Mission Øst

Mission Øst i storstilet FN-aktion for at redde flygtninge fra Mosul

Del

Mission Øst har sagt ja til FN’s kald om en koordineret indsats for at hjælpe de op til 1 million flygtninge, der ventes at strømme ud af Mosul, når den IS-kontrollerede by bliver befriet. Hjælpeorganisationen står klar med vandforsyning og hygiejneartikler til de fordrevne.

Disse familier flygtede til fra IS-områder og ankom til en flygtningelejr i Kirkuk sidste år, netop som Mission Øst uddelte fødevarer og hygiejneudstyr.
Disse familier flygtede til fra IS-områder og ankom til en flygtningelejr i Kirkuk sidste år, netop som Mission Øst uddelte fødevarer og hygiejneudstyr.

Islamisk Stats territorium svinder ind, og næste fase i kampen mod terrorbevægelsen er storbyen Mosuls befrielse. Når det sker, forbereder FN ”den mest komplekse humanitære indsats i 2016”. FN vurderer, at op mod 1 million flygtninge vil strømme ud af byen i alle retninger og at 1,5 millioner mennesker vil blive direkte berørt af kampene.

For at møde de massive behov vil ngo’er og andre relevante aktører samarbejde under FN. Også Mission Øst har sagt ja til FN’s opfordring og spiller en vigtig rolle i den brede humanitære indsats. Hjælpeorganisationen bidrager med vand, sanitet, hygiejne, husly og husholdningsudstyr.

Hårdt medtaget efter 2 års fangenskab

Mission Øst står allerede nu klar til at hjælpe de tusindvis af flygtninge, som snart ventes at strømme ud af Mosul i alle retninger. De er prisgivet den omgivende ødemark, hvis der ikke er nogen, der hjælper dem.

- Vi skal være klar over, at disse flygtninge er hårdt medtaget efter mere end to års fangenskab under IS’ terrorvælde. Dertil kommer måneders belejring og ikke mindst traumer og skader efter undertrykkelse, slaveri, voldtægt, tortur og lemlæstelse. Derfor skal de have hjælp hurtigt, og derfor er vi allerede på pletten til at tage imod dem, siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

Livreddende hjælp og specialiseret bistand

FN vurderer, at den militære kampagne mod IS’ højborg vil have store civile omkostninger.  Familier, der flygter, vil være under konstant fare for at blive tilbageholdt og indespærret af IS. De har måttet lide store afsavn og har manglet både mad og lægehjælp. Mange er ofre for overgreb og krænkelser mod menneskerettighederne, mens andre døjer med fysiske skader, fordi de blev fanget i krydsild mellem IS og den irakiske hær.

De fordrevne familier vil have brug for en bred vifte af livredning og specialiseret bistand, vurderer FN. De mest umiddelbare behov er vand, mad, husly og lægehjælp. Mission Øst fokuserer på hjælpeorganisationens ekspertise og sørger for materialer til inddækning og sengetøj, samt  vand, køkkengrej, sæbe og hygiejneartikler til foreløbig omkring 12.600 personer.

Ofre for seksuel vold

FN vurderer, at især kvinder og piger, der har været udsat for seksuel vold, vil have brug for specialiseret støtte. Her har Mission Øst erfaring med at drive centre, hvor unge kvinder og børn trygt kan tale ud om deres forfærdelige oplevelser og for børnenes vedkommende lege og tegne sig ud af traumerne.

Familier, der anvendes som menneskelige skjolde, mens de flygter, vil have alvorlige traumer, der kræver avanceret pleje. Adskilte familier og uledsagede børn vil også have brug for omfattende hjælp, vurderer FN.

Alt sammen, fordi IS i sommeren 2014 drog et blodspor efter sig i form af massehenrettelser, lemlæstelser, voldtægter og bortførelser. Da de indtog Mosul og ødelagde storbyens kirker, museer og andre kulturinstitutioner, drev de en halv million ud af en befolkning på to millioner mennesker på flugt.

Kontakter

Svend Løbner | Pressekoordinator | Mission Øst
Skt. Lukas vej 13 | 2900 Hellerup | Denmark
Mobil: 28 707 703 | www.missioneast.org | svend.lobner@missioneast.org

Billeder

Disse familier flygtede til fra IS-områder og ankom til en flygtningelejr i Kirkuk sidste år, netop som Mission Øst uddelte fødevarer og hygiejneudstyr.
Disse familier flygtede til fra IS-områder og ankom til en flygtningelejr i Kirkuk sidste år, netop som Mission Øst uddelte fødevarer og hygiejneudstyr.
Download

Links

Information om Mission Øst

Mission Øst
Mission Øst
Postboks 149, Skt. Lukas Vej 13
2900 Hellerup

+ 45 39 61 20 48http://www.missioneast.org/

Mission Øst er en international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingsstøtte i Østeuropa og Asien. Vi hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst er grundlagt i Danmark og gennemfører projekter direkte eller sammen med lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er støttet af Danida, de norske og tyske Udenrigsministerier samt EU og FN.

Følg pressemeddelelser fra Mission Øst

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Mission Øst

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum