Mindre skærmtid øger bevægelse blandt børn

I Danmark og mange andre lande får mange børn og unge ikke bevæget sig tilstrækkeligt. Det kan have negative konsekvenser for deres trivsel og sundhed. Det kan derfor være bekymrende, at en stor andel af børn og unge bruger meget tid med en skærm i deres fritid. Det gælder både for børn og unge i Danmark og det meste af resten af verden.
Børn er stillesiddende det meste af tiden, når de er vågne. Det har været et faktum, hver gang forskere har målt bevægelse blandt grupper af børn uanset kultur og geografi - også før smartphonen og spillekonsollen.
Derfor har der også været uenighed blandt forskere omkring, hvorvidt børns mange timer foran skærmen i dag påvirker deres bevægelse, eller om de blot ville være stillesiddende uanset?
Dette spørgsmål forsøgte en gruppe forskere fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU) at besvare grundigt i et nyt studie.
Det daglige bevægelsesmønster målt med accelerometre
I studiet blev 89 familier (181 børn, 164 voksne) tilfældigt fordelt i to grupper.
I den ene gruppe skulle familierne undvære deres smartphones og tablets i 2 uger og skære deres fritidsbrug af computere og TV ned til max. 3 timer om ugen. I den anden gruppe skulle deltagerne fortsætte med deres normale skærmvaner, en såkaldt kontrolgruppe.
Deltagernes daglige bevægelse blev målt objektivt med to accelerometre over en uge både før og efter deltagelse i skærmbegræsningsgruppen og kontrolgruppen.
- Vi fandt at børnene i familierne, der reducerede deres brug af skærm i fritiden, bevægede sig i gennemsnit 45 minutter mere om dagen i fritiden sammenlignet med kontrolfamilierne. Forskellen mellem de to grupper var størst i weekenderne, hvor børnene i skærmbegrænsningsgruppen i gennemsnit havde 73 min mere aktivitet om dagen, fortæller Jesper Pedersen, ph.d.-studerende ved SDU.
- Vores studie peger tydeligt på at mange timer med en skærm når man kommer hjem fra børnehave eller skole og i weekenden tager tid fra aktiviteter, hvor børn bevæger sig mere. Det er derfor vigtigt at børnefamilier får skabt et sundt og balanceret brug af skærm i hjemmet. Vi er derfor også i gang med ny forskning, der skal undersøge, hvordan man kan hjælpe børnefamilier hertil, fortæller Anders Grøntved, professor ved SDU.
Børnenes forældre var også forsøgspersoner i studiet. Midaldrende eller unge voksne er typisk en del mindre aktive i fritiden end børn, og deres brug af skærm til underholdning er ofte mindst lige så stort som børns.
Overraskelse: De voksnes vaner ændrede sig ikke
Noget overraskende fandt forskerne ingen forskel i mængden af bevægelse i fritiden mellem de voksne medlemmer af familierne, der begrænsede deres skærmbrug og kontrolfamilierne.
- Vi var noget overrasket, da vi så tallene for de voksne forsøgspersoner, men det kan nok forklares med, at voksne typisk ikke er spontant aktive ligesom mange børn. Selvom vores studie peger på at reducere brug af skærm i fritiden hos voksne vil være en ineffektiv måde at fremme deres bevægelse, kan det alligevel være en god ide for forældre at balancere deres brug af skærm i hjemmet, fortæller Anders Grøntved.
- Vi ved fra vores egen forskning, at forældrenes skærmbrug i hjemmet er stærkt relateret til børnenes skærmbrug. Det kan derfor være en vigtig brik i at hjælpe børnene til et balanceret brug, hvis forældrene også adresserer deres eget skærmbrug i hjemmet, siger han.
Undersøgelsen er den del af SCREENS-projektet, som professor og forskningsleder Anders Grøntved fik tildelt midler til af Det Europæiske Forskningsråd.
Undersøgelsen er udgivet i det amerikanske videnskabelige tidsskrift JAMA Pediatrics 23/5-2022 (doi:10.1001/jamapediatrics.2022.1519).
Om eksperimentet
- Familierne blev rekrutteret via en stor spørgeskemaundersøgelse, som blev sendt ud i alle kommuner på Fyn, samt Vejle, Kolding og Fredericia kommune.
- Familierne gennemgik 1 uges før-måling og 1 uges ”efter”-måling i den sidste uge af de to uger som interventions- og kontrolperioden varede.
- Familierne i skærmbegrænsningsgruppen skulle aflevere deres smartphones og tablets i de to uger og fik istedet en gammeldags mobiltelefon, som kun kunne ringe og sende sms’er.
- De deltagende børns gennemsnitsalder var 9 år og forældrene havde en gennemsnitsalder på 41 år.
- Skærmbegrænsingsgruppen: 45 familier – 86 børn og 82 voksne.
- Kontrolgruppen: 44 familier – 95 børn og 82 voksne.
Nøgleord
Kontakter
Professor MSO Anders Grøntved
E-mail: agroentved@health.sdu.dk
Tlf.: 65504465, 24984079
Ph.d.-studerende Jesper Pedersen
E-mail: jespedersen@health.sdu.dk
Tlf.: 65502054
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum