MSC: Organisation stiller spørgsmål til bæredygtighed i mærkningsordning for fiskeri

Del

Greenpeace i Danmark har valgt at klage til Forbrugerombudsmanden over brugen af ordet ”bæredygtig” i markedsføring af fisk, som er MSC-mærket. MSC, Marine Stewardship Council, er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC blev senest i december 2022 anerkendt af FN som en global indikator for indsatsen mod tab af biodiversitet.

MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret. MSC er det eneste internationale program for mærkning af fisk og skaldyr, der er anerkendt af Global Sustainable Seafood Initiative, som er et uafhængigt kriterie for troværdigheden af certificeringsprogrammer for bæredygtige fisk og skaldyr. MSC-programmet er baseret på FN's Fødevare- og landbrugsorganisations principper for miljømærkning af vildfanget fisk og skaldyr.

I vores dialog har Greenpeace sat spørgsmålstegn ved bæredygtigheden, fordi de er uenige med os i forhold til, hvilke redskabstyper til eksempelvis bundtrawl, der bør kunne få MSC-mærket. Linnea Engström, programdirektør MSC Østersøregionen og Skandinavien, udtaler:

”MSC er verdens strengeste miljøcertificering for fiskeri. I 25 år har MSC demonstreret, hvordan man driver fiskeriindustrien i retning af større bæredygtighed. Vi arbejder hver eneste dag for - i den store skala - at drive fiskeriet mod bedre fiskeripraksis, hvor vi får gjort flere fiskerier mere bæredygtige. Derfor velkommer vi også Greenpeace i deres fokus på bæredygtighed, for det er et fælles mål,” siger Linnea Engström og fortsætter:

”I forhold til Greenpeace er MSC’s tilgang en anden, vi arbejder bredt og vil gerne have flere fiskerier og forbrugere med ombord på bæredygtighedsskibet. Den anden tilgang med et overvejende fokus på selve redskabstyperne respekterer vi, men hos MSC udelukker vi ikke bestemte redskabstyper, vi arbejder med at fisk fanges i mængder, der tillader, at fiskebestandene forbliver sunde og produktive for fremtiden, og at fiskeriet forvaltes med forsigtighed, så andre arter og habitater i økosystemet holdes sunde.”

MSC understreger, at fiskeri med bundslæbende redskaber ser forskelligt ud i forskellige økosystemer og i forskellige dele af verden, og at redskaberne i nogle tilfælde bør forandres. MSC’s standard er netop et konkret værktøj til at drive forskellige typer fiskeri mod øget bæredygtighed, uanset redskaber.

Kontakter

Om MSC

Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret i henhold til MSC's videnskabsbaserede standard for bæredygtigt fiskeri. Mere end 600 fiskerier, der repræsenterer 19 % af verdens vilde marine fangst, er involveret i dets certificeringsprogram, og mere end 20.000 forskellige MSC-mærkede produkter er tilgængelige på hylder over hele kloden. For mere information besøg msc.org/dk

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

MSC giver Årets Guldfisk til LETZ SUSHI for arbejdet med at fremme bæredygtig fisk og skaldyr i restaurantverdenen12.11.2022 05:00:00 CET | Pressemeddelelse

Med sit vedholdende fokus på bæredygtighed, ansvarlighed og økologi, hvad enten det angår fisk, ris eller emballage, har LETZ SUSHI taget faklen og vist hvor langt man kan komme med og på stærke værdier, der hjælper verden i den rigtige retning. Derfor modtog restaurantkæden onsdag en pris fra non-profit organisationen Marine Stewardship Council (MSC), ved MSC’s årsmøde i Aalborg.

Ny MSC-fiskeristandard vil drive fremskridtet inden for bæredygtigt fiskeri, siger CEO26.10.2022 12:00:29 CEST | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Councils (MSC) lancerer i dag sin nye globale bæredygtighedsstandard for vildtfangede fisk og skaldyr. Den nye MSC-standard sikrer, at fisk og skaldyr, der sælges med det blå miljømærke, fortsat vil komme fra fiskerier som er verdensledende inden for bæredygtighed, da standardens krav til beskyttelse af havets dyreliv, fiskebestande og økosystemer er blevet stærkere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum