Mission Øst

Monsun truer rohingyaer: Hjælpeorganisation øger sundhedsindsats

Del

Monsunregn og storme rammer hundredtusinder af Rohingya-flygtninge i Bangladesh. Mission Øst samler ekstra ind for at bekæmpe epidemier og oprette mobile sundhedsklinikker i kæmpe flygtningelejr.

Kutupalong-lejren blev også oversvømmet sidste år. Foto: Nath Fauveau, MTI
Kutupalong-lejren blev også oversvømmet sidste år. Foto: Nath Fauveau, MTI

De har overlevet massakrer i Myanmars landsbyer. De har overlevet flugt gennem floder og sumpe. Og de har indtil nu modstået truslen fra livsfarlige epidemier i overfyldte flygtningelejre i Bangladesh.

Men nu truer endnu en katastrofe med at hærge de hårdt prøvede rohingyaer. Monsunsæsonen er begyndt, og voldsomme orkaner og skybrud truer med at oversvømme flygtningenes skrøbelige bambustelte, så de mister alt og er ekstra sårbare over for sygdomsepidemier.

- Det er krise så voldsom, at den er svær at forestille sig! Vi er nødt til at gøre noget nu. Heldigvis er vores samarbejdspartner på pletten og udvider nu sin indsats, siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner. 

Mobile sundhedsklinikker

Mission Øst har op til FN’s flygtningedag den 20. juni startet en akut katastrofeindsamling for at hjælpe samarbejdspartneren Medical Teams International med at øge sundhedsindsatsen, uddele mere medicin og endda oprette mobile sundhedsklinikker i afsidesliggende områder af den kæmpemæssige flygtningelejr Kutupalong i Cox’s Bazar.

915.000 rohingya-flygtninge har søgt tilflugt i området, der nu trues af oversvømmelse på grund af monsunen. 215.000 af dem er i akut fare for oversvømmelse og mudderskred.

Ifølge rapporter fra FN og NGO'er i lejren er over 3.000 telte og 300 latriner blevet beskadiget, over 2.700 mennesker er blevet fordrevet, 32 er sårede og mindst 1 dræbt som følge af de voldsomme storme og skybrud. 28,415 flygtninge mærker konsekvenserne direkte.

Kan redde tusindvis af mennesker

Medical Teams International har oprettet en sundhedsklinik i Kutupalong-lejren  og har siden 2017 kæmpet for at forebygge kolera og andre smitsomme sygdomme ved at oplære rohingyaerne i at opretholde en god hygiejne.

Forebyggelse er vigtigere end nogensinde, og derer brug for akut nødhjælp. Derfor opretter Medical Teams International mobile sundhedsklinikker i afsides områder af lejren, så patienter, der ellers ikke har adgang til sundhedsydelser, kan få medicin og livreddende pleje. De mobile sundhedsklinikker ventes at redde tusindvis af menneskeliv.

Og der er brug for hjælp nu. Den voldsomme monsunregn risikerer at nedrive endnu flere af flygtningenes nødtørftige telte af bambus og presenninger. De voldsomme vejrforhold truer med at forurene vandforsyningen på grund af ødelagte latriner og overbelastede kloakker. Dermed gør den fugtige monsun flygtningene i den overbefolkede lejr særligt udsatte for smitsomme sygdomme.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kutupalong-lejren blev også oversvømmet sidste år. Foto: Nath Fauveau, MTI
Kutupalong-lejren blev også oversvømmet sidste år. Foto: Nath Fauveau, MTI
Download
Sådan ser Kutupalong-lejren ud i dag. Oversvømmelser skaber mudderskred, der får kloaksystem til at bryde sammen, så vandforsyning forurenes og koleraepidemi opstår. Foto: MTI.
Sådan ser Kutupalong-lejren ud i dag. Oversvømmelser skaber mudderskred, der får kloaksystem til at bryde sammen, så vandforsyning forurenes og koleraepidemi opstår. Foto: MTI.
Download

Links

Information om Mission Øst

Mission Øst
Mission Øst
Postboks 149, Skt. Lukas Vej 13
2900 Hellerup

+ 45 39 61 20 48http://www.missioneast.org/

Mission Øst er en international hjælpeorganisation grundlagt i Danmark. Vi arbejder for at hjælpe sårbare mennesker og støtte lokalsamfunds kapacitet til at organisere og hjælpe sig selv gennem aktiviteter fra nødhjælp under katastrofer til langsigtet udviklingshjælp. Mission Øst arbejder direkte eller gennem lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Bangladesh, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er certificeret af Core Humanitarian Standard.

Følg pressemeddelelser fra Mission Øst

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Mission Øst

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum