Næstved Bibliotek og Borgerservice

Monster-tema på bibliotekerne i Næstved

Del

I oktober, november og december stiller Næstved Bibliotek og Borgerservice skarpt på monstre. Temaet spænder denne gang meget vidt. Det er fra de helt håndgribelige, skræmmende monstre, som vi kender fra fiktionens verden til de abstrakte, indre monstre, vi hver især kan tumle med i dagligdagen.

Vi byder på en række arrangementer om monstre fra de helt håndgribelige til de indre psykiske. Foto: Næstved Bibliotek.
Vi byder på en række arrangementer om monstre fra de helt håndgribelige til de indre psykiske. Foto: Næstved Bibliotek.

Vi møder alle monstre i litteraturen, på film og i andre medier som skræmmende, uhyggelige skabninger, der bringer gys og uhygge. Men vi kan også have dem tæt inde på livet i overført betydning - som afhængighed, depression eller på anden vis.

Frygten for monstre
Fællesnævneren er, at temaet undersøger vores frygt for monstre og de negative træk, vi har en tendens til at lade vores opfattelse af dem tage form af. Udover at være dystert og uhyggeligt, er temaet også en fascinerende og oplagt mulighed for at tænke nærmere over, hvorfor ’monstre’ i bred forstand ikke kun har en fremtrædende rolle i populærkulturen, men også umærkeligt ofte er et dystert bagtæppe i de problemstillinger og samfundsspørgsmål, der optager os. Klimakatastrofer, krig, unge i mistrivsel, stigende bandekriminalitet og lignende beskrives ofte som fænomener på en måde, at du næsten kan se dem tårne sig truende op foran dig. Som skræmmende, mørke monstre, vi i fællesskab skal undgå og afværge. 

Monstre for store og små
Vores tema udfoldes både gennem arrangementer for børn og voksne. Vi skyder temaet i gang på kulturnatten den 7. oktober, hvor de mindste på en tryg og hyggelig måde får mulighed for at undersøge temaet på en række gratis aktiviteter.
Her er et udpluk af de arrangementer, du kan glæde dig til:

Poesi og monstre
Den 11. oktober er der fælleslæsning af digte på Rønnebæksholm, hvor kulturformidler Sigurd Dam læser højt af udvalgte digte, selvfølgelig med temaet monstre, og starter en samtale på baggrund af hvert digt.

Jesper Stein fortæller om at blive ædru
Den 13. oktober kommer forfatteren Jesper Stein på Glumsø Bibliotek, hvor han med udgangspunkt i sin nyeste roman ”Ædru” (2022) tager udgangspunkt i den sværeste ændring han har måttet lave i sit liv.

Årets uhyggeligste skovtur
Den 31. oktober er der uhyggelig vandring i sagnfolkets fodspor i den dystre Herlufsholmskov, hvor du undervejs får fortalt gruopvækkende historier om gamle sagn og mytiske væsner.

Doktor Gys’ blodige laboratorium – for børn mellem 8 og 13 år
Den 5. november besøger Doktor Gys Næstved Bibliotek med sit blodige laboratorium! Han indretter sit eget lille rædselskabinet med bl.a. kranier, uhyggelige bøger, stearinlys, afhuggede hænder og filmblod. Du kan selv få lov til at eksperimentere med både blod og drabelig sminke.

Puk Hoppe-Søe - Et monster flytter ind … og ud
Den 7. november fortæller den lokale Puk Hoppe Søe om sin bog, ”Et monster flytter ind … og ud” (2021) på Næstved Bibliotek. Hun fortæller om at kæmpe med en spiseforstyrrelse, dårligt selvværd og angst gennem tre år, men det handler også om at slippe af med ”monstret” og komme ud på den anden side. 

Florence McLean - Seriemorder – Mennesket bag monstret
Den 10. november kan du møde Danmarks førende forsker i seriemorderes psykologi, Florence McLean på Næstved Bibliotek. Hun fortæller bl.a. om det spændende samarbejde med FBI og Criminal Profiling. Hun tager udgangspunkt i flere seriemordere som case. 

Mathias Clasen – Det gode gys
Den 17. november fortæller horrorforsker Mathias Clasen om ”rekreativ frygt”, om hvordan et godt gys er med til at lære os at styre vores følelser og hvorfor vi tiltrækkes vi af gys og uhygge. Det er på Næstved Bibliotek.

Grufulde julemonstre
Den 3. december er der fokus på juletidens grufulde monstre fra vandrehistorier og folkesagn, når børnebogsforfatter Benni Bødker og illustrator John Kenn Mortensen kommer til Næstved Bibliotek.

Uhyggelig jule-kult-film
Den 17. december viser vi en jule-kult-klassiker på storskærm på Næstved Bibliotek. Omdrejningspunktet er gys og gru, krydret med en god del julehygge. Kan ses af både børn og voksne.

Følg med på vores hjemmeside, Facebook, Instagram og bibliotekerne, når vi løbende dykker ned i monster-temaet. 

Vedr. billeder: Hermed gives tilladelse til at bruge vedhæftede billeder redaktionelt.

Kontakter

Billeder

Vi byder på en række arrangementer om monstre fra de helt håndgribelige til de indre psykiske. Foto: Næstved Bibliotek.
Vi byder på en række arrangementer om monstre fra de helt håndgribelige til de indre psykiske. Foto: Næstved Bibliotek.
Download

Information om Næstved Bibliotek og Borgerservice

Næstved Bibliotek og Borgerservice
Næstved Bibliotek og Borgerservice
Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved

55885588http://www.naesbib.dk

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum