BUPL

Minimumsnormeringer virker – men der er stadig lang vej til målet

Del
De seneste tal for normeringer i landets daginstitutioner viser små forbedringer, men siger ikke noget om, hvorvidt kommunerne lever op til loven om minimumsnormeringer.

Det begynder endelig at gå den rette vej for normeringerne i landets vuggestuer og børnehaver. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Og det er ikke en dag for tidligt, siger BUPL-formand Elisa Rimpler:

”Det er virkelig godt, at vi nu endelig kan se, at puljepengene til minimumsnormeringer begynder at virke. Det er en lang sej kamp fra forældre, pædagoger og politikere, der nu omsider begynder at bære frugt.”

Tallene viser en lille forbedring i forhold til, hvor mange børn, der er per ansat i landets daginstitutioner. Antallet af fuldtidsansatte i institutionerne er steget med 1800 på et år, hvilket giver en lille normeringsforbedring.

Og selvom der er grund til at glæde sig over udviklingen, advarer Elisa Rimpler samtidig kraftigt om ikke at skrue ned for ambitionerne på børneområdet.

”Ude på gulvet er der stadig lang vej til mærkbare forbedringer for pædagoger og børn. Pædagoger oplever dagligt at stå alene med store børnegrupper og langt størstedelen er sjældent eller aldrig én voksen til tre børn i vuggestue og én til seks i børnehaven,” siger Elisa Rimpler og fortsætter:

”Samtidig ser vi mange besparelser på børneområdet i kommunernes budgetter for 2023, som kan gøre det svært for dem at leve op til loven i 2024. Lige nu er der grund til at frygte, at det bliver to skridt frem og et tilbage. Det er vigtigt, at kommunerne ikke skruer ned for ambitionerne nu, selvom økonomien er presset,” siger Elisa Rimpler.

Ikke i mål

I 2021 var gennemsnittet for normeringer på landsplan 2,9 i vuggestuerne og 5,7 i børnehaverne. Det er en forbedring sammenlignet med 2019, hvor gennemsnittet i vuggestuer var 3,1 børn per ansat og i børnehaver 6,1 børn per ansat. Men tallene kan ikke bruges til at sige noget om, hvorvidt kommunerne lever op til loven om minimumsnormeringer, påpeger Elisa Rimpler:

”Man kan ikke bruge de her tal til at sige, at nu lever man op til loven om minimumsnormeringer, selvom det sikkert er fristende. De ligger for langt fra de udregninger, loven om minimumsnormeringer baserer sig på. Vi er langt fra i mål,” siger hun.

Ifølge loven om minimumsnormeringer skal ledere i daginstitutionerne ikke indgå 100 procent i statistikken, og børn skal tælle som vuggestuebørn, til de fylder tre år. Opgørelsen trækker heller ikke de pædagoger fra, som er ansat for statslige midler til sociale normeringer.

Tallene viser samtidig, at kun 400 af de ekstra ansatte er pædagoger. De resterende er ufaglærte eller pædagogiske assistenter. Elisa Rimpler advarer om, at udviklingen skal vendes, hvis vi skal undgå kritisk udvanding af fagligheden.

”Hver fjerde pædagog svarer i vores seneste vilkårsundersøgelse, at de arbejder på en stue, hvor de er den eneste pædagog. Det har store konsekvenser for den faglige kvalitet – og dermed kvaliteten i børnenes hverdag. Derfor er det afgørende vigtigt, at vi får en national handleplan for rekruttering, så vi kan få vendt udviklingen,” siger hun.   

Nøgleord

Kontakter

Information om BUPL

BUPL er Danmarks største fagforening for pædagoger og har over 65.000 medlemmer. BUPL arbejder for at fremme de bedst mulige betingelser for pædagogerne og udøvelsen af pædagogprofessionen. Fagforeningen varetager vores medlemmernes interesser over for lovgiver, arbejdsgiver og andre. 

Følg pressemeddelelser fra BUPL

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra BUPL

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye