Syddansk Universitet

Millioner til unik forskning i kvindefodbold

Del

Lektor Morten B. Randers fra Syddansk Universitet (SDU) er en af kræfterne bag stor norsk satsning på forskning i kvindefodbold, der også kommer dansk kvindefodbold til gavn.

Tromsø Forskningsstiftelse og Universitetet i Tromsø (UiT) – Norges arktiske universitet - har tilsammen bevilget 42 millioner NOK svarende til 31,5 million DKK til et nyt forskningscenter for kvindefodbold – Female Football Center.

Formålet med forskningscenteret er blandt andet at skabe indsigt i kamp- og træningsbelastning samt metoder til forbedring af præstation og generel sundhed for kvindelige elitefodboldspillere.

Studier af kvindelige fodboldspillere en mangelvare

Morten B. Randers, der er lektor ved SDU’s Enhed for Sport og Sundhed på Institut for Idræt og Biomekanik, er en af kræfterne bag centret. Han ser store perspektiver i projektet:

- Det er en fantastisk mulighed for at generere ny vigtig viden om kvindelige fodboldspillere. Der findes relativt få studier på kvindelige fodboldspillere, og vi ved derfor kun lidt om træningsbelastning og træningseffekter hos kvinder, siger han.

- En stor del af vores træningsmetoder og -anbefalinger bygger på forskning i mænd. Så at få denne mulighed for at fokusere 100 procent på kvindefodboldspillerne er helt unikt, og det vil komme både norsk og dansk kvindefodbold til gavn.

Morten B. Randers blev tidligere i år tilknyttet projektet og Universitet i Tromsø som gæsteprofessor.

En omfattende forskningssatsning

Fra Universitetet i Tromsø deltager fem forskningsgrupper, som ud over fodboldfysiologi også tæller forskere indenfor medicin og psykologi, der sammen vil forske i træningsoptimering og minimering af skadesrisiko gennem tracking og monitorering af forskellige belastningsparametre.

En anden forskningsgruppe skal dertil forske i, hvordan kunstig intelligens kan understøtte dette arbejde og bruges til optimering af monitoreringsmodeller og datasikkerhed, mens den sidste gruppe forsker i kluborganisationer i et kønsperspektiv.

Centeret ledes af forskningsleder Svein Arne Pettersen ved Idrettshøgskolen UiT.

- Vi er meget tilfredse med at have fået en medspiller af høj international klasse på holdet. Vi har samarbejdet med SDU i forskellige projekter siden 2011, og det gir en tryghed i forhold til kvaliteten på fysiologidelen af projektet at have Mortens kompetencer med, fortæller Svein Arne Pettersen.

Morten B Randers supplerer:

- Vi har på Syddansk Universitet et unikt miljø for fodboldforskning, hvor vi bl.a. er verdensførende indenfor fodboldfysiologi, og vi har særdeles stærke kompetencer indenfor tracking og monitorering af belastning. Med tilknytningen til UiT og Female Football Center får vi i Danmark dermed også direkte adgang til den nyeste viden på området, hvilket selvfølgelig vil være til stor gavn for dansk kvindefodbold.

Female Football Center har opbakning fra og samarbejde med alle klubberne i Toppserien – Norges bedste kvindefodboldrække – og fra Danmark vil blandt andre Fortuna Hjørring, der netop er kvalificeret til 1/8-finalen i Champions League, deltage som international reference.

Nøgleord

Kontakter

Morten B. Randers, lektor
Institut for Idræt og Biomekanik, Enheden for Sport og Sundhed
Syddansk Universitet
Gæsteprofessor ved Universitet i Tromsø – Norges Arktiske Universitet.
E-mail: mranders@health.sdu.dk
Mobil: +45 61 71 71 67

Billeder

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Danskerne vil uddanne sig, mens de arbejder25.6.2020 10:30:31 CESTPressemeddelelse

Ny SDU-undersøgelse viser, at danskerne er meget optaget af, at alle skal have adgang til livslang læring. Langt de fleste peger på, at arbejdsgiverne skal betale. Og universiteterne skal være med til at løse opgaven. - Vi har en befolkning, som gerne vil den livslange læring. Alligevel viser det sig, at udgifterne til videregående efteruddannelse er halveret siden 2009, siger professor Peter Bro fra Syddansk Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum