Udenrigsministeriet

Ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik har været på rejse i Etiopien

Del
Dan Jørgensen har besøgt Etiopien den 23. - 25. januar 2023. Det er det første danske ministerbesøg i landet efter fredsaftalen mellem Etiopien og de tigrinske styrker (TPLF). Under besøget drøftede han fremskridt i gennemførelsen af fredsaftalen, og hvordan Danmark bedst kan støtte Etiopien på vejen frem mod varig fred og stabilitet.

I sine samtaler havde ministeren fokus på, hvordan dansk udviklingssamarbejde kan understøtte fredsprocessen. Danmark har netop afsat 144 mio. kr. til Etiopien, som blandt andet skal afhjælpe de humanitære konsekvenser efter konflikten og tørken i landet.

Ministeren havde også fokus på at styrke dialogen med den Afrikanske Union i forbindelse med besøget. Det understreger regeringens målsætning om at øge samarbejdet med de afrikanske lande for at løfte vigtige dagsordner såsom klima, grøn omstilling, fred og sikkerhed.

”Fredsaftalen indgået i november afsluttede en lang og blodig konflikt i det nordlige Etiopien. Det er meget positivt, og Danmark og EU er klar til at bakke op om aftalens gennemførelse. Det har derfor været udbytterigt at drøfte fremskridt og udfordringer med mine samtalepartnere i Etiopien i forhold til den betydning, det har for Danmarks udviklingsengagement. Vi drøftede blandt andet også vores samarbejde om klima, vand og energi, og hvordan vi fra dansk side bedst kan bakke op om Etiopiens egne klimamål.

Regeringen har et klart mål om at styrke Danmarks engagement og samarbejde i Afrika. Jeg har i mine samtaler med repræsentanter for den Afrikanske Union drøftet emner, som optager de afrikanske lande, herunder hvordan vi kan samarbejde om globale udfordringer såsom fred og sikkerhed og klima,” siger Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

Baggrund

Den voldelige konflikt i det nordlige Etiopiens Tigray-provins mellem TPLF (Tigray People’s Liberation Front) og regeringstropper blev afsluttet den 2. november 2022, da parterne nåede til enighed om en aftale om ophør af kamphandlinger. EU og Danmark justerede på grund af konflikten og regeringstroppernes involvering i menneskerettighedskrænkelser deres udviklingsengagement i landet. I lyset af fredsaftalen og udviklingen siden da drøfter EU og Danmark nu, hvordan man bedst kan understøtte den positive udvikling og bevæge sig mod styrket samarbejde med Etiopien samtidig med, at man holder fast i den kritiske dialog, herunder om nødvendigheden af at de ansvarlige for menneskerettighedskrænkelser drages til ansvar.

Danmarks nye støtte til Etiopienomfatter 56 mio. kr. i humanitær bistand til forbedring af fødevaresikkerheden i konflikt- og tørkeramte områder og 88,5 mio. kr. bl.a. til programmer for sociale sikkerhedsnet i by- og landområder gennem Verdensbanken, menneskerettighedsaktiviteter, bekæmpelse af og støtte til ofre for seksuel og kønsbaseret vold i Etiopien gennem FN og andre aktiviteter, der fremmer god regeringsførelse.

For yderligere information, kontakt pressevagten 67979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum