Moesgaard Museum

Moesgaard åbner 22. januar med ny særudstilling om rusvikingerne  

Del
Moesgaard Museum åbner igen for besøgende lørdag 22. januar. Det sker med en stort opsat og scenograferet særudstilling, hvor museet præsenterer ny viden om rusvikingerne, der drog østpå og opnåede umådelig magt og rigdom.
Mød rusvikingerne i Moesgaards nye særudstilling fra 22. januar Pressefoto Moesgaard Museum
Mød rusvikingerne i Moesgaards nye særudstilling fra 22. januar Pressefoto Moesgaard Museum

Efter lempelsen af Corona restriktionerne åbner Moesgaard Museum igen lørdag 22. januar. Det sker med en ny stor særudstilling, hvor publikum i en spektakulær og flot scenograferet udstilling kan møde Rusvikingerne og følge dem på deres rejser og bosættelser øst. 

Udstillingen RUS – vikinger i øst rummer fortællinger om mænd og også en del kvinder fra Sverige, Norge og Danmark, der rejste ud i verden for at handle og skabe sig rigdom og ære. Rusvikingerne, som de kaldtes, har færdedes hjemmevant fra Nordatlanten til Det Kaspiske Hav og fra Ishavet til Middelhavet. De var formidable skibsbyggere og søfarere og var drevet af nysgerrighed og eventyrlyst, og deres efterkommere har lagt navn til ordet Rusland. 

 ”Mange af os har et billede af vikingerne, som nogle, der drog mod vest, hærgede og plyndrede og vendte hjem igen. Vikingernes togter mod vest til Normandiet og England er veludforskede og beskrevet. Men deres rejser mod øst over Østersøen og videre ad floderne til Det Byzantinske Rige og kalifatet har vi derimod ikke haft så klart et billede af. Det glæder vi os rigtig meget til at folde ud for publikum i den nye særudstilling, hvor vi tager udgangspunkt i den nyeste viden og fortæller en overraskende historie om vikingerne,“ siger Mads Kähler Holst, der er direktør for Moesgaard Museum. 

De seneste årtiers åbning i østlandenehar skabt adgang til nye kilder og samarbejder, som har givet et meget mere nuanceret billede af vikingernes færden, og ikke mindst, hvad der drev dem. Den viden øser Moesgaard af i den nye særudstillingRUS – vikinger i øst. 

Vejen til østens rigdomme 

På vikingernes tid var verdens rigeste supermagter Byzans (Det Østromerske Rige) og kalifatet med hovedstad i Bagdad. Vejen til østens rigdomme gik gennem Østeuropa ad de russiske floder. Takket være omfattende udgravninger og internationale forskningssamarbejder er der gennem de seneste 20 år kastet nyt lys over vikingernes rejser og bosættelser mod øst. Udstillingen følger rejserne mod øst, som bragte vikingerne i kontakt med verdener og kulturer, som var meget fremmede fra deres egne: Fra de forskellige folkeslag i det nuværende Baltikum, Ukraine og Rusland og helt til Konstantinopel (det nuværende Istanbul) og til den nye islamiske magt i Bagdad, hvor 1001 nats fortællinger opstod på samme tid. 

 ”Tidligere var man af den opfattelse, at det kun var stedbundne folk uden nævneværdig kontakt mod vest, der grundlagde Ruslands gamle byer. Nu ved man, at de også er grundlagt af emigrerede vikinger. Formodentlig var henved 10 % af befolkningen i de gamle byer østpå skandinaver, og de satte deres præg på et stort geografisk område. Naturvidenskabelige undersøgelser som DNA- og strontium-analyser bidrager også med væsentligt nyt om migration og mobilitet. Vi har fået adgang til ny viden om vikingernes rejser over Østersøen og den nye og righoldige viden om deres kulturmøder og forandringen af dem selv og deres omgivelser glæder vi os til at præsentere i særudstillingen” siger arkæolog og indholdsansvarlig for udstillingen på Moesgaard Museum, Pauline Asingh. 

Den nye særudstilling på Moesgaard tager publikum med på en storslået scenografisk rejse til forskellige verdener og ind i en epoke på omkring 250 år fra ca. 800-1050, da hele det østeuropæiske kontinent ”opdages” af rusvikingerne, som etablerer kolonier i det fremmede. Vikingerne møder både pelsjægere i det iskolde nord, baltiske og slaviske folkeslag og steppelandets nomader i syd. De møder arabiske købmænd på rejse fra kalifatet, de udfordrer den østromerske kejserog mange rusvikinger får tjeneste i kejserens personlige livgarde. Handlen med kalifatet og Det ByzantinskeRige er væsentlig for vikingernes rejser og bosættelser. Det er en kamp om magt og rigdom og ikke mindst om arabisk sølv. Hård kontrol over pelshandel i de kolde områder i nord, og ikke mindst handel med slaver, hører også med til vikingernes succes østpå.  

Diplomati og blodige kampe 

Rusvikingerne grundlagde byer, stationer for langdistancehandel, transitknudepunkter, og opnåede monopol på handlen via de russiske flodsystemer. Møderne med de lokale stammer sker i en blanding af diplomati og blodige kampe, hvor rusmafiaen med tiden får magt og kontrol over stammefolk og handelsaftaler med Kalifatet og Det Byzantinske Rige. Magtens elite, storfyrster til Rusriget, nedstammer ifølge den russiske krønikeskriver Nestor i direkte linje fra rusvikingen Rurik, der i år 862 hentes fra Sydskandinavien til Rusland på lokale stammers foranledning. Fem fyrster, alle efterkommere af Rurik, samler og indtager magten i Rusriget. Dynastiske forbindelser mellem Kiev-riget, Det Russiske Riges Moder og Danmark kan spores tilbage til fyrst Vladimir og Kong Harald Blåtand i 900-årene. Handlen med pels og slaver til kalifatet har indbragt vikingerne kolossale rigdomme og nedgravede skatte af sølv fra Kalifatet trækker et tydeligt spor langs sølvruten Volgafloden mod Sydskandinavien og til Baltikum, hvor de største slavemarkeder lå.  

Faktisk er der fundet flere skandinaviske genstande fra vikingetiden i Østeuropa end i Vesteuropa. Til udstillingen på Moesgaard er der indlånt mere end 2000flotte genstande bl.a. fyrstelige grave fra Kiev-riget, prægtige skatte af sølv fra Kalifatet, våben, smykker og mere dagligdags genstande. Museer i Ukraine, Polen, Letland, Litauen, Tyskland, Sverige, Finland, Norge og Danmark bidrager til udstillingen med generøse indlån. 

Moesgaard har gennem samarbejde med museumsnetværket i Østersø-regionen ”Vikings in the Baltic – The Age of Innovation” og et svensk forskningsprojekt ”Viking phenomenon” med blandt andet deltagelse af forskere tilknyttet Aarhus Universitet fået adgang til den nyeste forskning om vikingetidens kulturelle forbindelser mod øst. Udstillingens indhold udvikles i samarbejde med VejleMuseerne, som åbner en udstilling om vikingerne i Baltikum i februar. 

Den nye særudstilling på Moesgaard Museum, RUS - Vikinger i øst, er støttet af Augustinusfonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, SparNord Fonden, Krogagerfonden, Knud Højgaards Fond og Per og Lise Aarsleffs Fond.Udstillingen kan ses på Moesgaard Museum fra lørdag 22. januar og frem til og med 11. september 2022. 

Fakta 

Særudstilling på Moesgaard Museum: RUS – Vikinger i øst 

Udstillingsperiode: 22.januar 2022 – 11. september 2022 

Udstillingens historier udvikles i samarbejde med VejleMuseerne 

Støttet af: Augustinusfonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Kroagerfonden, SparNord Fonden, Knud Højgaards Fond, Per og Lise Aarsleffs fond. 

 

Nøgleord

Kontakter

For mere information, kontakt venligst:


Direktør Mads Kähler Holst, mail: mkh@moesgaardmuseum.dk, mobil: 22994915 


Indholdsansvarlig, arkæolog Pauline Asingh, mail: pa@moesgaardmuseum.dk, mobil: 27782808 

Billeder

Mød rusvikingerne i Moesgaards nye særudstilling fra 22. januar Pressefoto Moesgaard Museum
Mød rusvikingerne i Moesgaards nye særudstilling fra 22. januar Pressefoto Moesgaard Museum
Download
De sidste detaljer gøres færdige inden Moesgaard åbner dørene til den nye særudstilling om rusvikingerne, som åbner 22. januar. Pressefoto Moesgaard Museum
De sidste detaljer gøres færdige inden Moesgaard åbner dørene til den nye særudstilling om rusvikingerne, som åbner 22. januar. Pressefoto Moesgaard Museum
Download
I særudstillingen på Moesgaard har scenograferne arbejdet med at illustrere de storslåede oplevelser, som rusvikingerne havde på deres rejser østpå. Pressefoto Moesgaard Museum
I særudstillingen på Moesgaard har scenograferne arbejdet med at illustrere de storslåede oplevelser, som rusvikingerne havde på deres rejser østpå. Pressefoto Moesgaard Museum
Download

Information om Moesgaard Museum

Moesgaard Museum
Moesgaard Museum
Moesgård Allé 15
8270 Højbjerg

87394000https://www.moesgaardmuseum.dk/

Moesgaard Museum er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard Museum omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.

Følg pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye