MSC – Marine Stewardship Council

MSC finansierer udvikling af app til bæredygtige Nordsøfiskere

Del

Et samarbejde om udvikling af en app til fiskerne i Nordsøen er blandt de projekter, der har fået del i de mere end 5,5 mio. DKK, der er blevet uddelt for at beskytte havene og fremme bæredygtigt fiskeri

Havbund vest for Grønland
Havbund vest for Grønland

Marine Stewardship Councils (MSCs) fond til støtte af forskning og fremme af bæredygtigt fiskeri, Ocean Stewardship Fund, har netop uddelt £ 50.000 til et projekt, der er skabt i samarbejde mellem Nordsøfiskerne i Holland, Tyskland, Sverige og Danmark. Projektet handler om at udvikle en app, der i første omgang skal hjælpe fiskerne i Nordsøen med at håndtere når sjældne eller truede arter dukker op som bifangst i nettet.

I dag indberetter fiskerne bl.a. bifangst af rokker, sæler, hajer og mange andre arter vha. en såkaldt PO-dagbog. Med app’en vil man kunne logge positionen for fartøjet og det vil være muligt at sende billeder mm. ind som dokumentation.

- ”Med app’en bliver det forhåbentlig noget lettere, og vi sikrer mere detaljerede og korrekte oplysninger”, forklarer biolog Sofie Smedegaard Mathiesen, der arbejder med MSC-certificeringen i Danmarks Fiskeriforening, og som tilføjer, at det for fiskerne også vil lette arbejdsbyrden:

”Fiskerne vil kunne hive mobilen op af lommen og registrere det let og hurtigt, frem for at skulle udfylde et papirark og sende ind til foreningen hvert kvartal.”

App’en bidrager dermed til at opfylde de betingelser, der ligger i certificeringen – altså de krav om løbende forbedringer, der er indbygget i ordningen – men nok så væsentligt så gør det lettere for den enkelte fisker at fiske bæredygtigt.

App’en skal i første omgang bruges af fiskere fra Danmark, Holland og Sverige, men det er håbet, at den med meget små justeringer kan blive både en lettelse og en forbedring for MSC-fiskere over hele kloden.

- ”MSC er meget glade for at kunne støtte et projekt som dette, hvor man bringer fiskernes egne erfaringer i spil og på dem måde gør det lettere for dem at fiske bæredygtigt”, forklarer Ole Schmidt, landechef for MSC i Danmark.

Han fortsætter: ”Når MSC støtter et projekt som dette, så handler det ikke bare om Nordsøfiskeriet, men om at hvis fiskerne i samarbejde udvikler sådanne nye og bedre metoder, så kan vi være med til at sikre at de hurtigt udbredes til andre MSC-fiskerier, og forhåbentlig til hele branchen.”

- - -

MSCs certificerings- og mærkningsprogram sigter på at belønne bæredygtige fiskerier og fremme forbedringer i den måde vi udnytter vore haves ressourcer. Den nye Ocean Stewardship Fond supplerer mærkningsordningen gennem støtte til bl.a. indsamling af viden om hvordan man mindsker effekterne på sjældne eller truede arter og på sårbare marine miljøer.

Blandt andre projekter, der har fået støtte i denne omgang, kan også nævnes en bevilling til det canadiske Windsor University, der skal finde metoder til at undgå bifangst af grønlandshajer i fiskeriet efter helleflynder samt udvikle ’best practice’ for hvordan fangede hajer skal håndteres og genudsættes.

Desuden er der bevilget støtte til et projekt, der skal studere havbunden vest for Grønland.

- ”I Sustainable Fisheries Greenland er vi glade for at videreføre samarbejdet med Zoological Society of London, som de seneste 10 år har gennemført adskillige bentiske undersøgelser i Vestgrønland i samarbejde med Naturinstituttet og med støtte fra SFG. Vi har haft stor gavn af disse undersøgelser, der i høj grad har bidraget til foreningens MSC-certificeringer af fiskeri efter rejer og hellefisk”, udtaler Lisbeth Due Schönemann-Paul, formand for SFG.

Hun fortsætter: ”Med det nye projekt håber vi at kunne lægge grunden til stadig øget viden om den grønlandske havbund og dermed til vedligeholdelse af vores MSC-certificering af rejer og hellefisk. Vi håber desuden at kunne bruge denne viden til at flere fiskerier bliver certificeret, blandt andet krabber”.

Fonden støtter også en række fiskerier i ’det globale syd’, der kun har taget de første skridt på vej mod bæredygtighed. Her arbejder fonden sammen med det hollandske ”Fish for good” projekt, der med midler fra et hollandske lotteri støtter fiskerier i Indonesien, Mexico og Sydafrika til at forbedre deres fiskeri-praksis.

MSC landechef Ole Schmidt, siger:

”Fiskeindustrien spiller en afgørende rolle i at sikre den globale fødevaresikkerhed, og vi anerkender de store forpligtelser fiskere, forarbejdningsindustrien og detailhandlen har taget på sig for at sørge for et udbud af bæredygtige fisk og skaldyr – ikke mindst i denne særlige tid.”

”På vegne af MSC vil jeg sige tillykke til modtagerne af denne første runde bevillinger fra vores Ocean Stewardship Fond. Vi håber, at denne Fond kan være en katalysator for yderligere forbedringer i den måde havene udnyttes, og at de enkelte projekter når frem til ny viden og resultater, der kan udbredes til gavn for sektoren som helhed.”

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Havbund vest for Grønland
Havbund vest for Grønland
Download
Hollandsk nordsøtrawler - fiskeri efter tunge og rødspætte
Hollandsk nordsøtrawler - fiskeri efter tunge og rødspætte
Download

Links

Information om MSC – Marine Stewardship Council

MSC – Marine Stewardship Council
MSC – Marine Stewardship Council
Marine House, 1-3 Snow Hill
FC1A-2DH London

http://www.msc.org

Om Ocean Stewardship Fonden

https://www.msc.org/dk/mediecenter/nyheder-og-mening/2019/11/06/marine-stewardship-council-fordobler-finansiering-af-fond-til-beskyttelse-af-vores-oceaner

 

Om Marine Stewardship Council (MSC)

Marine Stewardship Council (MSC) er en international Non-Profit organisation, der står bag MSC-mærket, der er kendetegnet af en blå fisk. MSC driver et globalt program, hvor vi samarbejder med vores partnere om at fremme bæredygtige fiskeriprincipper for fisk og skaldyr over hele verden. MSC blev etableret for 20 år siden og er i dag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr.

For at blive solgt med MSCs blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en tredjeparts certificeringsorganisation efter MSC´s fiskerimiljøstandard for bæredygtigt fiskeri.

Standarden sikrer:

  • At fiskebestandene er bæredygtige/er fra en sund bestand - der er nok fisk tilbage i havet for at reproducere.
  • At havmiljøet bevares, så det kan understøtte livet i havet.
  • At fiskeriet har implementeret effektive forvaltningsplaner, der sikrer at man hurtigt kan reagere ved ændringer i status quo.

Mere end 390 fiskerier i over 35 lande er certificeret i henhold til MSCs standard. Disse fiskerier står for ca. 15 procent af den globale fangst af fisk og skaldyr. Mere end 41.000 fiske- og skaldyrsprodukter verden over bærer MSCs miljømærke. For yderligere oplysninger besøg www.msc.org.

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

MSC giver Årets Guldfisk til LETZ SUSHI for arbejdet med at fremme bæredygtig fisk og skaldyr i restaurantverdenen12.11.2022 05:00:00 CET | Pressemeddelelse

Med sit vedholdende fokus på bæredygtighed, ansvarlighed og økologi, hvad enten det angår fisk, ris eller emballage, har LETZ SUSHI taget faklen og vist hvor langt man kan komme med og på stærke værdier, der hjælper verden i den rigtige retning. Derfor modtog restaurantkæden onsdag en pris fra non-profit organisationen Marine Stewardship Council (MSC), ved MSC’s årsmøde i Aalborg.

Ny MSC-fiskeristandard vil drive fremskridtet inden for bæredygtigt fiskeri, siger CEO26.10.2022 12:00:29 CEST | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Councils (MSC) lancerer i dag sin nye globale bæredygtighedsstandard for vildtfangede fisk og skaldyr. Den nye MSC-standard sikrer, at fisk og skaldyr, der sælges med det blå miljømærke, fortsat vil komme fra fiskerier som er verdensledende inden for bæredygtighed, da standardens krav til beskyttelse af havets dyreliv, fiskebestande og økosystemer er blevet stærkere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum