BUPL

Mere end hver fjerde kommune sparer på børnene i 2020

Del

En ny opgørelse viser, at mere end hver fjerde kommune sparer på daginstitutionsområdet næste år. Det sker på trods af vælgernes krav om flere pædagoger i daginstitutionerne og økonomiaftalen mellem kommunerne og regeringen, der netop skulle sætte en prop i besparelserne.

I denne uge lagde landets kommuner sidste hånd på budgetterne for næste år. I mere end hver fjerde kommune indeholder budgettet for 2020 besparelser på daginstitutionsområdet.

En ny opgørelse fra BUPL viser, at 27 kommuner har indgået budgetforlig, som indebærer besparelser på daginstitutionerne. Det sker, selvom både regeringen og støttepartierne klart har tilkendegivet, at de vil indfri vælgernes krav om, at forholdene for børn og pædagoger i landets daginstitutioner skal forbedres.

”Det er ekstremt bekymrende, at så mange kommuner vælger at spare på børnene, når det står lysende klart, at situationen er kritisk, og at børnene har brug for flere pædagoger nu. De kan ikke vente så meget som et år til,” siger formand for BUPL Elisa Rimpler.

Op til folketingsvalget i juni var mange tusinde forældre og pædagoger på gaden for at kræve flere pædagoger i daginstitutionerne. Regeringen og kommunerne indgik for nylig en økonomiaftale, der kompenserer kommunerne for udgifter på grund af det stigende børnetal.

”Alligevel ser vi, at mere end hver fjerde kommune vælger at fortsætte besparelserne på børnene. Det er simpelthen ikke i orden. Det er på tide, at kommunerne tager ansvar for at løfte kvaliteten på børneområdet,” siger BUPL-formanden.

Kommunernes spareplaner viser endnu engang, at det haster med lovbundne minimumsnormeringer, der forpligter kommunerne til at sikre et minimum af pædagogisk personale til børnene, understreger Elisa Rimpler.

”Der er brug for, at vi får sat en prop i besparelserne én gang for alle, så børn og forældre kan regne med et minimum af pædagoger til at sikre omsorg, trivsel og udvikling, uanset hvilket postnummer børnene vokser op.”

Regeringen og støttepartierne forhandler netop nu om finansloven for 2020 og har forpligtet sig på at indføre lovbundne minimumsnormeringer. Og det kan ikke gå hurtigt nok, fastslår BUPL-formanden.

”Vi har netop set to dokumentarudsendelser, der viser, hvor akut situationen er i daginstitutionerne, og hvor stor en forskel, det gør for børnene, når de får flere pædagoger. Vi har brug for et milliardløft allerede på den kommende finanslov. Børnene kan ikke vente til 2025,” siger Elisa Rimpler.

Der i dag 4.000 pædagoger færre i daginstitutionerne end niveauet for bare 10 år siden.

Se Danmarkskortet over kommunernes budgetter.

Kontakter

Information om BUPL

BUPL
BUPL
Sundkrogskaj 20
2100 København Ø

3546 5000http://www.bupl.dk/

BUPL er Danmarks største fagforening for pædagoger og har over 65.000 medlemmer. BUPL arbejder for at fremme de bedst mulige betingelser for pædagogerne og udøvelsen af pædagogprofessionen. Fagforeningen varetager vores medlemmernes interesser over for lovgiver, arbejdsgiver og andre. 

Følg pressemeddelelser fra BUPL

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra BUPL

Behovet for flere pædagoger stiger: 50.000 børn flere børn i daginstitutionsalderen27.5.2020 13:07:23 CESTPressemeddelelse

Der bliver brug for 9000 pædagoger frem mod 2030, hvis vi skal følge med det stigende børnetal og tage hånd om de mange flere børn, der i de kommende år skal have en god hverdag i landets daginstitutioner. Det understreger behovet for en velfærdslov, der kompenserer kommunerne fuldt ud for den demografiske udvikling og for at fremrykke loven om minimumsnormeringer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum