Novo Nordisk Fonden

Millionstøtte til avanceret infrastruktur skal skabe nye rammer for forskningsgennembrud

Del
Novo Nordisk Fonden uddeler 124,9 mio. kr. til avanceret forskningsinfrastruktur, som skal ruste de danske forskningsmiljøer til udvikling og gennembrud inden for biomedicin, bioteknologi og naturvidenskabelig og teknisk forskning.

Kemikere, biomedicinere og plantebiologer er blandt de faggrupper, der får mulighed for at etablere eller udvikle ny forskningsinfrastruktur, der skal bruges til at understøtte deres forskning. I ni forskellige projekter skal forskerne etablere avancerede laboratoriefaciliteter med højteknologisk udstyr, hvoraf flere kan bruges på tværs af traditionelle faggrænser. Novo Nordisk Fonden støtter projekterne med i alt 124,9 mio. kr.

Fælles for de ni projekter er, at infrastrukturen er åben og dermed bliver stillet til rådighed for andre forskere, herunder til udvikling og forskning i industrien.

Et af projekterne skal tilbyde en teknologisk platform, der ved hjælp af avanceret lysmikroskopi kan bruges til at studere dynamikken og funktionen af et enkelt molekyle i naturlige omgivelser. Disse undersøgelser giver et unik indblik i cellens komplekse processer, fra interaktioner mellem de enkelte molekyler til hele cellens maskineri.

Et andet projekt skal etablere en screening-facilitet, der imødekommer et stort behov i det danske biomedicinske miljø. Ved hjælp af CRISPR-teknologi, der også er kendt som ”gen-saksen”, muliggør den nye facilitet undersøgelser af hundredvis eller sågar tusindvis af individuelle gener på samme tid.

Et tredje projekt skal forbedre vores viden om afgrøders ressourceudnyttelse ved at studere planters rodsystemer under jorden. Det sker ved at bygge en plantegrav i et markanlæg, der giver adgang til at observere og samle prøver af rodsystemet i alle jordlag op til tre meters dybde, for op til seks forskellige forsøgsafgrøder.

”Vi har en forventning om, at disse ni projekter kan være med til at skabe højteknologiske knudepunkter, der giver merværdi og ny viden, der både skal gøre os klogere på helt grundlæggende forskningsmæssige spørgsmål og hjælpe til at udvikle innovative løsninger, der også kan bruges i industrien. Projekterne udvikler unik infrastruktur på lokalt og nationalt plan, som virkelig kan løfte forskningen,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Senior Vice President, Biomedicine & Health Sciences, Novo Nordisk Fonden.

Novo Nordisk Fondens bevillinger til forskningsinfrastruktur 2020:

  • INTEGRA - Molecular profiling technologies for integrative systems biology and systems medicine, professor Ole Nørregaard Jensen, Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: 24.969.169 kr.              
  • High Content CRISPR Screening (HCCS) Facility, professor Krister Wennerberg, Biotech Research & Innovation Centre (BRIC), Københavns Universitet: 15.577.896 kr.
  • Deep imaging of Biological events across scales with Selective Plane Illumination Microscopy (BioDEEP), lektor Clara Prats, Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet: 14.972.583 kr.
  • RootAccess - A novel field facility maximizing root zone access for research on root and climate interactions, professor Kristian Thorup-Kristensen, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet: 12.499.726 kr.
  • Infrastructure for cryo-electron tomography (ICE-T), professor Poul Nissen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik og iNANO, Aarhus Universitet: 13.270.779 kr.
  • Center for Optical Bio-Manipulation (COBM), lektor Poul Martin Bendix, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet: 13.000.000 kr.
  • ASiMoF: Aarhus Single molecule fluorescence, lektor Victoria Birkedal, Institut for Kemi og iNANO, Aarhus Universitet: 12.711.436 kr.  
  • Copenhagen DNA Analysis center (CoDoN), professor Søren Sørensen, Biologisk Institut, Københavns Universitet: 9.588.303 kr.
  • Conservation and accessibility of the Nordic collection of plant genetic resources, seniorforsker Michael Lyngkjær, NordGen - Nordiskt Genresurscenter, Aarhus Universitet: 8.291.253 kr.

Nøgleord

Kontakter

Sabina Askholm Larsen, Communications Partner, tlf.: 2367 3226, sla@novo.dk

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 25 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere for at sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer18.3.2024 23:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere. Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

Britiske pionerer inden for genomsekventering modtager Novo Nordisk Prisen15.3.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Professor Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian modtager Novo Nordisk Prisen 2024 for deres banebrydende arbejde, som gør det muligt at bestemme DNA-sekvensen af det menneskelige genom på blot én time. Dette har åbnet døren for brugen af invidualiseret behandling og har forbedret vores forståelse af såvel sygdom som menneskelig mangfoldighed. Med prisen følger et beløb på 5 mio. kr.

Forlængelse af succesfuldt pilotprojekt skal styrke forskningssamarbejde og bane vej for mere innovation7.3.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden afsætter op til 180,2 mio. kr. over fem år til at forlænge og udvide Open Discovery Innovation Network (ODIN), en patentfri samarbejdsplatform, der succesfuldt har etableret den første ramme for Open Innovation in Science (OIS) i Danmark. OIS er en samarbejdsmodel, hvor industrien og offentlige forskningsmiljøer går sammen om at skabe forskningsprojekter og dele deres resultater åbent med offentligheden. Pilotprojekt har vist gode resultater.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye