Mobil robot koblet på 5G for første gang i Europa – baner vej for nye brugsscenarier
Robotteknologi bliver mere og mere avanceret, og den ses flere steder - både i danskernes hjem, men i endnu højere grad ude i produktionshallerne, hvor robotterne i stigende grad arbejder side om side med danskerne.
Men hvis mobile robotter - som den mere terrængående Spot, der er udviklet af Boston Dynamics - i fremtiden skal kunne aflaste eksempelvis redningsmandskab, budbringere og sikkerhedspersonale, kræver det endnu mere båndbredde.
I dag kan Spot nemlig primært anvendes indendørs, da den skal kunne tilgå et stabilt netværk. Samtidig skal operatøren befinde sig tæt på robotten for at kunne styre den. Men de begrænsninger er det nu lykkedes Teknologisk Institut at fjerne i samarbejde med den fælles 5G Innovation Hub drevet af TDC NET og Ericsson.
5G åbner muligheder
Det er første gang i Europa, at en robot som Spot er blevet koblet på 5G-netværket.
"Det landsdækkende 5G-netværk, der er blevet færdigudrullet af TDC NET i samarbejde med Ericsson i slutningen af 2020, er kendetegnet ved højere hastigheder og lavere svartid", fortæller Toke Binzer, underdirektør hos TDC NET, og fortsætter:
"Spot-samarbejdet med Teknologisk Institut er et godt og konkret eksempel på de muligheder, der åbnes for med 5G. Når man kobler de kendte teknologier som droner og mobile robotter til det hurtigere netværk, kan de løse nye, mere krævende opgaver og på den måde levere øget værdi. Vi er stadig tidligt i udviklingen, men baseret på de partnerskaber, vi sammen med Ericsson driver ud fra vores Innovationshub, er vi godt på vej til at realisere potentialet af 5G."
Ifølge Jonas Bæch, konsulent fra Teknologisk Institut, gør 5G-netværket det blandt andet muligt at styre mobile robotter som Spot fra distancen samt indsamle, hente og bruge data fra robotten i realtid.
"Indtil nu har kontrollen af robotten Spot kørt over WiFi. Det har betydet, at man har mistet kontrollen over Spot lige så snart, at robotten er gået fra at befinde sig indenfor til udenfor, eller den har bevæget sig mere end 30 meter væk fra operatøren", fortæller Jonas Bæch og fortsætter:
"Når kontrollen af Spot derimod foregår over 5G-netværket, behøver operatøren ikke være i nærheden, men kan styre robotten fra et hvilket som helst sted. Samtidig vil man på sigt kunne indhente data og billeder fra robotten i realtid, hvilket kan give robotteknologi en ny rolle inden for blandt andet inspektion, sikkerhed og i beredskabet."
Test-case: Én af de opgaver, som en Spot på 5G-netværket muligvis kan hjælpe med, er inspektion af hegn. I mange lufthavne, byggepladser og havne er man underlagt sikkerhedsregler, der kan betyde, at man flere gange i løbet af en dag skal sikre sig, at hegnet ikke er beskadiget.
Lorenz Technology, Teknologisk Institut og Hans Christian Andersen Airport har arbejdet sammen om at undersøge muligheden for at detektere og analysere tilstande af pigtrådshegn ved hjælp af deep learning-metoder.
I en lufthavn som Hans Christian Andersen Airport på Fyn er det sikkerhedspersonale, der inspicerer hegnet for at sikre, at det ikke er beskadiget.
"Vi har sammen med Lorenz Technology undersøgt, om man kan automatisere den her tidskrævende proces. Ved at lade en robot gå langs hegnet og kontinuerligt optage billeder og analysere billederne, kan vi så få et indblik i om hegnet skulle være defekt. Til at analysere billederne anvender vi kunstig intelligens og et regelsæt, som vi har sat op for, hvordan pigtråden ser ud, når den er intakt", fortæller Thomas Høiberg Giselsson, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut, og fortsætter:
"Ønsker man realtidsanalyser er det nødvendigt enten at kunne behandle data direkte på Spot eller effektivt at kunne overføre data til en egnet enhed. Vores forsøg viste, at der er et potentiale for, at robotten Spot på 5G kan være med til at muliggøre realtidsanalysen."
Udviklingen af robotteknologi til pigtrådsinspektion er en del af resultatkontrakten ”D4 Emerging Robotics – Robotter i nye applikationer” støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Fakta: Robotten Spot
- Teknologisk Institut modtog som de første i Danmark to eksemplarer af den firbenede robot Spot i september 2020 fra robotvirksomheden Boston Dynamics. Efterfølgende har Teknologisk Institut været i gang med at afsøge, hvordan man bedst kan udnytte den terrængående robot i Danmark.
- Spot er en servicerobot, der kan bevæge sig rundt på ujævnt terræn, gå på trapper og begive sig ind i små rum. Spot er udstyret med kameraer foran, bagpå og på begge sider, og har indbyggede sensorer.
- Teknologisk Institut har blandt andet udstyret robotten med ekstra kameraer, 3D-lidar og andre sensorer.
Fakta: 5G-netværket
- 5G er den femte generation inden for mobilteknologi og er kendetegnet ved højere hastigheder, mindre forsinkelser og høj kapacitet/båndbredde
- I december 2020 afsluttede TDC NET i samarbejde med Ericsson udrulningen af 5G-netværket. Dermed blev Danmark det første land i Norden med national 5G-dækning
Kontakter
Louise KlingeTDC NET
Tlf:29211749loukl@tdc.dkBilleder
Information om TDC NET
TDC NET leverer det bedste mobilnetværk og de hurtigste faste forbindelser – og former Danmarks digitale fremtid med udrulningen af fiber og 5G. Gennem mere end et århundrede har TDC NET været med til at binde Danmark tættere sammen. Siden den visionære C.F. Tietgen i 1882 etablerede Kjøbenhavns Telefon-Selskab - og foretog sine første opkald. Til i dag, hvor vi døgnet rundt sikrer, at hele landet er forbundet. Med sikre og lynhurtige netværk binder vi virksomheder, hospitaler, skoler - du og jeg - endnu bedre sammen. Med hinanden. Og med resten af verden.
Følg pressemeddelelser fra TDC NET
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TDC NET
TDC NET ansætter ny CFO fra Vestas12.12.2022 14:59:28 CET | Pressemeddelelse
Med virkning fra 1. januar 2023 tiltræder Henrik Brandt som ny CFO i TDC NET. Han kommer senest fra en stilling som Senior Vice President og regional CFO i Vestas. Henrik Brandt medbringer mere end 15 års erfaring fra finansfunktioner og arbejde med transformation. Gennem karrieren har han, fra et finansielt perspektiv, haft et skarpt fokus på processer og optimering af organisationer på tværs af værdikæder. Han har en Master i Management Accounting and Information Technology. ”Jeg ser frem til at byde Henrik velkommen ombord til den næste vigtige fase af vores strategi,” siger CEO i TDC NET, Michel Jumeau. Henrik Brandt afløser Ulrik Laudrup Bølling, som de seneste godt tre år som CFO, og før det tre år som CFO i TDC Operations, har drevet finansfunktionen gennem den vigtige overgangsfase, hvor TDC NET er blevet etableret som et selvstændigt selskab. ”Jeg vil gerne takke Ulrik for hans store og loyale indsats for at bringe TDC NET sikkert gennem en svær overgangsfase. Ulrik bliver hos
TDC NET er verdens første selskab med videnskabeligt baseret mål om at være net-zero i 203020.10.2022 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som det første selskab i verden opnår TDC NET en validering af sit 2030-mål for net-zero i hele værdikæden af Science Based Targets initiative. TDC NET er i fuld gang med at eksekvere på sin klimastrategi og har særligt fokus på, hvordan leverandørsamarbejdet skal optimeres for at nå net-zero.
Michel Jumeau udnævnt til ny administrerende direktør for TDC NET8.9.2022 13:30:09 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. november tager Michel Jumeau over efter Andreas Pfisterer som administrerende direktør for TDC NET. Michel kommer fra en stilling som viceadministrerende direktør og chef for Consumer Division i det franske teleselskab Orange. Michel har tilbragt mere end to årtier i telebranchen og har haft flere operationelle og ledende stillinger i både Frankrig, Storbritannien og Sverige. "Jeg glæder mig til at vende tilbage til Skandinavien og starte i denne spændende rolle," siger Michel og fortsætter: "TDC NET er det første 'fuldt udbyggede' netværksselskab i Europa med et omfattende udvalg af fastnetprodukter og mobile teknologier – fra kobber, coax og fiber til 5G, og som yderligere omfatter hele spektret af netværkstjenester. Det er virkelig unikt, og samtidig rummer TDC NET fortsat et stort potentiale." Bestyrelsesformand for TDC NET Henrik Clausen glæder sig til at byde Michel velkommen i november. "Michel er en meget erfaren telco-direktør med et globalt mindset, som i øjeblikket ha
Fremtidssikring af Danmarks bedste mobilnet: TDC NET udfaser 3G og øger mobilnettets hastighed og kapacitet25.8.2022 09:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbruget af mobildata stiger år for år. Det stiller krav til mobilnetværket, der skal blive hurtigere for at kunne imødekomme danske forbrugere og virksomheders behov. For at kunne tilbyde det bedst mulige mobilnet i hele landet øger TDC NET nu pladsen til de hurtigere teknologier 4G og 5G ved at udfase 3G i starten af 2023.
TDC NET 1. halvår 2022: Finansielle resultater som forventet12.8.2022 09:05:26 CEST | Pressemeddelelse
I rapporteringsperioden fortsatte udrulningen af fiberforbindelser og den kommercielle stabilisering af forretningen. Bæredygtighedsmål blev yderligere integreret i virksomheden, og nye 5G-teknologier blev anvendt med succes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum