L&F

Mere økologi kan reducere kvælstofudledningen

Del

Dansk økologi har vokseværk og til næste år vil endnu flere køer komme på græs. Og økologien bør også få en central rolle i regeringens kommende naturpakke. Det mener Landbrug & Fødevarer. Nye beregninger viser, at man ved at fremme økologien kan reducere udledningen af kvælstof med yderligere 1.000 tons i forhold til målsætningen i landbrugs og fødevarepakken.

 

I morgen bliver flere tusinde danske, økologiske køer lukket ud på græsmarker over hele landet. De er glade og det er de økologiske landmænd også.

Dansk økologi er nemlig i kraftig vækst. Eksporten stiger og det samme gør landmændenes interesse for at lægge om til økologisk drift. Men det økologiske areal bør vokse endnu mere og være en central del af regeringens kommende naturpakke. Det mener formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion, Hans Erik Jørgensen.

- I Landbrug & Fødevarer arbejder vi mod målet om 300.000 hektar økologisk jord i 2020. Ved at fremme økologien vil vi få mere natur og kan samtidig reducere udledningen af kvælstof yderligere i forhold til målsætningen i landbrugs- og fødevarepakken, siger han.

Det økologiske areal udgør i dag 200.000 ha og alene i 2015 blev der omlagt 22.000 ha til økologi.

- Sammen med de gode markedsudsigter giver det belæg for at hæve økologimålet til det niveau, som er det fælles pejlemærke for erhvervet, svarende til 300.000 ha i 2020. Ifølge vores beregninger vil det give en ekstra kvælstofreduktion på 1.000 tons i forhold til den nuværende effekt i landbrugspakken, siger økologiformanden.

Derudover har økologisk produktion en positiv effekt på naturindholdet i det danske agerland. På økologiske brug er der i gennemsnit 30 procent flere vilde plante- og dyrearter i marken og på de omkringliggende arealer. Udegående dyr, brug af organisk gødning, ingen brug af pesticider og lavere dyrkningsintensitet bidrager til at øge den biologiske mangfoldighed og sikre jordens frugtbarhed.

- Så en investering i mere økologi, vil give et fint afkast i form af kvælstofreducering og mere natur og vil dermed bidrage til at nå de fastsatte mål i regeringens landbrugspakke. Derfor bør det også være et centralt element i den kommende naturpakke, siger Hans Erik Jørgensen.

Yderligere kontakt til Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarer, Økologisektionen via pressekonsulent Mille Marie Christensen, mobil: 61702047, mail: mic@lf.dk

Information om L&F

L&F
L&F
Axeltorv 3, 1. sal
1609 København V

3339 4000http://www.lf.dk/
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.

Følg pressemeddelelser fra L&F

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra L&F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum