Danmark på Vippen

Museumsledere i opråb til kulturministeren: Glem ikke værdien af lokale museer

Del

13 museumsledere appellerer sammen med landsforeningen Danmark på Vippen til, at kulturminister Mette Bock (LA) skal se på geografien, når der inden sommerferien skal fastlægges en ny økonomisk struktur på museumsområdet.

Den er helt gal med den geografiske fordeling af statslige midler til museer ifølge underskriverne på en kronik i Avisen Danmark i dag. Her skriver i alt 13 museumsledere fra forskellige steder i landet samt Danmark på Vippen under på, at geografi må og skal være et kriterie, når staten fordeler støtten til landets museer.

Som situationen er nu, går 72 pct. af statens udbetalinger af museumsstøtte til museer i hovedstadsområdet. 7 pct. går til Aarhus, mens Odense og Aalborg kun får hver 1 pct. af støtten. De resterende 19 pct. fordeles til museer i resten af Danmark. Det viser en analyse lavet af Danmark på Vippen.

”Museer i hele landet leverer vigtige bidrag til vores lokale og nationale kulturarv, og det er derfor under al kritik, at museerne uden for hovedstadsområdet får så bemærkelsesværdigt lille en del af de statslige midler at udvikle sig for, ” skriver museumslederne i kronikken.

Ingen fornuftige forklaringer
Museumslederne peger på, at der ingen logiske forklaringer er på, hvorfor støtten er så skævt fordelt, som det nu er tilfældet:

”Den nuværende fordeling tager bl.a. udgangspunkt i et levn fra de tidligere amters beslutning om størrelsen på udbetalinger til museer i det pågældende amt og er derfor komplet utidssvarende. Derfor er det positivt, at Kulturminister Mette Bock (LA) har lagt op til en revision af museumsstøtten, som med ministerens egne ord netop er ’ulogisk og ofte tilfældigt eller historisk betinget’,” skriver museumslederne og henviser til, at kulturministeren har inviteret til museumskonference torsdag d. 25. januar, hvor en fremtidig museumsstruktur skal drøftes.

Vigtigt for Danmark med lokale museer
Drøftelserne på konferencen tager udgangspunkt i anbefalinger fra to visionsgrupper nedsat af kulturministeren samt fra interessenter på museumsområdet. Her håber museumslederne at blive hørt, for den skæve fordeling har betydning for både museerne og for Danmarks sammenhængskraft:

”Ikke alene er tilstedeværelsen af museer i hele landet afgørende for bevarelsen af vores fælles kulturarv. Museer i hele landet er også vigtige for tiltrækning af turister. Et erhverv, der er afgørende for det lokale Danmark, der med sine kyster og natur står for langt den største del af Danmarks turismeindtægter. Turismeindtægter, som har positiv afsmitning på kommunens økonomi, skabelse af arbejdspladser, boligmarkedet osv.,” skriver museumslederne og Danmark på Vippen.

Medunderskriverne på kronikken er:

Anders Bloksgaard, museumsdirektør Limfjordsmuseet, Anders Have Espersen, Museumsdirektør Museum Mors, Anne Dorthe Holm, direktør Vendsyssel Historiske Museum, Britta Andersen, museumsdirektør Gammel Estrup Herregårdsmuseet, Erik B. Kromann, museumsleder Marstal Søfartsmuseum, Gitte Ørskou, museumsdirektør, Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Henrik Gjøde Nielsen, konstitueret direktør Kystmuseet, Holger Reenberg, museumsdirektør HEART – Herning Museum of Contemporary Art, Jens-Christian Hansen, konstitueret museumsleder Museerne i Brønderslev Kommune, Kim Ruberg, næstformand Danmark på Vippen, Lars Kærulf Møller, museumsdirektør Bornholms Kunstmuseum, Lars Nørbach, museumsdirektør Nordjyllands Historiske Museum, Ole Bisbjerg, leder af biblioteker, borgerservice og museer Billund Kommune, Sine Kildeberg, museumsdirektør Vendsyssel Kunstmuseum.

Læs hele kronikken her.

Læs analysen Geografisk fordeling af statens udbetalinger til museer her.

Kontakter

Lene Rudolph Børgesen
Projektleder Danmark på Vippen
Mail: lene@danmarkpaavippen.dk
Tlf.: 26 13 26 48

Information om Danmark på Vippen

Danmark på Vippen
Danmark på Vippen
Degnemosen 1
8740 Brædstrup

+45 91 98 80 90http://danmarkpaavippen.dk/

Danmark på Vippen er en partipolitisk neutral landsforening, der kæmper for vækst, velstand og lige vilkår i hele Danmark. Vi ønsker en debat om Danmarks fremtid baseret på fakta. Derfor er vores fornemste opgave at analysere, dokumentere og formidle viden om, hvordan vi skaber balance i Danmark – til gavn for hele landet.

Følg pressemeddelelser fra Danmark på Vippen

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmark på Vippen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum