home a/s

Mere hjemmearbejde påvirker bosætning

Del

Markant stigning under corona: Flere vil arbejde mere hjemme fremover, og flere yngre familier er også indstillet på længere transport til jobbet, viser spørgeundersøgelse fra YouGov og mæglerkæden Home

Boligkøbere møder ejendomsmægler. Meget tyder på, at corona allerede medvirker til at øge mobiliteten på både arbejds- og boligmarkedet, måske til glæde for de mindre bysamfund. Foto: Home
Boligkøbere møder ejendomsmægler. Meget tyder på, at corona allerede medvirker til at øge mobiliteten på både arbejds- og boligmarkedet, måske til glæde for de mindre bysamfund. Foto: Home

Corona betyder nye tider på jobmarkedet med flere videomøder og hjemmekontor som en del af arbejdslivet, og det påvirker boligmarkedet.

Det viser en ny spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home denne sommer med besvarelser fra over 1.000 personer på arbejdsmarkedet.

For et år siden, da YouGov og Home i en tilsvarende undersøgelse spurgte til mulighederne for at arbejde hjemme, var det 22 %, der svarede ’ja’ til, at de med Corona-pandemien allerede arbejdede mere hjemme eller havde udsigt til at arbejde mere hjemme end tidligere.

Den andel er nu vokset til 29 %. De 7 procentpoint svarer til en stigning på knap 32 %.  Ifølge YouGov en ’signifikant stigning’.


Hjemmearbejde del af arbejdsliv

Hos Home vurderer man, at det er en markant udvikling.

- I løbet af det seneste års tid, der for mange har betydet perioder med tvungent hjemmekontor, er vi blevet langt klogere på, hvordan corona påvirker vores arbejdsliv, og flere virksomheder og medarbejdere har fået øjnene op for, at de ønsker hjemmearbejde som en del af deres arbejdsliv i fremtiden. Mange steder er man ganske naturligt kommet videre med implementeringen i hverdagen, siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

- Der er ingen tvivl om, at corona har været en øjenåbner for mange virksomheder og medarbejdere i forhold til hjemmearbejde, siger Homes analytiker.

I Danske Bank fremhæver man eksempelvis både øget effektivitet, en mere fleksibel hverdag for medarbejderne samt besparelser i transportudgifter og -tid som gevinster ved hjemmearbejdet.


Hjemmearbejde udvider boligjagten

Besvarelserne i undersøgelsen tyder også på, at de øgede muligheder for at arbejde hjemme påvirker vores ønsker til boligens beliggenhed.

Cirka hver 6. - med mulighed for at arbejde hjemme - svarer i undersøgelsen, at de er flyttet eller er indstillet på at flytte længere væk fra deres arbejdsplads.

Flest er klar til at flytte op til en times ekstra transporttid væk - det er 10,8 %.

5,4 % svarer over en time.

Naturligt nok er det primært blandt de 18-29 årige, som i forvejen er dem, der flytter mest og er mest mobile i forhold til at flytte efter job.

- Meget tyder på, at corona allerede medvirker til at øge mobiliteten på både arbejds- og boligmarkedet, måske til glæde for de mindre bysamfund, fordi man ikke behøver møde på sin arbejdsplads alle ugens dage, men i stedet kan arbejde hjemme en dag eller to om ugen, og dermed bedre kan få en dagligdag med arbejde og børn til at hænge sammen, siger Henrik Hauthorn Jensen fra Home.


Ønske om billigere eller mere bolig

Han vurderer, at årsagen til, at flere yngre på arbejdsmarkedet vil flytte længere væk, blandt andet er et ønske om at bo billigere.

- Alternativt drømmer nogle måske om en patriciervilla eller flere kvadratmeter, som de ikke ville have råd til i en større by, siger Homes analytiker og påpeger, at fællesskabet og nærheden i de mindre byer også er blevet mere efterspurgt de senere år.

Undersøgelsen viser også et lille fald - fra 46 til 44 % - der svarer, at hjemmearbejde ikke er en mulighed for dem. Herunder ligger både besvarelser fra personer, der som følge af arbejdets karakter – fx i butik eller på fabrik – ikke har mulighed for at arbejder hjemme, samt fra personer, der er ansat i virksomheder, hvor hjemmearbejde i teorien er muligt, men hvor det af andre årsager ikke er en mulighed.

Analyseinstituttet YouGov har i forbindelse med spørgeundersøgelsen for Home i alt gennemført 2006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 2. - 7. juli, heraf er over 1048 'på arbejdsmarkedet' 

 

 Har du efter coronakrisen fået eller får du mulighed for at arbejde mere hjemme (eks. hele dage)?

Juli 21

Juli 20

Base: På arbejdsmarkedet

1.048

1.001

Ja

29%

22%

   

E

 

Nej – hjemmearbejde ikke en mulighed

44%

46%

       

Uændret - havde allerede muligheden

24%

29%

     

A

Ved ikke

4%

2%

       

Totalsum

100%

100%

 Kilde: YouGov for Home, juli 2021 samt juli 2020

Hvis du har eller får mulighed for at arbejde (mere) hjemmefra, hvordan påvirker det/vil det påvirke, hvor du er bosat/vil bosætte dig?  Juli 21
Base: Har mulighed for hjemmearbejde 548
Jeg vil overveje at flytte/er flyttet op til en halv time længere væk fra min arbejdsplads 5,5%
   
Jeg vil overveje at flytte/er flyttet op til en time længere væk fra min arbejdsplads 5,3%
   
Jeg vil overveje at flytte/er flyttet op til 1½ time længere væk fra min arbejdsplads 2,7%
   
Jeg vil overveje at flytte/er flyttet mere end 1½ time længere væk fra min arbejdsplads 2,8%
   
Jeg vil blive boende, hvor jeg gør nu 71%
   
Jeg ønsker ikke at arbejde hjemmefra 4%
   
Ved ikke 9%
   
Totalsum 100%

 Kilde: YouGov for Home, juli 2021

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Boligkøbere møder ejendomsmægler. Meget tyder på, at corona allerede medvirker til at øge mobiliteten på både arbejds- og boligmarkedet, måske til glæde for de mindre bysamfund. Foto: Home
Boligkøbere møder ejendomsmægler. Meget tyder på, at corona allerede medvirker til at øge mobiliteten på både arbejds- og boligmarkedet, måske til glæde for de mindre bysamfund. Foto: Home
Download

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

  • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
  • home blev stiftet den 1. august 1989
  • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
  • home har over 900 ansatte
  • home er en franchise-kæde
  • home har ca. 120 franchisetagere
  • home har 181 home-butikker fordelt over hele landet**
  • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
  • home har særligt uddannede køberrådgivere
  • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking medio 2020.
** medio 2021.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum