UNICEF Danmark

Meningsmåling: Børn føler sig overhørt af medier og politikere

Del

Halvdelen af alle børn oplever ikke, at politikerne lytter til deres holdninger, og fire ud af ti synes, at medierne er dårlige til at bringe deres meninger frem, så de bliver hørt. Det viser en ny undersøgelse, der offentliggøres i forbindelse med UNICEF Danmarks første fejring af Børnenes Kampdag.

Børn udtrykker deres bekymring for fremtiden i en Fridays for Future-demonstration under COP26 i Skotland. Foto: Howard Elwyn-Jones/UNICEF
Børn udtrykker deres bekymring for fremtiden i en Fridays for Future-demonstration under COP26 i Skotland. Foto: Howard Elwyn-Jones/UNICEF

Danske børn bekymrer sig for verdens udvikling, men oplever i ringe grad at blive taget med på råd af politikere og repræsenteret af medier. Det viser en ny undersøgelse blandt 12-17-årige, som analysebureauet Epinion har lavet for UNICEF Danmark i anledning af den første markering af børnekonventionens fødselsdag i morgen den 20. november– som Børnenes Kampdag.

I undersøgelsen svarer halvdelen af børnene, at de ikke oplever, at politikerne lytter til deres holdninger, og fire ud af ti mener ikke, at medierne bringer børns meninger frem, så de bliver hørt. Kun 9 procent roser politikernes evne til at lytte, og 18 procent ditto for medierne. De resterende børn synes hverken, samfundsaktørerne er gode eller dårlige eller ’ved ikke’.

National chef i UNICEF Danmark, Cecilia Decara, ærgrer sig over resultaterne, men peger også på det positive i, at fire ud af fem børn føler sig lyttet til og taget alvorligt af de voksne, som de kender.

”En af de grundlæggende rettigheder i børnekonventionen er, at vi skal have respekt for børns meninger. Den verden, vi lever i, er også deres, og rigtig mange af de beslutninger, der træffes i dag, påvirker børns fremtid. Det er glædeligt, at børnene oplever, at deres nære voksne lytter, men undersøgelsen blotlægger også et stort rum til forbedring for medier og politikere. Og der er meget at vinde, for børn og unge kommer ofte med nye perspektiver på eksisterende problemer,” siger hun.

Børn ser klimaforandringerne som det vigtigste problem

Politikere og medier kan i den nye undersøgelse få et praj om, hvilke emner børn ønsker højt på dagsordenen. I anledning af at UNICEF Danmark fejrer Børnenes Kampdag, er børnene nemlig blevet spurgt om, hvilke udfordringer i Danmark og globalt, de synes, det er vigtigst at søge løsninger på. Svarene viser en række tydelige tendenser.

  • Klimaforandringerne er utvetydigt det problem, som flest børn i Danmark mener, at det haster med at løse. Det gælder både problemer på verdensplan (55 procent) og i Danmark (44 procent).
  • På verdensplan fremhæver de adspurgte børn i undersøgelsen også særligt krig og konflikt (46 procent) samt fattigdom (32 procent) som vigtige problemer.
  • I Danmark er dårlig mental sundhed (37 procent) samt sygdom og livsstilssygdomme (37 procent) i børnenes optik de næstmest presserende problemer.

Desværre halter det ifølge børnene med at adressere de klimaforandringer, som de oplever som tidens vigtigste problem. To ud af tre børn synes, verdens ledere gør for lidt for at passe på klimaet, og yderligere en femtedel mener slet ikke, at verdens ledere gør noget.

Undersøgelsen viser tillige, at mange børn bekymrer sig for fremtiden. 43 procent af børnene i undersøgelsen mener, at verden i øjeblikket udvikler sig i en negativ retning, mens kun 11 procent ser en positiv udvikling.

”Det er de voksnes ansvar at have blik for og handle på børnenes bekymringer, som på mange områder er velbegrundede. Omtrent 1 milliard børn i verden er ekstremt truede af klimaforandringerne, fordi de i forvejen er sårbare. Og børnene risikerer at blive endnu mere pressede, hvis en klimakatastrofe rammer og frarøver dem yderligere adgang til basale rettigheder som rent vand, uddannelse, beskyttelse og sundhedsydelser. Derfor er klimakrisen i den grad en børnerettighedskrise”, siger Cecilia Decara.

Fakta: Børnenes Kampdag

  • UNICEF fejrer over hele verden børnekonventionens fødselsdag hvert år den 20. november. I år har UNICEF Danmark for første gang nogensinde valgt at markere begivenheden som Børnenes Kampdag, der igennem november giver børn mulighed for at fortælle om de kampe, som de mener, er vigtige.
  • Børnenes Kampdag markeres blandt andet med en stafet, der i november har rejst rundt på danske skoler og undervejs er blevet dekoreret med børns visioner for fremtiden. Den 19. november overrækkes stafetten til Folketingets formand.
  • På selve kampdagen den 20. november farves ikoniske bygninger verden over i blåt lys for børnene. Endelig annoncerer UNICEF Danmark modtageren af den årlige UNICEF-pris, der går til en person, organisation eller virksomhed, der gennem flere år har ydet en særlig bemærkelsesværdig indsats for børn i Danmark eller internationalt.

Fakta: Om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er gennemført i september 2021 af analysebureauet Epinion blandt 1000 børn mellem 12 og 17 år.
  • Spørgeskemaet tager udgangspunkt i temaet ’Børnenes Kampdag’, og UNICEF’s børnepanel har givet input til undersøgelsens spørgsmål.
  • Undersøgelsen kaster lys over børns opfattelse af tidens vigtigste problemer, verdens udvikling, lydhørheden hos politikere, medier og nære voksne samt handling på diskriminations- og klimaudfordringer.

Kontakter

Billeder

Børn udtrykker deres bekymring for fremtiden i en Fridays for Future-demonstration under COP26 i Skotland. Foto: Howard Elwyn-Jones/UNICEF
Børn udtrykker deres bekymring for fremtiden i en Fridays for Future-demonstration under COP26 i Skotland. Foto: Howard Elwyn-Jones/UNICEF
Download
Børn udtrykker deres bekymring for fremtiden i en Fridays for Future-demonstration under COP26 i Skotland. Foto: Howard Elwyn-Jones/UNICEF
Børn udtrykker deres bekymring for fremtiden i en Fridays for Future-demonstration under COP26 i Skotland. Foto: Howard Elwyn-Jones/UNICEF
Download

Links

Information om UNICEF Danmark

UNICEF Danmark
Rentemestervej 62
2200 København NV

https://www.unicef.dk/

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Hvad skal der ske, når du skal herfra? Tag aktivt stilling til din arv med UNICEF5.11.2021 10:57:25 CET | Pressemeddelelse

Fire ud af fem danskere mener, at det er ok at give dele af sin arv til velgørende formål, viser en undersøgelse for Det Gode Testamente. Samtidig giver hver femte dansker penge til velgørenhed minimum én gang om året ifølge YouGov. Men det er langt fra alle, der kender til de mange fordele ved at testamentere sin arv til velgørenhed. Nu kan beboerne i København og Nordsjælland blive klogere på arvereglerne i forbindelses med donation sammen med UNICEF Danmark den 15. november hos UNICEF i KBH NV.

Hvad skal der ske, når du skal herfra? Tag aktivt stilling til din arv med UNICEF5.11.2021 10:55:33 CET | Pressemeddelelse

Fire ud af fem danskere mener, at det er ok at give dele af sin arv til velgørende formål, viser en undersøgelse for Det Gode Testamente. Samtidig giver hver femte dansker penge til velgørenhed minimum én gang om året ifølge YouGov. Men det er langt fra alle, der kender til de mange fordele ved at testamentere sin arv til velgørenhed. Nu kan Københavnerne blive klogere på arvereglerne i forbindelses med donation sammen med UNICEF Danmark den 15. november hos UNICEF i KBH NV.

Smukt julepynt, der hjælper verdens mest udsatte børn3.11.2021 09:58:33 CET | Pressemeddelelse

For mange danskere er der en stor glæde i at pynte smukt op til jul. Denne jul kan du shoppe smukke julepyntsprodukter, der ikke blot bringer glæde i dit eget hjem, men også hjælper med at sprede glæde hos verdens mest udsatte børn. UNICEF Danmark indgår igen samarbejde med den kreative designduo Liv & Simone. Denne gang har det resulteret i tre yndige, håndmalede julekugler, et kreativt DIY-adventskit og et smukt julesanghæfte.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum