Niras A/S

Når du trækker ud i toilettet, så jubler de på renseanlægget

Del

Den nye klimalov slår en tyk streg under det: Spildevand er i stadig højere grad en ressource, som kan udnyttes positivt og bidrage til den grønne omstilling – takket være nye teknologier og innovativ tænkning.

Det organiske materiale i spildevand kan omdannes til energi – fx i form af biogas.
Det organiske materiale i spildevand kan omdannes til energi – fx i form af biogas.

Dag for dag ser energiregnskabet for mange danske renseanlæg bedre og bedre ud. På den ene side bliver der løbende taget nye teknologier i brug, som sparer energi og gør anlæggene mere energieffektive. På den anden side øger nye metoder til at producere energi – fx i form af biogas – hele tiden sektorens produktivitet.

Med andre ord bliver kagen større og større for spildevandsselskaberne, når vi taler energi. Det betyder, at renseanlæg i Danmark i højere grad kan udnytte ressourcerne i spildevandet og ikke kun producere den energi, de skal bruge til at rense spildevandet, men også producere så meget energi, at de kan sælge den.

”Bedre udnyttelse af ressourcer og produktion af energi er i høj grad på dagsordenen på de danske renseanlæg. Det ligger helt naturligt i den måde, de danske spildevandsselskaber tænker på i dag: At spildevand er en ressource frem for et affaldsprodukt,” siger Thomas Jensen, som er afdelingsleder for renseanlæg i NIRAS.

Den udvikling er godt nyt for den grønne omstilling.

Klimalov blæser vind i sejlet

Den 16. juni 2020 offentliggjorde Regeringen med bred opbakning fra Folketingets partier dokumentet ’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’ – en del af Klimalovens konkrete udmøntning. Her lægges en retning for landets spildevandsselskaber. Der er blandt andet fokus på sektorens energiforbrug, energiproduktion og mulige eksportpotentialer.

”Det er især de større spildevandsselskaber, som får store mængder spildevand ind, der nu kan stå med et plus på bundlinjen, hvad angår energiregnskabet. Mange steder i landet er udviklingen allerede godt i gang. Jeg ser den danske spildevandssektor som absolut frontløber på området,” siger Thomas Jensen og fortsætter:

”Der er ingen tvivl om, at udviklingen med energioptimering og energiproduktion i spildevandssektoren også udgør et kæmpe eksportpotentiale for Danmark. De erfaringer, som de danske forsyninger opbygger her, udmønter sig i værdifuld miljøteknologi, mange lande har brug for,” siger Thomas Jensen.

Sådan bliver spildevand til energi

  • Det organiske materiale i spildevandet – slam – opkoncentreres og ledes til rådnetanke, hvor gasproduktionen begynder ved mesofil eller termofil udrådning
  • Biogassen kan bruges til at producere elektricitet via en gasmotor – denne el kan renseanlæggene selv bruge, så de bliver selvforsynende med strøm, eller de kan sælge den videre
  • Biogassen kan også opgraderes, så den kan bruges til fx grøn transport
  • En undersøgelse fra Miljøstyrelsen i 2018 fastslog, at de danske spildevandsselskaber tilsammen producerede 2/3 af den mængde energi, de forbrugte på at transportere og rense spildevandet (egenforsyningsgrad på 68 %)

Læs mere på niras.dk her

Nøgleord

Kontakter

Camilla K. DamgaardAfdelingsleder i NIRAS

Cirkulær Økonomi, Bæredygtighed og Ressourcer

Tlf:2055 0675ckd@niras.dk

Billeder

Det organiske materiale i spildevand kan omdannes til energi – fx i form af biogas.
Det organiske materiale i spildevand kan omdannes til energi – fx i form af biogas.
Download
Download

Links

Information om Niras A/S

Niras A/S
Niras A/S
Sortemosevej 19
3450 Allerød

+45 4810 4200https://www.niras.dk

NIRAS er blandt Skandinaviens førende, rådgivende ingeniørvirksomheder.

Med et bredt felt af ekspertiser inden for procesanlæg, industri og byggeri over energi, miljø, vand & forsyning til infrastruktur, udviklingsbistand og byplanlægning bidrager NIRAS til løsninger på en lang række af de største samfundsudfordringer.

Læs mere om NIRAS her.

Følg pressemeddelelser fra Niras A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Niras A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum