Nævn freder Hesbjergkilen med 425 hektar smuk natur vest for Odense
Fredningssagen for Hesbjergkilen blev rejst på initiativ af Danmarks Naturfredningsforening med Odense Kommune som medrejser for næsten fire år siden, og nu er Fredningsnævnet for Fyn kommet med deres afgørelse om at gennemføre fredningen.
Fredningsområdet omfatter 425 ha og er et enestående smukt og stærkt kuperet landskab kun få kilometer sydvest for Odense by. Fredningen vil sikre, at området fremover beskyttes langt bedre, så fremtidige generationer også kan nyde de store naturværdier og skønne udsigter fra området, som på det højeste punkt ved Dyred Banke i vest er 123 meter højt.
Områdets naturværdier tæller eksempelvis flere skovenge, hvor den sjældne og rødlistede engperlemorsommerfugl holder til. Naturen i fredningsområdet er meget varieret og udgør en mosaik af levesteder. Hvor den østlige og midterste del hovedsagelig er blandet løvskov af meget forskellig alder, får landskabet mod vest gradvis et mere åbent præg med dyrkede arealer, overdrev, mose og eng.
- En travetur gennem fredningsområdet fra øst mod vest er derfor en tur gennem mange forskellige og overraskende landskabsrum, hvor nye udsigter og nye stemninger afløser hinanden. Det her er ganske enkelt et helt enestående varieret og oplevelsesrigt område, siger Carsten O. Hansen fra Danmarks Naturfredningsforenings lokale afdeling i Odense.
Skovene i området - Ernebjerg Skov, Hesbjerg Skov og Øghaven - er hovedsagelig løvskove. I Ernebjerg Skov findes et større lysåbent areal med sø og mose. Hesbjerg Skov rummer flere skovmoser med en lysåben vegetation. Desuden er der i Hesbjerg Skov en del gravede eller opstemmede søer, som er med til at øge den oplevelsesmæssige variation og levesteder for det vilde dyre- og planteliv. I Øghaven er der et bakkeparti med overdrevsvegetation.
Disse lysåbne arealer i mosaik med skovene og de mange skovbryn i det stærkt kuperede terræn giver fredningsområdet en meget afvekslende karakter, et væld af biotoper og nicher og et højt rekreativt potentiale.
Fredningen bliver i den kommende tid vurderet af Miljø- og Fødevareklagenævnet, som skal tage stilling til fredningssagen endnu en gang, fordi den samlede erstatning overstiger 500.000 kr. Fredningsnævnets erstatningsafgørelse er på i alt godt fire mio. kr., og denne afgørelse vil ligeledes blive vurderet af Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Kontakter
Danmarks naturfredningsforening: Fredningsleder Birgitte Bang Ingrisch, 61691822 / bbi@dn.dk
Odense Kommune: Presseansvarlig i By- og Kulturforvaltningen Morten Vilsbæk 6551 2080
Billeder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum