Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Millionstøtte på vej til danske fiskere efter Brexit

Del

Den økonomiske redningskrans til danske fiskere efter Brexit er godt på vej. Den 15. september åbner to støttepuljer, så fiskerne får mulighed for at ansøge om ophugningsstøtte og kompensation for tabt omsætning.

Det britiske farvel til EU skabte chokbølger gennem Europa, og Brexit har haft store konsekvenser for det danske fiskeri – bl.a. ved en reduktion af danske fiskekvoter.

I december 2021 blev regeringen og samtlige partier i Folketinget derfor enige om en politisk aftale, der fordeler 1,3 mia. kr. fra EU’s såkaldte Brexit-reserve til fiskerierhvervet.

Nu åbner to af puljerne under Brexit-reserven, nemlig en ordning til ophugning og ombygning af fiskefartøjer på samlet 204,4 mio. kroner og en ordning for kompensation for tabt omsætning i første kvartal 2021 på 25 mio. kroner. Danmark er blandt de første lande i EU, som er klar til at åbne større støtteordninger under Brexit-reserven.

Puljerne kan søges via Fiskeristyrelsens hjemmeside.

Fiskeriminister Rasmus Prehn udtaler:

”Brexit var et hårdt slag for dansk fiskeri. Kvoterne blev fra den ene dag til den anden færre, og det har naturligvis ramt erhvervet på indtjeningen. Sammen med et bredt flertal i Folketinget har regeringen aftalt en støttepakke til fiskere, følgeerhverv og lokalområder, som indeholder direkte kompensation til fiskerne, for de tab de har lidt. Nu gør vi klar til at sende knap 230 mio. kroner afsted, der skal sikre en bæredygtig fremtid for dansk fiskeri. Både ved kompensation til fiskerne for reduktion af fiskekvoterne og hjælp til de fiskere, der vil forlade erhvervet, så de kan gøre det nogenlunde tørskoet.”

Formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen:

”Jeg er glad for, at Brexit-kompensationsmidlerne nu begynder at komme ud til fiskerne. De er længe ventede, og de falder på et tørt sted. Det kan medvirke til, at grundlaget for at drive fiskeri bliver bedre. Og så ser jeg naturligvis frem til, at kvoteværdi-kompensationsordningen, som er den væsentligste af ordningerne, også kommer på plads. Så kan fiskerne for alvor kigge fremad.”

Fakta:

  • Den 15. september åbnes der for ansøgninger til de første to ordninger under Brexit-reserven. Ordningen for kompensation for tabt omsætning, hvor der er afsat 25 mio. kr. Og ophugningsordningen, hvor der er afsat 204,4 mio. kr. Ansøgning foregår via Fiskeristyrelsens hjemmeside.

  • Efter Brexit vedtog EU at oprette en såkaldt Brexit-reserve. Den danske udmøntning af midlerne til fiskerisektoren blev fastsat i aftale af 16. december 2021 mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne. Læs aftalen her.
  • Aftaleparterne blev her enige om at fordele samlet ca. 1.272,7 mio. kr. fra EU's Brexit-reserve til fiskerisektoren med henblik på at kompensere fiskerne for reduktion af fiskekvoter og for at hjælpe sektoren og lokalsamfundene til en omstilling til forholdene efter Brexit.

Yderligere oplysninger:

Fødevareministeriets pressevagt: +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS). Alle pressehenvendelser til ministeren og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan ske til pressevagten og presse@fvm.dk.

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Flere millioner på vej til fiskerne: Ophugningsstøtte i Østersøen fordobles til 50 mio. kroner30.9.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Yderligere 25 mio. kroner udmøntes nu til ophugningsstøtte i Østersøen sammen med 16 mio. kroner til at undersøge påvirkningen af bundslæbende redskaber for havmiljøet i Jammerbugten. Det er regeringen sammen med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet blevet enige om ved fordelingen af de overskydende midler fra Den Europæiske Hav og Fiskerifond.

Vi drøner 250.000 tons mad direkte i skraldespanden hvert år: Lad os Ta’ madansvar sammen!29.9.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Et tårnhøjt madbjerg af rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling – toppet med mindst 11 mio. æg og godt 26 mio. madpakker. Det er nøjagtig sådan et madbjerg, der hvert år farer vild i køleskabet eller skoletasken på vej mod vores tallerkener – og havner direkte i skraldespanden. Det viser nye tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD. På Danmarks nationale madspildsdag tager fødevareminister Rasmus Prehn med en ny kampagne nu skeen i den anden hånd med en klar opfordring til danskerne: Lad os Ta’ madansvar sammen!

Skolerne redder maden: Elever landet over skal med i skolekøkkenet på Danmarks nationale madspildsdag26.9.2022 10:26:03 CEST | Pressemeddelelse

Med et virtuelt live-event for alle landets folkeskoler er det i år børnene, som Fødevareministeriet og tænketanken ONE\THIRD sætter i centrum på den nationale madspildsdag torsdag den 29. september. Timm Vladimir ledsaget af fødevareminister Rasmus Prehn styrer slagets gang til dét, der bliver Danmarks største virtuelle madspildsevent. Via en live-streamet video vil de nå rundt til alle hjørner af landet, hvor næste generation tager grydeskeen i den anden hånd i kampen mod de 800.000 tons mad, der hvert år går til spilde.

FAKTA: Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 14:41:59 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at risikoen for folkesundheden er begrænset ved minkavl i Danmark, hvis man indfører de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne har anbefalet. Derfor vil det midlertidige forbud mod hold af mink udløbe ved årsskiftet. Minkbranchen fik gennemgået modellen på et møde i dag, og Folketingets partier er inviteret til en teknisk gennemgang af modellen i næste uge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum