Millioner fra fisketegn skal ud at arbejde for fiskeplejen
Hvert år er der ca. 220.000 lyst- eller fritidsfiskere, der køber et fisketegn for at kunne kaste snøren i vandet eller sætte sine garn i håbet om at få sig en eller flere fisk med sig hjem. Ud af dette antal er de ca. 30.000 udenlandske lystfiskere, der køber adgang til fiskeriet i Danmark.
Det giver ca. 40 mio. kr. til den selvfinansierede ordning for fiskepleje, som går til fx vandløbsrestaurering, udsætning af eksempelvis laks, ørred, helt, gedder m.fl. samt til forskning og rådgivning.
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen er nu klar med Handlingsplanen for Fiskepleje 2019, der rummer planerne for det kommende arbejde med fiskeplejen.
”Det giver god mening at lade fisketegnsmidlerne arbejde for fiskebestandene. Hvis rigtig mange skal få øjnene op for den sunde fritidsinteresse, som det rekreative fiskeri er, så kræver det, at der er mange sunde fisk i både salt- og ferskvand. Heldigvis er der masser af gode steder at lystfiske ved vores mange kyster og vandløb, og samtidig er vi en attraktiv destination for udenlandske lystfiskere. Det store økonomiske potentiale der findes i lystfiskeriet kan være med til at skabe arbejdspladser og omsætning i danske virksomheder,” siger hun.
I efteråret 2018 lancerede fiskeriminister Eva Kjer Hansen Danmarks første lystfiskerstrategi, hvilken lægger grunden for at gøre Danmark til et attraktivt lyst- og fritidsfiskerland. Med strategien følger der 32 mio. kr., som bl.a. skal gå til et nyt Kyst- og Lystfiskercenter i Assens Kommune, en digital platform samt støtte til frivilligt arbejde.
”Strategiens hovedpointe er, at flere skal ud at fiske. Det økonomiske potentiale i lystfiskerturisme er stort, og derfor skal vi blive ved med at arbejde for at få så sunde fiskebestande som overhovedet muligt, som i øvrigt skal være selvreproducerende. Med handlingsplanen gør vi det meget konkret, så der bliver sat ind de helt rigtige steder, siger fiskeriministeren.
Link: https://fiskeristyrelsen.dk/lyst-og-fritidsfiskeri/handlingsplan-for-fiskepleje/
Hvad er fiskeplejemidlerne tidligere blevet brugt til:
- Ny viden om forårskystfiskeri på Fyn. To nye rapporter fra DTU Aqua og Københavns Universitet viser bl.a., at de fleste lystfiskere på Fyn går efter havørred. Rapporterne giver desuden detaljeret viden om bl.a. lystfiskernes fiskemetoder og fangster, og hvor de kommer fra. http://www.aqua.dtu.dk/nyheder/2019/03/ny-viden-om-foraarskystfiskeri-paa-fyn?id=a38fc9e2-0fa6-4852-acad-9e607b30eb1f&utm_source=newsletter&utm_media=mail&utm_campaign=
- DTU Aqua satte i 2011 og 2012 i samarbejde med lokale fritidsfiskere åleyngel ud i Karrebæk fjord. Siden er ålenes vækst blevet fulgt af DTU Aqua. Resultaterne, som udkommer i en rapport i løbet af foråret 2019, viser bl.a., at ålene bliver i fjorden, har høj overlevelse og vokser hurtigt i sammenligning med andre undersøgelser.
- I Roskilde Fjord laver DTU Aqua undersøgelser af både havørreders, pighvarres og skrubbers vandringer med avanceret teknologi. Fiskene er udstyret med en transmitter, så forskerne kan følge hver fisks bevægelser i fjorden. Undersøgelserne viser fx, at skrubber vandrer lange afstande og udnytter hele fjorden. Desuden bliver pighvarren i fjorden i gydeperioden. Denne helt nye viden om populære fiskearter er vigtig for bedre forvaltning, der sikrer sunde fiskebestande i danske farvande.
FAKTA:
- Rådgivning om fiskeplejen, herunder om anvendelse af fisketegnsmidlerne, sker i § 7-udvalget, hvor der er repræsentanter fra Danmarks Sportsfiskerforbund, Ferskvandsfiskeriforeningen for Danmark, Dansk Amatørfiskerforening, Dansk Fritidsfiskerforbund, Danmarks Fiskeriforening PO, Dansk Kystfiskerforening, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Akvakultur, Kommunernes Landsforening, DTU Aqua, Miljøstyrelsen, Fiskeristyrelsen og Udenrigsministeriet.
- Af de 40 mio. kr. fra de indløste fisketegn går 10,5 mio. kr. til vandløbsrestaurering, ca. 11 mio. til udsætning af laks, ørred, helt, gedder, krebs, skrubbe, pighvar og ål, ca. 15 mio. kr. til forskning, monitering og rådgivning, samt ca. 4 mio. kr. til administration af fiskeplejeordningen.
- Læs Strategi for Lystfiskeri her: http://um.dk/da/fiskeri/lyst--og-fritidsfiskeri/strategi-for-lystfiskeri/
Kontakt: Presse- og kommunikationsrådgiver Tania Glud, tlf.: 24 21 62 40, e-mail: tanole@um.dk
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Nu begynder det danske EU-formandskab, som skal levere på sikkerhed og konkurrenceevne1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag, tirsdag den 1. juli 2025, begynder det danske EU-formandskab, som vil vare frem til årsskiftet. Den danske regering har valgt to hovedprioriteter for formandskabet, som vi fra dansk side ser frem til at levere på – et mere sikkert Europa, herunder bedre styr på migrationen til EU og støtte til Ukraine, og et mere konkurrencedygtigt og grønt Europa.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.6.2025 14:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 26. juni 2025 kl. 09.00
Regeringen indgår bred aftale om ny udviklingspolitisk strategi20.6.2025 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny udviklingspolitisk strategi.
Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a
Det danske EU-formandskab prioriterer sikkerhed og konkurrenceevne19.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Europaminister Marie Bjerre præsenterer på et pressemøde i Landstingssalen på Christiansborg regeringens prioriteter og program for det danske EU-formandskab, som begynder den 1. juli 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum