venner af Vild Park’ for nærmere information om Vild Park og om fuldmåne-events, den første den 5. maj 2023 ved Stine Strange.
Performing Landscapes Guldborgsund præsenteres af Metropolis og Guldborgsund Kommune med støtte fra Nordea-fonden, Statens Kunstfond og Guldborgsund Kommune, herunder Guldborgsund Billedkunstråd, der har støttet den indledende workshop.
For nærmere information kontakt venligst Kulturkonsulent Diana Gerlach, E: dg@guldborgsund.dk, T: 2518 1896 eller Kulturkonsulent Julie Damgaard, E: judn@guldborgsund.dk, T: 2518 1899.
Følg desuden med på https://www.metropolis.dk/performing-landscapes/, https://www.facebook.com/performinglandscapes, opslagstavlen i Vild Park og på instagram #vildparkguldborgsund
Fakta om Metropolis landskab
Performing Landscapes er en del af det treårige projekt Metropolis Landskab 2021-23, der organiseres af Metropolis – Københavns Internationale Teater i samarbejde med 40 partnere i 10 kommuner over hele landet og med primær støtte fra Nordea-fonden.
Metropolis Landskab er et landsdækkende kulturprojekt, der bringer kunst og natur sammen om at skabe værdifulde oplevelser og ny indsigt i de landskaber, der omgiver os. Metropolis Landskab flytter kunsten ud af sine sædvanlige domæner og møder borgerne i landskabet.
2021: Walking Landscapes blev afholdt med 140 kunstnere, som skabte 140 vandringer i løbet af 140 dage som en opdagelsesrejse og kortlægning af gemte og glemte dele af de danske landskaber.
2022: Talking Landscapes er 80 iscenesatte samtaler i og om vidt forskellige danske landskaber.
2023: Performing Landscapes, hvor hvert landskab får sin egen kunstneriske iscenesættelse, fortolkning og forløsning af de potentialer, der er kommet frem gennem de foregående års vandringer og samtaler.
Om Stina Strange Thue
Stina Strange Thue (f. 1987) bor i København og er kunstnerisk leder, danser, performer og skribent. Hendes kunstneriske praksis tager udgangspunkt i krop og tekst, hvilket kommer til udtryk i scenekunstneriske eller landskabelige formater. Senest har hun været medskaber af forestillingen Kroppens Umulige Sprog i samarbejde med billedkunstnere og skribenter Karin Hald og Filip Vest. Ved siden af hendes kunstneriske praksis, er Stina ansat som fast skribent på sitet bastard.blog, hvor hun skriver og udgiver performance-anmeldelser og tekstværker.
Stina har en Master of Fine Arts in Dance and Participation fra Den Danske Scenekunstskole (2014), er uddannet danser fra Balettakademien i Göteborg (2011) og har gået på Gladiators 3 mdrs. forfatterskole (2020). Med kroppen som udgangspunkt for at være i verden, underviser hun workshops og forløb på bl.a. Det Kongelige Akademi for Arkitektur, hvor hun for nuværende er assisterende forsker og underviser på projektet City Exercises.
Stina Strange Thues tilknytning til Guldborgsund Kommune kommer gennem hendes forældre, der er født på henholdsvis Lolland og Falster. Hendes mormor, der er patchwork-kunstner, bor i Nørre Alslev. Stina har tidligere deltaget i Walking Landscapes Guldborgsund.
For mere info om kunstneren www.stinathue.com eller instagram stina.thue
Om Vild Park og Statens Kunstfonds Artist-in-residence ordning
https://www.guldborgsund.dk/borger/kultur-idraet-og-oplevelser/kulturlivet/air-og-vild-park
Kontakter
Ole K. LarsenFormand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget
Tlf:25 18 03 98byokl@guldborgsund.dkBilleder
Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Ny tværfaglig indsats skal nedbringe bekymrende skolefravær i Guldborgsund Kommune30.4.2025 12:17:57 CEST | Pressemeddelelse
Socialudvalget og Børn og Skoleudvalget har i fællesskab besluttet, at der skal sættes gang i et nyt, ambitiøst pilotprojekt på tre udvalgte skoler i Guldborgsund Kommune. Formålet er at skabe øget trivsel hos elever, der har et bekymrende højt skolefravær, så fremmødet bliver højere og mere stabilt.
Vær med når vi indvier den sidste del af omfattende områdefornyelse i Nykøbing Midtby30.4.2025 11:15:00 CEST | Presseinvitation
Men en fejring af to nyrenoverede stræder i hjertet af latinerkvarteret afslutter Guldborgsund Kommune områdefornyelsen i Nykøbing Midtby. Det sker fredag 2. maj klokken 14.30
Stor udviklingsplan klar for Nordøstfalster30.4.2025 08:04:42 CEST | Pressemeddelelse
En ny trio er dannet for at give Nordøstfalster et markant udviklingsløft. Guldborgsund Kommune, Det Classenske Fideicommis og Falsters Kyst er gået sammen om visionen ”Vores Nordøstfalster”. Visionen skal nu realiseres med flere store projekter, blandt andet udviklingen af havnene i både Hesnæs og Stubbekøbing.
Endnu en lokalplan godkendt25.4.2025 10:06:11 CEST | Pressemeddelelse
Med vedtagelsen af Lokalplan 236 kan etableringen af et nyt grønt område gå i gang. Hele havnen i Nykøbing Falster er i fuld gang med en stor omdannelse fra erhvervshavn til en levende havn for lokale og besøgende, og nu kan endnu et område indgå i udviklingen.
80 m2 hus skal bygges af hamp fra gulv til tagplader25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Nykøbing Falster opføres Hampens Hus, som bygges næsten udelukkende af hamp fra gulv til vinduer og tagplader. De første spadestik er netop taget af repræsentanter for den nye lokale værdikæde, som huset skal hjælpe i gang.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum