Aarhus Universitet

MethylDetect har ramt en åre inden for medico-industrien

Del
Epigenetik er det nye sort i medicinalindustrien. Den aarhusianske spinout MethylDetect har udviklet et produkt, som imødekommer et stigende behov i en industri, der omsætter for milliarder.

MethylDetect har udviklet testkit, som screener for en række biomarkører i bl.a. kræftdiagnostik. Fordelen ved testkittet er, at en test kan foretages uden avanceret specifik viden, ekspertise eller udstyr, og det gør den relativt kosteffektiv og let at udføre. Før skulle forskere selv lave dyre, besværlige og langvarige analyser, som stadig havde en vis usikkerhed og var vanskelige at fortolke.

Den nye test tilbyder derfor en unik værdi indenfor epigenetisk diagnostik, som er et stærkt voksende forretningsområde i en industri, der omsætter for 78 milliarder om året alene i Danmark ifølge medicoindustriens brancheorganisations seneste tal. Det betyder også, at produktet allerede nu genererer omsætning i den lille teknologivirksomhed, men det er kun begyndelsen.

Eliminerer dyre og usikre laboratorietests
Den anerkendte London-baserede molekylærdiagnostik-virksomhed Sarah Cannon Molecular Diagnostics bruger testkittet til at screene for Lynch-syndrom, som er en arvelig form for tyktarmskræft. Ved en præsentation på National Cancer Research Institute’s konference i 2018 fremhævede de, at testkittet var overlegent, endda på en lang række områder, i forhold til de tests, patologer og klinikere selv udfører for at screene for samme biomarkører.

Det er også baggrunden for, at flere patologiske institutter i Danmark ønsker at udskifte deres nuværende testprocedurer med MethylDetects teknologi, og den er allerede ved at blive afprøvet flere steder.

Partnerskab skal booste vækst
Den lille danske virksomhed er nu i færd med at styrke den teknologiske appel til de store pharma-virksomheder. Senest ved et partnerskab med Ampliqon, en Odensebaseret Life Science-virksomhed. Partnerskabet er en indgangsvinkel til en udvidet produktportefølje, fordi MethylDetect gennem samarbejdet kan udvikle en test, der dækker det fulde workflow for et diagnostisk laboratorie.

”Lige nu dækker vores testkit kun en del af den diagnostiske proces, men ambitionen er at kunne tilbyde en end-to-end løsning,” siger CEO og co-founder Tomasz K. Wojdacz.

Udviklingen på det kliniske felt inden for IV-diagnostik går hurtigt lige nu, og derfor søger virksomheden flere partnerskaber, som har klinisk ekspertise. Virksomheden er bl.a. i kontakt med en US-baseret virksomhed med speciale inden for flydende prøver, eksempelvis blod.

”MethylDetect’s ambition er at bringe vores kost-effektive teknologi derhen, hvor den vil blive rutinemæssigt anvendt i klinisk sammenhæng på patientniveau,” siger CEO Tomasz K. Wojdacz.

Ambitionen er realistisk, idet produktet lige nu er på vej gennem en CE-godkendelsesproces, som kan sikre vejen til klinisk udbredelse af produktet. Der eksisterer nemlig endnu ingen CE-godkendte produkter til denne type diagnostik, så produktet vil imødekomme et udækket behov i industrien.

Både produkt og R&D
MethylDetect har både store forskningsaktiviteter i gang og tillige et produkt, som genererer omsætning. Virksomheden udvider desuden deres IP-portefølje sammen med Aarhus Universitet for at forbedre beskyttelsen af deres produkter.

Nøgleord

Kontakter

Tomasz K. Wojdacz,
CEO MethylDetect,
Tlf: 4028 9007,
Mail: wojdacz@methyldetect.com

Links

Information om Aarhus Universitet

Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus

8715 0000http://www.au.dk/

MethylDetect er en spinout fra Biomedicin på Aarhus Universitet. Virksomheden blev grundlagt i 2017 af Tomasz K. Wojdacz og Lise Lotte Hansen.

Universitetet er en primær samarbejdspartner og ejer 25% af virksomheden.

I opstartsfasen har Borean Innovation investeret seed money, Innobooster har støttet produktudviklingen, og Erhvervshuset har hjulpet med konsulentbistand.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye