Udenrigsministeriet

Militære bidrag til forsvar af danske interesser

Del

Regeringen har i dag på et møde i Udenrigspolitisk Nævn rådført sig med Folketingets partier om nye militære bidrag til fremme af international fred og sikkerhed.

Udenrigsminister Jeppe Kofod:

”Vi skal være med i verdens brændpunkter, hvor Danmark har værdier og interesser på spil. Også med de militære værktøjer. Og vi skal gøre det med en bredere udenrigs- og sikkerhedspolitisk dagsorden for øje. Når vi stiller med nye militære bidrag i Sahel-regionen og i Syrien til kampen mod ISIL, så handler det om mere end umiddelbar brandslukning. Vi sætter ind over flere fronter for at skabe sikkerhed, stabilitet og – på sigt – en positiv udvikling i Europas nærområder. Vi kobler de militære bidrag med en langsigtet diplomatisk, økonomisk og udviklingspolitisk indsats. Samtidig skal vi som kerneallieret løfte vores del af byrden i NATO og fastholde det tætte forhold til USA. Denne brede og balancerede tilgang afspejles i de bidrag vi melder ud i dag.”

Forsvarsminister Trine Bramsen:

”Danmark og det danske forsvar er endnu en gang blevet bedt om at bidrage til fred og stabilitet ude i verdens brændpunkter. Det er jeg særdeles stolt over. For Danmarks sikkerhed og danskernes tryghed styrkes, når vi tager aktiv del i den internationale kamp mod terrorisme og ufred. Og så viser den brede vifte af bidrag, som vi nu lægger op til at sende af sted jo med al tydelighed, at Forsvarets evner, materiel og soldaternes kunnen er særdeles efterspurgt af vores allierede. Ligesom vi sætter en tyk streg under vores status som kernemedlem af NATO."

Efter at have rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn i dag vil regeringen i den kommende tid fremsætte de relevante beslutningsforslag i Folketinget.

Fakta om alle 4 bidrag:

- Et kirurghold fra Forsvaret til en koalitionsbase i det nordøstlige Syrien.

- Et substantielt beredskabsbidrag med en kampbataljon, et større krigsskib samt fire kampfly til at styrke NATO’s afskrækkelses- og forsvarsprofil.

- Et transportflybidrag med op til cirka 65 personer og et personelbidrag på op til cirka 10 personer til FN’s fredsbevarende mission, MINUSMA. Dertil kommer et helikopterbidrag med op til cirka 70 personer og 1-2 stabsofficerer til den franskledede Operation Barkhane i Sahel-regionen.

- Et fregatbidrag til samsejlads med en amerikansk hangarskibsgruppe.

Derudover ser regeringen positivt på et muligt flådebidrag til en international maritim indsats med europæisk forankring i Hormuz-strædet.

For yderligere presse:

Udenrigsminister Jeppe Kofod: Poul Kjar, 41865975

Forsvarsminister Trine Bramsen: Linda Liboriussen, 25274528

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kofod til koalitionsmøde i Washington: Vi skal fastholde presset på ISIL14.11.2019 06:00:00 CETPressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i dag i mødet i koalitionen til bekæmpelse af ISIL i Washington D.C. Mødet er indkaldt ekstraordinært i lyset af den tyrkiske offensiv i det nordøstlige Syrien og for at drøfte vejen frem i forhold til bekæmpelsen af ISIL. Kofod siger: "Jeg er meget tilfreds med, at vi - bl.a. på dansk initiativ - ekstraordinært får samlet koalitionen. Kalifatet er besejret, men truslen er langt fra ovre. Vi skal fastholde presset. Det er helt afgørende, at de fremskridt, vi har opnået i bekæmpelsen af ISIL, ikke sættes over styr. Derfor vil jeg fremhæve behovet for, at den amerikanske tilbagetrækning i det nordøstlige Syrien ikke efterlader et tomrum, der giver ISIL et spillerum. Tæt koordination er altafgørende." Og fortsætter: "Tyrkiets offensiv i Syrien har alvorlige konsekvenser for civilbefolkningen og for bekæmpelsen af ISIL. Derfor har jeg fra starten fordømt den. Jeg vil benytte mødet til igen at opfordre Tyrkiet til at trække sine tropper ud af området og