Udenrigsministeriet

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs møder kvindeforkæmpere og ligestillingsprojekter i Uganda

Del

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs besøger i dag et af Kampalas mest udsatte slumområder for med egne øjne at se de udfordringer piger og unge kvinder står overfor i deres daglige kamp for selvbestemmelse og anerkendelse. Ministeren besøger bl.a. Faridah Nalumansi og Zaharah Nakayiza, der bor i området og gennem Plan Uganda arbejder for at skabe større sikkerhed for piger i Kampalas slum.

Besøget afvikles kort efter FN’s Generalforsamling, hvor ministeren valgte at invitere Faridah til at overtage mikrofonen og tale om sit liv og sit arbejde for pigers rettigheder i Uganda. Både Faridah og Zaharah tager efterfølgende med ministeren til Danmark for at markere FN’s Pigedag den 11. oktober, hvor de bl.a. vil overtage ministerens sociale medier og deltage i en lang række arrangementer.

Ministeren siger: ”Der er ingen tvivl om, at Faridah gjorde et kæmpe indtryk på mig og på verdens beslutningstagere, da hun stillede op og talte ved FN’s generalforsamling. Det er vigtigt, at vi ikke bare taler om de piger og kvinder, der kæmper mod vold og undertrykkelse, men at vi giver dem ordet. Jeg er imponeret over det arbejde der bliver gjort, men det er åbenlyst, at det ikke er nemt. Derfor kæmper jeg videre for piger og kvinders rettigheder.”

Under besøget introducerer Faridah og Zaharah ministeren for deres gruppe Kawaala Road Girls’ Safety Club, som støttes af  DANIDA gennemSafe and Inclusive Cities Project. Projektet er en del af et større Plan International program, der sigter på at skabe tryghed og flere beskæftigelsesmuligheder for piger og drenge i Kampala og de største byer i Kenya, Etiopien og Zimbabwes mest udsatte områder gennem meningsfuld ungeinddragelse.

Ministeren besøger også en række piger og unge kvinder, tidligere sexarbejdere, der har været udsat for seksuel vold og overgreb, og som nu gennem projektet Empowerment of vulnerable girls and young women in the slums of Kampala får mulighed for at komme ud af prostitution og finde en anden levevej.

 

Managing Director i Planbørnefonden, Gwen Wisti siger ”Pigerne er desværre de mest udsatte, de kommer bagerst når det handler om de helt basale rettigheder til skolegang og uddannelse og retten til at bestemme over deres egen krop. Nøglen til udvikling ligger her. Derfor er vi meget glade for at Ulla Tørnæs med den danske udviklingsbistand gør en kæmpe indsats for at støtte verdens udsatte piger. Og ikke mindst ved at give sin taletid til piger som Faridah og Zaharah og på den måde anerkende og understrege, at piger skal lyttes til og have indflydelse. Det er sådan vi skaber en bedre fremtid”.

Udviklingsminister, Ulla Tørnæs: ”Kvinder og pigers fundamentale ret til at bestemme over egen krop er en forudsætning for at nå andre rettigheder og muligheder,” ministeren fortsætter: ” Jeg får at vide, at det er unormalt ikke at have været voldtaget når man er en 15 årig pige i Kampala. Det er mildest talt rystende. Desværre oplever vi, at netop kvinder og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder i disse år er under et stort pres, også fra lande, vi ellers normalt er enige med. Derfor støtter vi op om de piger og kvinder, der kæmper kampen i forreste linje hver dag, ved at bakke op - både økonomisk og politisk.”

Som reaktion på USA’s genindførsel af den såkaldte Global Gag Rule, der forbyder amerikansk støtte til internationale organisationer, der rådgiver og informerer om eller udfører aborter, gav Danmark bl.a. sidste år 85 millioner til UNFPA Uganda. Samarbejdet med UNFPA Uganda er et 5-års integreret SRSR-program under Danmarks landeprogram (2018-2022). Derudover har Danmark netop valgt at afsætte yderligere 10 mio. kr. til at støtte organisationen Reproductive Health Uganda, som også er blevet hårdt ramt af Global Gag Rule.

PlanBørnefonden er Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisation og en del af Plan International, som arbejder i 70 lande for at sikre børn og unges rettigheder og ligestilling mellem drenge og piger. PlanBørnefonden har fra 2018 en fireårig strategisk partnerskabsaftale med Danida.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kofod til koalitionsmøde i Washington: Vi skal fastholde presset på ISIL14.11.2019 06:00:00 CETPressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i dag i mødet i koalitionen til bekæmpelse af ISIL i Washington D.C. Mødet er indkaldt ekstraordinært i lyset af den tyrkiske offensiv i det nordøstlige Syrien og for at drøfte vejen frem i forhold til bekæmpelsen af ISIL. Kofod siger: "Jeg er meget tilfreds med, at vi - bl.a. på dansk initiativ - ekstraordinært får samlet koalitionen. Kalifatet er besejret, men truslen er langt fra ovre. Vi skal fastholde presset. Det er helt afgørende, at de fremskridt, vi har opnået i bekæmpelsen af ISIL, ikke sættes over styr. Derfor vil jeg fremhæve behovet for, at den amerikanske tilbagetrækning i det nordøstlige Syrien ikke efterlader et tomrum, der giver ISIL et spillerum. Tæt koordination er altafgørende." Og fortsætter: "Tyrkiets offensiv i Syrien har alvorlige konsekvenser for civilbefolkningen og for bekæmpelsen af ISIL. Derfor har jeg fra starten fordømt den. Jeg vil benytte mødet til igen at opfordre Tyrkiet til at trække sine tropper ud af området og

Kofod til Paris Peace Forum: De internationale spilleregler må forsvares12.11.2019 06:00:00 CETPressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i dag i Paris Peace Forum. Forummet samler stats- og regeringschefer, ministre og højniveaurepræsentanter for internationale organisationer og civilsamfundet samt ledende forskere i Paris. Sammen skal de diskutere fælles løsninger på en række af verdens store udfordringer i lyset af den øgede geopolitiske rivalisering, globaliseringen, den teknologiske udvikling og klimaforandringerne. Et gennemgående tema for forummet er vigtigheden af at forsvare og udvikle det internationale regelbaserede samarbejde, der er under stigende pres.