Danske Vandværker

Minister på økonomisk glatis

Del

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt vil have en analyse af forsyningssektorens adgang til kommunale lånegarantier. Ministeren vil have skærpet adgangen til det, han kalder nem og billig kapital, for den adgang kan nemlig føre til overinvesteringer, mener han. I brancheorganisationen Danske Vandværker mener man, at ministeren er på økonomisk glatis, og at det i den sidste ende handler om, hvor meget forbrugerne skal betale for deres vand. Men på forsyningsområdet er det som om, at al sund fornuft og kendte principper bliver sat ud af spillet.

Ministeren siger, at han ikke vil privatisere forsyningssektoren, men han kan ikke løbe fra, at regeringens nye forsyningsstrategi vil skabe rammerne for, at der kan komme flere private kræfter ind i sektoren. Og med de private kræfter følger der også privat kapital, mener brancheorganisationen for landets vandværker.

”Kigger man nærmere på ministerens udmeldinger, begynder man virkelig at undre sig, for eksempel mener han, at det bliver billigere for forbrugeren, hvis de ud over de eksisterende omkostninger ved driften på et vandværk, også skal til at betale udbytte til den private ejer, altså forrente egenkapitalen. Der er vel ingen, som forestiller sig, at nogen vil investere i forsyningssektoren uden at tjene penge på det? Men det stopper ikke her, for nu mener ministeren, at det bliver endnu billigere for forbrugeren, hvis man også betaler en højere rente af de penge, man skal låne, altså fremmedkapitalen. Bare som en sammenligning kan man jo spørge sig selv, om det mon er mest økonomisk at betale 1 % eller 6 % i rente på sit billån. Det er vist ikke svært at se, hvad der er bedst for pengepungen” fastslår Allan Weirup, direktør i Danske Vandværker og fortsætter:

”Generelt er det et meget interessant tankesæt, at jo højere omkostningerne bliver, jo lavere priser får forbrugerne.  Man fristes jo næsten til at spørge ministeren, om han mener, at der er andre omkostninger, man kan sætte op for at hjælpe forbrugerne til lavere priser. Mon ikke også den uberettigede skatteopkrævning hos vandsektor selskaberne kan ende med at være en fordel for forbrugerne?”.

Danske Vandværker har regnet ud, at det vil koste forbrugerne 21 mia. kroner årligt, hvis finansieringen af et vandværk lægges om til markedsvilkår. Find beregningen her: http://danskevv.dk/media/85790/Beregning-af-konsekvens-for-renteomkostningerne-.pdf

Nøgleord

Kontakter

Allan Weirup, Direktør
Mobil 40 20 92 42

Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder
Mobil 56 13 03 32

Information om Danske Vandværker

Danske Vandværker
Danske Vandværker
Solrød Center 22 C
2680 Solrød Strand

56 14 42 42http://www.danskevv.dk

Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.

Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Det lysner for beskyttelsen af de boringsnære områder24.8.2018 13:46pressemeddelelse

I går, torsdag 23. august, var der samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Emnet var de mange pesticider, som er fundet i vores grundvand i den seneste tid. Danske Vandværker arbejder for et fuld stop for brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Nu ser det ud til, at det arbejde bærer frugt, da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen under samrådet sagde, at han er åben for at indføre stramninger på pesticidområdet til gavn for drikkevandet.

Cyberhysteri – ingen grund til nervøsitet for det danske drikkevand20.7.2018 13:23pressemeddelelse

At de danske vandværker ikke er omfattet af regeringens nye cyberstrategi skaber ingen bekymring hos Danske Vandværker, der med sine knap 2.000 medlemmer leverer næsten hvert andet glas drikkevand til danskerne. Vandværkernes evne til at forsyne borgerne med drikkevand er ikke truet af cyberkriminelle, som det ellers fremgår af Jyllands-Posten i dag fredag. Her fremføres det blandt andet, at fordi nogle it-hackere har skaffet sig adgang til et vandværks SCADA-styresystem, vil det udgøre en trussel mod danskernes drikkevandsforsyning. Dette vil kun medføre et midlertidigt stop eller en uregelmæssighed i vandforsyningen, der straks vil blive opdaget og rapporteret til vandværket.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum