Syddansk Universitet

Motionsfodbold er banko på fuld plade for 55-70 årige med prædiabetes

Del

To ugentlige fodboldtræninger i kombination med diætvejledning kan reducere risikoen for hjertekarsygdom med 50% for utrænede ældre med prædiabetes. Samtidig taber de sig på en sundere måde end ved en normal slankekur.

Det er konklusionen af verdens første forsøg med fodbold og diætvejledning blandt ældre prædiabetikere, som er gennemført på Færøerne af fodboldforskere og fysiologer fra SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik.

Formålet var at undersøge det sundhedsmæssige potentiale i at kombinere rådgivning om sund kost i kombination med motionsfodboldtræning, og resultaterne er netop blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift ’Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports’.

- Det, vi har set, er, at kombinationen af motionsfodbold og diætvejledning er meget effektiv; mere effektiv, end vi havde turdet håbe på. Deltagerne i forsøget fik markante positive effekter på både deres kardiovaskulære og metaboliske sundhedsprofil, fortæller projektleder og lektor på SDU Magni Mohr.

Bedre kardiovaskulær sundhed blev konstateret ved en stigning i kondital og et fald i blodtrykket. Ændringerne svarede fint til det, som forskerne har set i tidligere undersøgelser, og kan anslås til at reducere risikoen for hjertekarsygdom med 50% - forudsat, at deltagerne fastholder deres forbedringer.

Bedre metabolisk sundhedsprofil blev konstateret ved et fald i totalkolesterol, LDL-kolesterol og fedtprocent, set i forhold til den gruppe som kun fik diætvejledning. Begge grupper havde et fald i hvileblodsukker, men der var ikke signifikant forskel mellem de to grupper.

En mere effektiv slankekur
Kombinationen af fodboldtræning og rådgivning om sund kost var mere effektiv på metabolsk sundhed og en sundere måde at tabe sig på end ved kostvejledning alene. Forklaringen ligger blandt andet i, at fodboldtræning giver større muskler:

- Når man kombinerer kostvejledning med fodbold, kan man tabe sig markant, samtidig med at man opnår en stigning i muskelmasse og funktionel kapacitet. Det er helt anderledes end resultatet af en normal slankekur, hvor man taber sig, men bliver fysisk svagere, fordi man samtidig taber muskelmasse, siger Magni Mohr.

Deltagerne i forsøget var utrænede kvinder og mænd på 55-70 år. Når man er 60 eller 70 år gammel, har man som regel brug for en styrket fysik. Så det er langt fra optimalt at nøjes med en slankekur uden samtidig at træne. Man har ikke brug for en yderligere svækkelse af sin fysik, som en almindelig slankekur ville give.

’Banko på fuld plade’
- Studiet taler for, at vi kan forebygge type 2 diabets ved en indsats, der kombinerer motion og diæt. Desuden viser tallene fra undersøgelsen, at fodbold er en effektiv og bredspektret motionsform, der virker for både kvinder og mænd. Der er så at sige banko på fuld plade, fortæller ph.d.-studerende May-Britt Skoradal, som er førsteforfatter på den videnskabelige artikel og har bidraget til at afvikle fodboldtræningen.

Det er nyt at tænke fodbold for 70-årige kvindelige patienter. Men studiet viste, at den såkaldte Fodbold Fitness - som er en form for fodbold med fokus på grundig opvarmning, boldøvelser i par og spil på små baner - også egner sig til 70-årige kvinder med prædiabetes. Deltagerne nød træningen, og der var ingen alvorlige skader på muskler, knogler eller led.

- Normalt tænker man ikke, at fodbold er noget for 70-årige kvinder, men vi kunne se, at fremmødet var i top - selvom fodboldtræningen blev gennemført om vinteren. Der blev skabt gode relationer og deltagerne hyggede sig sammen og blev så glade for fællesskabet, at mange af deltagerne stadig spiller Fodbold Fitness, siger May-Britt Skoradal.

Om studiet
Studiet blev gennemført på Færøerne, hvor deltagerne var rekrutteret fra en national kohorte af prædiabetikere.

50 personer – 25 af hvert køn – gennemgik en 16 ugers intervention med diætrådgivning samt fodboldtræning to gange om ugen i 30-60 min. Træningstiden steg progressivt fra 30 minutter per gang i de første to uger til 60 minutter per træning i de sidste 10 uger.

Deltagerne var 55-70 årige utrænede med prædiabetes, lavt kondital og et flertal var overvægtige. Halvdelen havde svage knogler (osteoporose).

Studiet er gennemført i et samarbejde mellem forskere fra SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik (og Færøernes Universitet med støtte fra Det Færøske Forskningsråd (Sjúkakassagrunnurin), Det Færøske Fodboldforbund (FSF) og Den Færøske Diabetesforening (Diabetesfelag Føroya).

-

FAKTA: Studiets vigtigste resultater

De 27 deltagere i den gruppe, der kombinerede fodboldtræning med diætvejledning, fik markante positive effekter på både deres kardiovaskulære og deres metabolske sundhedsprofil - set i forhold til de 23 deltagere, der kun fik diætvejledning.

Deltagerne havde i gennemsnit:

• En markant stigning i kondital på 14%
• Et fald i middelblodtrykket på 8 mm kviksølv
• Et fald i hvilepulsen på 5 slag/min
• Et fald i fedtmasse på 3,4 kg
• Et fald i total kolesterol på 0,5 millimol pr. liter
• Et fald i LDL-kolesterol på 0,3 millimol pr. liter
• En stigning i muskelmasse på 0,7 kg

Se den videnskabelige artikel her: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.13081

-

FAKTA: Hvad er prædiabetes?

• Ved prædiabetes forstås forstadier til type 2 diabetes. Det betyder at man er i forhøjet risiko for at udvikle type 2 diabetes og hjertekarsygdom.
• Der er i dag cirka 350.000 danskere med type 2 diabetes og man anslår at knap 300.000 danskere har prædiabetes.
• 30-40 % af de personer som har fået konstateret prædiabetes, udvikler type 2 diabetes inden for de efterfølgende 3-4 år.
• Der er ingen klare symptomer, så derfor kan man have prædiabetes uden at vide det.
• I modsætning til type 2 diabetes, som er en kronisk sygdom, som man har resten af livet, så kan man ved prædiabetes bringe blodsukkerværdierne til et normalt niveau med en aktiv indsats: Omlægning af kost, mere motion, vægttab, undgå rygning.
• Du kan blive undersøgt for prædiabetes hos din læge, der måler dit blodsukkerniveau ved blodprøve.

Kilde: SDCC (Steno Diabetes Center Copenhagen).

Nøgleord

Kontakter

Magni Mohr, lektor og fysiolog
Institut for Idræt og Biomekanik, SDU
MagniM@setur.fo
‭+298 29 22 70‬‬‬‬

Bo Kousgaard, kommunikationsmedarbejder
Institut for Idræt og Biomekanik, SDU
bkousgaard@health.sdu.dk
+45 2323 8624

Billeder

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum