Minister og børnene delte madglæden

Der blev hakket rodfrugter og rørt i suppegryder, da fødevareminister Rasmus Prehn lavede grøntsagssuppe sammen med Julemærkebørnene Marie og Logan. De to børn havde godt overblik til at vise ministeren, hvordan man sammensætter en suppe af sæsonens råvarer. Og ministeren tog glad imod alle rådene.
Det handlede netop om glæden ved at lave mad i fællesskab på Julemærkehjemmet. Her er der i hverdagen stor fokus på at lære børnene om sund mad, madglæde og samvær både under tilberedningen af maden og selve måltidet. Og det var det, ministeren var kommet på besøg for at opleve.
Sunde og bevidste madvalg
Suppen blev lavet i Julemærkehjemmets Madværksted. Værkstedet er et undervisningsforløb, som kombinerer praktisk og teoretisk undervisning. Her lærer børnene, at den mad, de spiser, har stor betydning for både deres mentale og fysiske sundhed
Det var netop det, ministeren fremhævede efterfølgende:
”Jeg oplevede, at der var rigtig god stemning blandt børnene. Madværkstedet er et godt koncept til undervisning. Der blev givet nogle meget brugbare retningslinjer og systematikker. Det var godt at se, at børnene havde en bevidsthed om og et sprog for det, de lavede. Det gør, at man kan træffe sundere og mere bevidste valg, når man laver mad,” fortalte minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn.
Spisning i fællesskab
Da suppen var færdig, var det tid til at smage på den og spise den i fællesskab. Det foregik, hvor alle sad sammen om bordet. For også rammerne om måltidet har stor betydning for madglæden. På Julemærkehjemmene er der god tid under måltidet til fx at tale om, hvad maden smager af. Ligesom man venter på, at alle har fået serveret mad, før man spiser.
”Det gode ved at spise på denne måde er, at vi får mulighed for at forholde os til maden, og hvordan den smager. Når man tænker, før man spiser, bliver det ikke så robotagtigt, hvor vi bare skovler mad ind uden at mærke efter. I stedet er det vigtigt med nogle rutiner i måltidet, som gør, at vi husker at drikke vand, og vi mærker efter, hvordan maden smager, og om vi er mere sultne,” sagde ministeren.
Ministeren fik derfor god tid til at tale med børnene om farverne på de forskellige supper, hvilke grøntsager de havde brugt, og om der skulle lidt eller meget chili i. Måltidet blev afsluttet med at sige tak for mad og godt samarbejde.
Direktør i Julemærkefonden, Søren Ravn Jensen, var også glad for ministerens besøg.
”Vi sætter står pris på, at fødevareministeren prioriterer at komme ud blandt børnene og se, hvordan vi kan bruge fællesskabet og glæden ved at lave og spise mad sammen til at styrke de sunde vaner. Madværkstedet er meget populært blandt børnene, og det giver dem nogle positive erfaringer med madlavning, som de kan tage med hjem, når opholdet er slut,” fortæller han.
Fakta om Julemærkehjemmene
- Hjælper op mod 1.000 børn om året.
- Det er børn, der kæmper med mobning, ensomhed og mistrivsel.
- Et ophold varer 10 uger og hjælper børnene til at få det bedre både mentalt, fysisk og socialt.
- Sund mad og et sundt forhold til mad er en vigtig del af opholdet. Der er derfor fokus på at skabe et fællesskab om maden og måltiderne.
- Julemærkehjemmene er næsten udelukkende finansieret af støtte fra privatpersoner, virksomheder og fonde.
Kontakter
Thomas ElmegårdPresse- og kommunikationsmedarbejder
Tlf:40 41 36 61thomas.elmegard@julemaerket.dkBilleder
Links
Information om Julemærkefonden
JULEMÆRKEHJEMMENE – GIVER BØRN EN NY START
Ingen børn fortjener en hverdag fyldt med ensomhed og ondt i maven.
Julemærkehjemmene hjælper børn med at finde deres styrker og opbygge deres selvværd. Læs mere: Julemaerket.dk
Følg pressemeddelelser fra Julemærkefonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Julemærkefonden
Har dit barn også svært ved at gå i skole? Der er en løsning15.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Julemærkehjemmene viser, at der fortsat er en stigende andel af børn, som ikke er glade for at gå i skole. Samtidig viser deres erfaringer, at det er muligt at genskabe skoleglæden.
Anne Glad Wagner bliver ny bestyrelsesleder i Julemærkefonden25.3.2025 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
Julemærkefonden får fra dags dato ny bestyrelsesleder. Anne Glad Wagner tiltræder posten, hvor hun afløser den nuværende leder, Hans Erik Lindkvist.
Danskernes lyst til at købe Julemærket overgik alle forventninger4.3.2025 10:05:40 CET | Pressemeddelelse
De endelige salgstal for Julemærket 2024 viser, at mærket var populært hos danskerne. Den ekstra indtjening skyldes ikke mindst, at Kongeparret er en del af årets motiv.
Julemærkehjemmene: Trivselskommissionens anbefalinger kræver handling nu25.2.2025 12:16:00 CET | Pressemeddelelse
Trivselskommissionen har mange gode anbefalinger til, hvordan vi løfter børnenes trivsel. De konkrete forbedringer kommer dog kun, hvis alle voksne tager ansvar for at skabe bedre trivsel for børnene.
Dansker fejrer jul alene på Sydpolen – med en særlig gave21.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Juleaften er for de fleste lig med hygge med familie og venner. Men sådan er det ikke for eventyreren Rasmus Kragh. Han holder juleaften helt alene på Sydpolen. Men han har en særlig gave med.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum