Næstved Kommune

Næstved Kommune overdrager sin Kähler-samling til Holmegaard Værk

Share

I forbindelse med åbningen af Holmegaard Værk har Næstved Kommune overdraget hele sin Kähler-samling til Museum Sydøstdanmark, som Holmegaard Værk er en del af. Det gør samlingen, der nu kan ses på det nyåbnede museum, til verdens største.

Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark
Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark

Siden 1974 har Næstved Kommune været ejer af verdens største Kähler-samling på ca. 5.700 registrerede keramiske genstande. Nu er stort set hele samlingen overdraget til Holmegaard Værk, Museum Sydøstdanmark.

Det var Næstved Byråd, der tilbage i 2011 besluttede at samle museets og kommunens samling med det krav om, at samlingen fysisk forbliver indenfor Næstved Kommunes geografiske område. Samlingen består primært af keramiske genstande, samt fotografier og tegninger, og skal nu indgå i det statsanerkendte museums samling og indberettes til de nationale kulturarvsregistre.

- Holmegaard glas og Kähler keramik er helt centrale dele af Næstveds DNA, og der er ingen tvivl om, at de kun styrker hinanden, når de bliver sat sammen. Jeg er ovenud begejstret for, at hele Kähler-samlingen nu har fået et hjem på Holmegaard Værk. Man kan nyde et glas i Café Kähler, mens øjnene kan forkæles med noget af verdens smukkeste keramik, som endelig kommer til sin ret, lyder det fra Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved Kommune.

Også i Museum Sydøstdanmark er der stor begejstring for overdragelsen.

- Det er fantastisk, at vi nu ikke blot har verdens største Holmegaard-samling, men også verdens største Kähler-samling på museet. To samlinger, der tilsammen giver os det allerbedste grundlag for at dyrke og udbrede kendskabet til kunsthåndværk og design på Holmegaard Værk, siger Keld Møller Hansen, direktør for Museum Sydøstdanmark.

Frem i lyset
Det er første gang nogensinde, at Næstved Kommunes samling kommer frem i lyset, da den indtil nu har stået deponeret hos Næstved Museum.

Den store samling bliver opbevaret i et såkaldt åbent magasin, hvor publikum vil kunne nyde og studere de mange keramiske. Derudover er der kig til samlingen fra Café Kähler og fra den store ankomsthal på Holmegaard Værk.

Cirka 300 Kähler-genstande er desuden håndplukket til udstillingen i den gamle pakkehal. De genstande, der bliver udstillet, er særligt udvalgte, fordi de repræsenterer en designer eller en tidsperiode, der har haft stor betydning for Kählers historie.

Et mindre udvalg af keramiske genstande (fade, vaser og krukker) forbliver i kommunens eje til at markere traditionen fra Kähler i kommunens administrationslokaler og på Rønnebæksholm. Disse genstande er udvalgt i samarbejde med museet og med hensyntagen til genstandenes betydning for museets samling.

Contacts

Images

Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark
Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark
Download
Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark
Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark
Download
Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark
Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark
Download

About Næstved Kommune

Næstved Kommune
Næstved Kommune
Rådmandshaven 20
4700 Næstved

https://www.naestved.dk/

Subscribe to releases from Næstved Kommune

Subscribe to all the latest releases from Næstved Kommune by registering your e-mail address below. You can unsubscribe at any time.

Latest releases from Næstved Kommune

Næstved er med i fælles udviklingsplan for turisme på Sjælland og øerne31.8.2020 14:46:06 CESTPressemeddelelse

I dag er en fælles udviklingsplan for Sjælland og øerne blevet offentliggjort. Næstved Kommune er en af de aktive parter i udviklingsarbejdet, som skal trække flere turister til Sjælland og øerne. Ambitionen er at øge turismeomsætningen med 2 mia. kr. frem mod 2025. Præsentationen fandt sted i de helt nye rammer på Holmegaard Værk, som netop er en stor turistdestination i Næstved Kommune.

In our pressroom you can read all our latest releases, find our press contacts, images, documents and other relevant information about us.

Visit our pressroom