Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Moderniseret istjeneste for Sydgrønland skaber øget sikkerhed

Del

Med satellitfotos vil DMI fremover hjælpe både grønlændere og krydstogtsturister sikkert gennem havisen i de sydgrønlandske farvande.

Nu bliver det mere sikkert og endnu lettere for skibe at navigere gennem havisen i de sydgrønlandske farvande. Fremover vil daglige satellitfotos af isen nemlig højne sikkerheden for sejlads i Sydgrønland. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt roser den nye teknologi:

”Jeg glæder mig rigtig meget over, at sikkerheden nu bliver endnu højere for sejlende i de sydgrønlandske farvande. Det har stor betydning for både erhverv og turismen. Samtidig får vi mere sikre og hyppige data, fordi satellitterne ikke er afhængige af vejret og også fungerer i mørke,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Tidligere blev isens bevægelser kortlagt med to ugentlig helikopterflyvning fra DMI's iscentral i Narsarsuaq. Men på grund af de til tider omskiftelige vejrforhold, var det ikke altid muligt at komme i luften. Det er slut nu. Fremover kan DMI's istjeneste hurtigt danne sig et overblik over isens bevægelser, når fotos fra satellitter tikker ind flere gange i døgnet. Satellitterne fotograferer i god kvalitet uanset skyer og mørke.

Dermed vil satellitteknologien fremme sikkerheden for det stigende antal krydstogtsskibe, der i disse år strømmer til de sydlige grønlandske farvande.

Fakta om teknologien bag Istjenesten:

Det er i dag teknisk muligt at overvåge isforholdene i Grønland, fordi vi i rigsfællesskabet har fået adgang til flere satellitter bl.a. i forbindelse med internationale samarbejder EUMETSAT, ESA m.fl.

I løbet af de seneste år har satellitbillederne fået en detaljeringsgrad, der er langt højere. Eksempelvis kan man helt ude fra rummet se genstande på størrelse med en jolle. Dette detaljerede værktøj bruges til at kortlægge isen i de sydgrønlandske fjorde og sejlruter.

Samtidig råder vi nu over satellitter med radar ombord, som gør det muligt at se isen igennem mørke og skyer.

Kontakter

Christian Lietzen, 4172 3876, chrli@efkm.dk 

Billeder

Satellitbillede af Narsaq Sund i Sydgrønland taget i synligt lys af Sentinel-2 satellitten den 19. september 2017.
Bredefjord og Nordre Sermilik er fyldt med bræis og man ser spredte Isfjelde i Narsaq Sund.
Satellitbillede af Narsaq Sund i Sydgrønland taget i synligt lys af Sentinel-2 satellitten den 19. september 2017. Bredefjord og Nordre Sermilik er fyldt med bræis og man ser spredte Isfjelde i Narsaq Sund.
Download
Samme område, men billede taget med radar fra  TerraSAR-X satellitten den 10 januar 2018 kl 2039UTC, næsten 2½ time efter solnedgang.
Billedet viser områder med bræis og ungis i både Bredefjord, Skovfjorden og Narsaq Sund. Det er vinden og strømmen i fjordene, der får isen til at danne de flotte mønstre.
Samme område, men billede taget med radar fra TerraSAR-X satellitten den 10 januar 2018 kl 2039UTC, næsten 2½ time efter solnedgang. Billedet viser områder med bræis og ungis i både Bredefjord, Skovfjorden og Narsaq Sund. Det er vinden og strømmen i fjordene, der får isen til at danne de flotte mønstre.
Download

Information om Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Stormgade 2-6
1470 København K

33922800http://efkm.dk/

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet går forrest i arbejdet med at fremme forsynings- og energiydelser i verdensklasse, der understøtter vækst og holdbar omstilling. Gennem høj faglighed, åbenhed og troværdighed sikrer vi det danske samfund en klar retning for fremtidens forsyningssystem.

Følg pressemeddelelser fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Grønt vækstteam: Sæt forbrugsdata fra forsyningssektoren fri31.1.2019 10:50:00Pressemeddelelse

Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi overleverede i dag ti anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive frontløber i den grønne omstilling. Et nyt grønt eventyr, som det Danmark har oplevet i vindmølleindustrien, kan stå på spring i kulisen. Men der skal lettes på regler for bl.a. forsyningsdata, og danske virksomheder skal ind i kampen om at udvikle fremtidens grønne løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum