Udenrigsministeriet

Millioner fra fisketegn skal ud at arbejde for fiskeplejen

Del

De ca. 40 mio. kr., som kommer ind fra salget af fisketegn, går videre til pleje af fiskebestandene i form af bl.a. vandløbsrestaurering og udsætning af fisk. Fiskeriminister Eva Kjer Hansen er nu klar med Handlingsplan for Fiskepleje 2019, som sætter rammerne for det kommende arbejde.

Hvert år er der ca. 220.000 lyst- eller fritidsfiskere, der køber et fisketegn for at kunne kaste snøren i vandet eller sætte sine garn i håbet om at få sig en eller flere fisk med sig hjem. Ud af dette antal er de ca. 30.000 udenlandske lystfiskere, der køber adgang til fiskeriet i Danmark.

Det giver ca. 40 mio. kr. til den selvfinansierede ordning for fiskepleje, som går til fx vandløbsrestaurering, udsætning af eksempelvis laks, ørred, helt, gedder m.fl. samt til forskning og rådgivning.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen er nu klar med Handlingsplanen for Fiskepleje 2019, der rummer planerne for det kommende arbejde med fiskeplejen.

”Det giver god mening at lade fisketegnsmidlerne arbejde for fiskebestandene. Hvis rigtig mange skal få øjnene op for den sunde fritidsinteresse, som det rekreative fiskeri er, så kræver det, at der er mange sunde fisk i både salt- og ferskvand. Heldigvis er der masser af gode steder at lystfiske ved vores mange kyster og vandløb, og samtidig er vi en attraktiv destination for udenlandske lystfiskere. Det store økonomiske potentiale der findes i lystfiskeriet kan være med til at skabe arbejdspladser og omsætning i danske virksomheder,” siger hun.

I efteråret 2018 lancerede fiskeriminister Eva Kjer Hansen Danmarks første lystfiskerstrategi, hvilken lægger grunden for at gøre Danmark til et attraktivt lyst- og fritidsfiskerland. Med strategien følger der 32 mio. kr., som bl.a. skal gå til et nyt Kyst- og Lystfiskercenter i Assens Kommune, en digital platform samt støtte til frivilligt arbejde.

”Strategiens hovedpointe er, at flere skal ud at fiske. Det økonomiske potentiale i lystfiskerturisme er stort, og derfor skal vi blive ved med at arbejde for at få så sunde fiskebestande som overhovedet muligt, som i øvrigt skal være selvreproducerende. Med handlingsplanen gør vi det meget konkret, så der bliver sat ind de helt rigtige steder, siger fiskeriministeren.

Link: https://fiskeristyrelsen.dk/lyst-og-fritidsfiskeri/handlingsplan-for-fiskepleje/

Hvad er fiskeplejemidlerne tidligere blevet brugt til:

 

  • DTU Aqua satte i 2011 og 2012 i samarbejde med lokale fritidsfiskere åleyngel ud i Karrebæk fjord. Siden er ålenes vækst blevet fulgt af DTU Aqua. Resultaterne, som udkommer i en rapport i løbet af foråret 2019, viser bl.a., at ålene bliver i fjorden, har høj overlevelse og vokser hurtigt i sammenligning med andre undersøgelser. 
  • I Roskilde Fjord laver DTU Aqua undersøgelser af både havørreders, pighvarres og skrubbers vandringer med avanceret teknologi. Fiskene er udstyret med en transmitter, så forskerne kan følge hver fisks bevægelser i fjorden. Undersøgelserne viser fx, at skrubber vandrer lange afstande og udnytter hele fjorden. Desuden bliver pighvarren i fjorden i gydeperioden. Denne helt nye viden om populære fiskearter er vigtig for bedre forvaltning, der sikrer sunde fiskebestande i danske farvande.

FAKTA:

  • Rådgivning om fiskeplejen, herunder om anvendelse af fisketegnsmidlerne, sker i § 7-udvalget, hvor der er repræsentanter fra Danmarks Sportsfiskerforbund, Ferskvandsfiskeriforeningen for Danmark, Dansk Amatørfiskerforening, Dansk Fritidsfiskerforbund, Danmarks Fiskeriforening PO, Dansk Kystfiskerforening, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Akvakultur, Kommunernes Landsforening, DTU Aqua, Miljøstyrelsen, Fiskeristyrelsen og Udenrigsministeriet.
  • Af de 40 mio. kr. fra de indløste fisketegn går 10,5 mio. kr. til vandløbsrestaurering, ca. 11 mio. til udsætning af laks, ørred, helt, gedder, krebs, skrubbe, pighvar og ål, ca. 15 mio. kr. til forskning, monitering og rådgivning, samt ca. 4 mio. kr. til administration af fiskeplejeordningen.
  • Læs Strategi for Lystfiskeri her: http://um.dk/da/fiskeri/lyst--og-fritidsfiskeri/strategi-for-lystfiskeri/

Kontakt: Presse- og kommunikationsrådgiver Tania Glud, tlf.: 24 21 62 40, e-mail: tanole@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Dansk hjælp på vej til verdens værste humanitære kriser30.12.2020 14:19:20 CETPressemeddelelse

I 2004 ramte en voldsom naturkatastrofe midt i den søde juletid. Et kraftigt jordskælv i det Indiske Ocean og en efterfølgende tsunami kostede over 220.000 mennesker livet, og de store ødelæggelser skabte enorme behov for nødhjælp. Men kassen var tom, og der var ikke flere penge til humanitære indsatser. Siden da har Danmark lagt et større beløb til side – Tsunami-reserven - og er klar til at hjælpe, hvis en akut humanitær katastrofe indtræffer i juledagene.