Myrers kemiske fabrikker kan erstatte plantegift

For nylig blev det opdaget, at den afrikanske Tetraponera-myre har stoffer på kroppen, som kan dræbe MRSA-bakterier hos mennesker – bakterier, der er frygtede på grund af deres resistens overfor kendte antibiotika. Men planter og dermed fødevareforsyningen trues også af resistente sygdomme, og derfor kan de også have gavn af de stoffer, som myrer producerer for at beskytte sig selv.
I et nyt studie, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Applied Ecology, har forskere fra Aarhus Universitet gennemtrawlet den kendte videnskabelige litteratur om emnet, og overraskende mange stoffer fra myrernes kirtler – eller bakterier på deres kroppe – viser sig at kunne bekæmpe plantesygdomme.
Derfor foreslår forskerne bag studiet, at man begynder at anvende myrer og deres kemiske forsvarsværker til at beskytte planteproduktionen.
Genetiske kopier en mulighed
Myrer lever tæt sammen i deres tuer og er derfor udsat for stor smittespredning. Men de har udviklet deres egen medicin mod sygdomme. Gennem nogle kirtler i kroppen udskiller myrerne antibiotika, ligesom bakterie-kolonier, som myrerne dyrker på deres ben og bryst, også kan afgive antibiotika.
“Myrer er jo vant til at leve sammen i tætte samfund, så de har udviklet forskellige antibakterielle stoffer til at beskytte sig selv og deres kolonier. Stofferne har en udpræget effekt på en lang række plantesygdomme,” siger Joachim Offenberg fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.
Anvendelsen af antibakterielle stoffer fra myrer kan ifølge studiet anvendes på mindst tre måder: Ved at anvende levende myrer direkte i produktionen, ved kemisk at forsøge at genskabe myrernes forsvarsstoffer eller om muligt lave genetiske kopier af myrernes forsvar og transplantere disse ind i planterne.
Forskerne bag studiet har tidligere vist, at skovmyrer, der blev flyttet til en æbleplantage, reducerede to æblesygdomme (skurv og æbleråd) i plantagen. På baggrund af det senest studie peger de derfor på, at myrerne kan vise nye veje til effektiv og bæredygtig plantebeskyttelse.
For yderligere oplysninger, kontakt venligts Joachim Offenberg, Vejlsøvej 25, 8600 Silkeborg, Denmark. Email: joaf@bios.au.dk, telefon +45 25580680.
Link: https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1365-2664.14017
DOI: 10.1111/1365-2664.14017
Nøgleord
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Fagligt grundlag skal ruste borgere og myndigheder til at håndtere ulve i Danmark20.10.2025 13:18:27 CEST | Pressemeddelelse
Nu får borgere og myndigheder viden og redskaber til at forstå, dokumentere og håndtere ulves adfærd – både ved naturlig og problematisk adfærd.
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
