Haderslev Kommune

Mindre røg og alkohol i Haderslev Kommune

Del

Borgerne i Haderslev Kommune ryger og drikker mindre, men til gengæld halter det med den mentale sundhed – særligt blandt unge kvinder. Det viser en ny sundhedsprofil fra Region Syddanmark.

Hanne Jensen begyndte at ryge som 14-årige og har flere gange forsøgt at stoppe med at ryge. Det er nu lykkedes med hjælp fra et kommunalt rygestopforløb.
Hanne Jensen begyndte at ryge som 14-årige og har flere gange forsøgt at stoppe med at ryge. Det er nu lykkedes med hjælp fra et kommunalt rygestopforløb.

Færre borgere i Haderslev Kommune tænder dagligt en cigaret. Det er én af de positive nyheder ved den seneste sundhedsprofil for Haderslev Kommune, som Region Syddanmark netop har offentliggjort. Én af dem er 56-årige Hanne Jensen, der startede med at ryge som 14-årig. I efteråret kvittede hun smøgerne.

”Jeg ville gerne gøre noget godt for mit helbred og slippe af med cigaretlugten. Nu har jeg været røgfri siden oktober, og jeg er sluppet af med trangen til at ryge. Jeg var med på et rygestopforløb, og det var meget motiverende at være sammen med andre i samme situation”, siger Hanne Jensen.

Rigtig mange har gjort som Hanne Jensen. Antallet af rygere i Haderslev Kommune er halveret, og 70 procent af de unge mellem 16-24-årige har aldrig røget.

”Vi bruger sundhedsprofilen til at se, hvor vi skal sætte ind med tilbud og forebyggelse, og da vi for et par år siden kunne se, at det stod skidt til med rygningen, besluttede vi for at skrue op for antallet af rygestopkurser. Samtidig indgik vi et partnerskab med ungdomsuddannelserne omkring røgfri skoletid og indførte røgfri arbejdstid for medarbejderne i kommunen. Det er rigtig positivt at se, at de indsatser ser ud til at virke”, siger Allan Emiliussen, formand for Senior- og Sundhedsudvalget.

Også i forhold til alkohol er der sket et fald. Mennesker, der drikker mere end 10 genstande om ugen, er faldet fra 19,7 % til 13,5 %.

Fokus på mental sundhed
Men hvor det står bedre til med røg og alkohol, så halter den på andre områder. Vores forbrug af snus, nikotinposer, tyggetobak og lignende er for højt, og mange oplever stress og sover for lidt.

Ser man på den mentale trivsel generelt, så viser sundhedsprofilen, at især mange unge kvinder mellem 16-24 år har det svært.

”Det er alvorligt og tankevækkende. Mange unge i dag er under et stort pres og har høje forventninger til sig selv, og vi kommer nok heller ikke uden om, at coronanedlukningen har påvirket den mentale trivsel. Det er ét af de områder, vi fremadrettet skal have stort fokus”, siger Allan Emiliussen.

Allerede sidste år lavede Haderslev Kommune en strategi mod ensomhed.

”Nu skal vi i gang med at lave handleplaner, og vi har også netop søsat et nyt tilbud for mennesker, der lider af let til moderat depression. Generelt synes jeg, vi har mange gode tilbud, men måske skal vi skrue op for nogle af dem og så skal vi også blive bedre til at koble de tilbud vi har til de borgere, der har brug for nye fællesskaber og aktiviteter”, siger han og fortsætter:

”Der er også plads til forbedring på områderne, der fremmer fysisk aktivitet og modvirker sundhedsskadelig overvægt. Vi kan se, at flere bliver overvægtige og dyrker mindre motion, så det er også områder, vi fremadrettet skal have fokus på”.

Sammen om sundheden
Hvis du vil blive klogere på sundhedsprofilen og være med til at styrke sundheden i Haderslev Kommune, så er alle velkommen til et aftenmøde den 31. marts kl. 18-21 i Frøs Arena i Vojens. Her vil der også være et panel af borgere og fagfolk, som giver deres bud på, hvordan vi sammen kan styrke sundheden. Tilmelding kan ske til sundhedogforebyggelse@haderslev.dk

Om sundhedsprofilen
Sundhedsprofilen blev gennemført første gang i 2010, dernæst i 2013, 2017 og senest i 2021.

Undersøgelsen består af et spørgeskema om sundhed, sygdom, trivsel og sundhedsadfærd.

Kontakter

Allan EmiliussenFormand, Senior- og Sundhedsudvalget

Tlf:40 22 52 80

Billeder

Hanne Jensen begyndte at ryge som 14-årige og har flere gange forsøgt at stoppe med at ryge. Det er nu lykkedes med hjælp fra et kommunalt rygestopforløb.
Hanne Jensen begyndte at ryge som 14-årige og har flere gange forsøgt at stoppe med at ryge. Det er nu lykkedes med hjælp fra et kommunalt rygestopforløb.
Download

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Christian X's Vej 39
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Keramik-hviskeleg på tværs af grænser lander i Haderslev11.5.2022 14:49:00 CEST | Pressemeddelelse

Den 18. maj åbner Ehlers Samlingen udstillingen “Transformationer i ler” for gæster. Udstillingen er resultatet af et grænseoverskridende keramik-projekt, som er støttet af Interreg Deutschland-Danmark og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Udstillingen åbnede i Christian Lassens Mindemuseum i Jardelund/Tyskland, hvor den har kunnet opleves frem til den 13. maj. Nu fortsætter udstillingen i Ehlers Samlingen i Haderslev hvor den kan ses til den 30. juni. Ehlers Samlingen og Christian Lassens Mindemuseum har valgt en genstand fra hver deres samling, som er blevet fortolket af 3 keramikere på hver side af grænsen. Der er opstået seks vidt forskellige kunstneriske fortolkninger af de to museumsgenstande - nogle er minimalistiske, organiske former, nogle er farvekeksplosioner og nogle er fyldt med motiver og symboler. De medvirkende på den danske side var Susan Lange, Jette Löwén og Mette Joensen, og på den tyske side Doreen Stümpel, Christel Burmeister-Gronau og Susanne Juliette Koc

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum