Udenrigsministeriet

Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn styrker den humanitære indsats i Syrien og dets nabolande med 180 mio. kr.

Del

Udviklingsminister Rasmus Prehn annoncerer et ekstraordinært bidrag på 180 mio. kr. til Danmarks humanitære partnere. 130 mio. kr. går til danske civilsamfundsorganisationer og 50 mio. kr. til FN. Ministeren er i denne uge på besøg i Jordan og Libanon med fokus på Danmarks humanitære engagement i Syrien og nabolandene.

”Mit besøg har været en mulighed for at få en bedre forståelse af de enorme udfordringer, som krigen i Syrien efterlader i regionen. Det er helt afgørende, at vi fortsat hjælper i nærområderne. Jeg har derfor bevilget et her-og-nu bidrag på 130 mio. kr. til danske civilsamfundsorganisationer samt 25 mio. kr. til FN’s Befolkningsfond og 25 mio. kr. til FN’s Flygtningehøjkommissariat,” siger Rasmus Prehn.

Danmark har siden krisens start i 2011 været blandt de største donorer og har samlet set bidraget med mere end 3 mia. kr. alene i humanitær bistand. Med de nye bevillinger har Danmark udmøntet omkring 350 mio. kr. i 2019 til støtte af humanitære indsatser i relation til Syrien. Dertil gives der også mere langsigtet udviklingsbistand i nærområderne. Det forventes, at Danmark i alt vil yde 675 mio. kr. i støtte til humanitære såvel som udviklingsindsatser i relation til Syrien-krisen i 2019.

”På min rejse har jeg haft mulighed for at se nogle af de aktiviteter, som Danmarks humanitære partnere står for. Der er ingen tvivl om, at organisationerne gør en stor forskel og er til stede med den fornødne ekspertise og kapacitet. Med de ekstraordinære midler kan de nu udvide deres indsatser og nå endnu flere,” siger Rasmus Prehn.

Han tilføjer ”Det har gjort et stort indtryk på mig at møde de syriske flygtninge og høre deres historie. Jeg har med egne øjne kunne se, hvordan vores humanitære støtte er med til at skabe tryghed og en tålelig livssituation for mennesker, der har været tvunget til at flygte fra krig. Og i bedste tilfælde også et element af perspektiv og håb for fremtiden”.

De danske civilsamfundsorganisationer er til stede i Syrien og dets nabolande, hvor de bl.a. står for beskyttelse af flygtninge, psykosocial støtte, sundhed og minerydning. Følgende danske civilsamfundsorganisationer vil på baggrund af en nylig afholdt ansøgningsrunde modtage humanitære midler: Caritas, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Mission Øst, Oxfam-IBIS og Red Barnet.

FN spiller en afgørende rolle i håndteringen af Syrien-krisen. FN’s Befolkningsfonds (UNFPA) indsatser i og omkring Syrien omfatter bl.a. fødselsklinikker, hjælp til voldtægtsofre, træning af sundhedspersonale, centre for unge og sikre steder for kvinder udsat for kønsbaseret vold. FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) yder livsnødvendig støtte til flygtninge såvel som internt fordrevne i Syrien. Aktiviteterne dækker bl.a. nødhjælp, beskyttelse, uddannelse, fødevareforsyning og husly.

Baggrund

Konflikten i Syrien er gået ind i sit niende år og er en af verdens største humanitære kriser med store regionale konsekvenser. Ca. 12 mio. syrere er tvunget væk fra deres hjem, hvoraf 5,6 mio. er flygtet til nærområderne. Der vurderes at bo ca. 1,5 mio. syriske flygtninge i Libanon med en befolkning på 6,1 mio. indbyggere og ca. 1 mio. flygtninge i Jordan med en befolkning på 9,7 mio. indbyggere. Dertil kommer de palæstinensiske flygtninge i begge lande.

For yderligere information kontakt:

Laura Sørensen Topp, presserådgiver, tlf. 61 97 92 41, lautop@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kofod til koalitionsmøde i Washington: Vi skal fastholde presset på ISIL14.11.2019 06:00:00 CETPressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i dag i mødet i koalitionen til bekæmpelse af ISIL i Washington D.C. Mødet er indkaldt ekstraordinært i lyset af den tyrkiske offensiv i det nordøstlige Syrien og for at drøfte vejen frem i forhold til bekæmpelsen af ISIL. Kofod siger: "Jeg er meget tilfreds med, at vi - bl.a. på dansk initiativ - ekstraordinært får samlet koalitionen. Kalifatet er besejret, men truslen er langt fra ovre. Vi skal fastholde presset. Det er helt afgørende, at de fremskridt, vi har opnået i bekæmpelsen af ISIL, ikke sættes over styr. Derfor vil jeg fremhæve behovet for, at den amerikanske tilbagetrækning i det nordøstlige Syrien ikke efterlader et tomrum, der giver ISIL et spillerum. Tæt koordination er altafgørende." Og fortsætter: "Tyrkiets offensiv i Syrien har alvorlige konsekvenser for civilbefolkningen og for bekæmpelsen af ISIL. Derfor har jeg fra starten fordømt den. Jeg vil benytte mødet til igen at opfordre Tyrkiet til at trække sine tropper ud af området og

Kofod til Paris Peace Forum: De internationale spilleregler må forsvares12.11.2019 06:00:00 CETPressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i dag i Paris Peace Forum. Forummet samler stats- og regeringschefer, ministre og højniveaurepræsentanter for internationale organisationer og civilsamfundet samt ledende forskere i Paris. Sammen skal de diskutere fælles løsninger på en række af verdens store udfordringer i lyset af den øgede geopolitiske rivalisering, globaliseringen, den teknologiske udvikling og klimaforandringerne. Et gennemgående tema for forummet er vigtigheden af at forsvare og udvikle det internationale regelbaserede samarbejde, der er under stigende pres.