Mulig dansk-tysk brintforbindelse rykket frem til 2030
Danmark kan blive grønt kraftværk for Europa. Energinet fremrykker mulig dansk-tysk brintforbindelse til 2030.
I dag publiceres tredje udgave af den tværeuropæiske vision for brintinfrastruktur European Hydrogen Backbone. Visionen for en dansk-tysk brintforbindelse er fremrykket fra 2035 til 2030 siden seneste udgave – og forberedelserne indledes nu. Det skyldes bl.a. en ambitiøs politisk PtX-aftale med ambitioner for Danmark som nettoeksportør af vedvarende energi, herunder grøn brint.
Siden første version af studiet, der blev offentliggjort for to år siden, er European Hydrogen Backbone (EHB) vokset til 31 TSOer og visionen om et europæisk brintnetværk strækker sig nu over 52.000 km brintinfrastruktur på tværs af 28 europæiske lande. Det forventes desuden, at op til 60 procent af infrastrukturen kan bestå af konverterede naturgasrørledninger i 2040.
Energinet har været en del af EHB-arbejdet siden starten, og med den nye politiske aftale om PtX fremrykkes nationale initiativer, der yderligere skal afdække behovet for en dansk brintinfrastruktur koblet sammen med et europæisk brintnetværk. Og øget hastighed er en tendens, som Energinet ser over hele Europa:
”Der er stort politisk og kommercielt momentum bag brint i hele Europa. Vi mærker fx en stigende tysk interesse i et brintsamarbejde med Danmark, og danske aktører har også for alvor fået øje for mulighederne syd for grænsen”, siger Stine Grenaa Jensen, vicedirektør i Energinet Systemansvar.
Mulighederne ved at udnytte de danske potentialer for vedvarende energi og positionere Danmark som et europæisk grønt kraftværk stod også centralt i PtX-aftalen fra 15. marts, der har som ambition, at Danmark skal være nettoeksportør af grøn energi i 2030. Dette understreger relevansen af at kigge på en dansk-tysk brintforbindelse.
Danmark som grønt kraftværk
Energinet har allerede i et samarbejde med den tyske GAS-TSO Gasunie Deutschland udarbejdet et teknisk forstudie for transport af brint via en rørledning fra Esbjerg eller Holstebro i Danmark til Hamburg i Tyskland. Studiet viste potentiale for at binde et dansk og tysk brintnetværk sammen, der vil kunne være med til at gøre Danmark til eksportør af grøn brint.
”Energinet kommer til at intensivere samarbejdet med særligt Gasunie Deutschland i 2022. Derudover planlægger vi nye studier, samt en række aktørmøder for at drøfte løsninger, der kan bringe os tættere på at realisere det danske potentiale for produktion af PtX-produkter gennem gode og rettidige infrastrukturløsninger med afsæt i markedsaktørernes behov,” siger Stine Grenaa Jensen.
Kom til møde om brintinfrastruktur
For at sikre input fra relevante interessenter til det fremadrettede arbejde med dansk brintinfrastruktur inviterer Energinet til aktørmøde den 3. maj 2022, hvor formålet er at drøfte brintinfrastrukturløsninger med fokus på storskala PtX produktion i Danmark og eksport.
Se hele rapporten.
FAKTA
European Hydrogen Network (EHB)-initiativet består af en voksende gruppe af nu 28 europæiske gasinfrastrukturselskaber, der arbejder sammen om en fælles vision for en paneuropæisk dedikeret brinttransportinfrastruktur. Visionen dækker i tredje udgave over 53.000 km brintinfrastruktur, hvor 40-60 % baseres på konverterede naturgasrørledninger.
Nøgleord
Kontakter
Stine Grenaa Jensen, vicedirektør i Energinet, sgj@energinet.dk, mobil 23338692
Jesper Nørskov Rasmussen, pressechef i Energinet, jnr@energinet.dk, mobil 23338575
Information om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Energinet fjerner højspændingsmaster og luftledninger i det vestlige Aarhus10.5.2022 14:55:57 CEST | Pressemeddelelse
Energinet sætter nu gang i arbejdet med at kabellægge en del af højspændingsnettet i det vestlige Aarhus. Det gælder blandt andet strækningen over Årslev Engsø og to strækninger til Viby og Hasle.
Energinet skal udskifte højspændingsmaster fra Aabenraa til Aarhus10.5.2022 14:54:58 CEST | Pressemeddelelse
Energinet har begyndt arbejdet på en gennemgribende renovering af den vigtige 150- og 400 kV-højspændingsforbindelse i det østlige Jylland fra Aabenraa til Aarhus. Forberedelserne til projektet starter allerede nu, selvom anlægsarbejdet først begynder i 2026.
Samarbejde med eksterne eksperter forbedrer Energinets it-sikkerhed25.4.2022 13:50:29 CEST | Pressemeddelelse
Rigsrevisionen kritiserer Energinets håndtering af en it-samarbejdsaftale om serverdrift af Energinets it-infrastruktur og drift af en række kontorsystemer. Energinet anerkender dele af kritikken, men er uenig i andre kritikpunkter. Driftsaftalen er indgået for at sikre øget robusthed omkring Energinets it-drift og for at højne it-sikkerheden.
Energinet anbefaler at tilslutte strøm fra Energiø Nordsøen til højspændingsnettet ved Revsing i Vejen Kommune12.4.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Grøn strøm fra vindmøllerne ved den kommende energiø i Nordsøen skal føres i kabler på havbunden og under jorden ind til et sted på land, hvor strømmen kan kobles til det danske højspændingsnet. Energinet peger nu på Revsing i Vejen Kommune som det mest velegnede sted.
Vigtig elforbindelse til England rykker et stort skridt nærmere: Viking Link fører søkabel i land på Vestkysten1.4.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Verdens længste jævnstrømskabel, Viking Link, er et stort skridt nærmere at være færdigbygget. I går blev søkablet til England nemlig ført i land ved Houstrup Strand på den jyske vestkyst. Projektet er en vigtig komponent i Danmarks grønne omstilling af energisektoren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum