Frihedsmuseet

Modstandskæmperne bliver de første gæster på det nye Frihedsmuseum

Del
Når Frihedsmuseet genåbner den 3. juli, bliver de nulevende modstandsfolk de første til at besøge det genopbyggede museum, der belyser den danske modstandskamp. Pressen inviteres til at deltage i særrundvisningen.

Det bliver et gensyn med fortiden og de fem forbandede besættelsesår, når nogle af de sidste nulevende danske modstandsmænd og -damer fredag den 3. juli som de første gæster går under jorden i det nye Frihedsmuseum.

Inden museet åbner for offentligheden kl. 14.00, får modstandsfolkene nemlig en særrundvisning på museet i følgeskab med blandt andre Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.

”Jeg glæder mig helt utroligt til at invitere modstandsfolkene inden for til den første rundvisning. De satte livet på spil under besættelsen i kampen mod Nazi-Tyskland, og det skylder vi dem en kæmpe tak for,” siger Rane Willerslev og fortsætter:

”Selvom Frihedsmuseet er hele Danmarks museum, så er det i den grad modstandsfolkenes museum, for det er grundlagt på deres kamp for frihed.”

På museet kommer modstandsfolkene en tur tilbage til besættelsestidens Danmark og den modstandsbevægelse, de engang var en del af. Gennem forskellige scener med start den 8. april 1940 – dagen før besættelsen - bevæger de sig frem til befrielsen i 1945. Undervejs fortæller fire modstandsfolk gennem lyd og video om deres valg og dilemmaer under krigen. På rundvisningen vil de nulevende modstandsfolk også se adskillige genstande fra besættelsestiden så som skruenøgler fra den første sabotageaktion, SS-uniformer og henrettelsespælene fra Ryvangen.

Efter særrundvisningen vil der være en ekstra rundvisning for nogle af efterkommerne af de fire modstandsfolk, som optræder som hovedpersoner på det nye museum. Foruden efterkommerne af modstandsfolkene, kommer der også en efterkommer af én af de danske jøder, der flygtede til Sverige. Fiskerbåden, der blev brugt til flugten, er udstillet på museet.

Pressen er velkommen til rundvisningen

Pressen inviteres med til særrundvisningen med modstandsfolkene. Grundet COVID-19-restriktioner og udstillingens indretning i forhold til gode billedmuligheder er der kun plads til et meget begrænset antal medier. Tilmelding er nødvendig og sker ved at sende en mail til Julie.Lorenzen@natmus.dk

Det vil være muligt at få et interview med de fleste af modstandsfolkene – men da de alle selvsagt er godt oppe i årene, afhænger det naturligvis af deres tilstand på dagen. Der vil blive taget alle nødvendige COVID-19 forbehold under rundvisningen.

På et senere tidspunkt holder museet en officiel åbning som planlagt, da COVID-29 lukkede Danmark ned. Det er endnu uvist, hvornår denne officielle åbning kan afholdes.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Frihedsmuseet

Frihedsmuseet
Frihedsmuseet
Esplanaden 13
1263 København K

http://frihedsmuseet.dk

Frihedsmuseet er museet for Danmarks modstandskamp under besættelsen i 1940-45.

Frihedsmuseet fokuserer på valget om at gå til modstand – og overskride den grænse, modstandskampen var i samtiden.

Følg pressemeddelelser fra Frihedsmuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frihedsmuseet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum